Τη συνεργασία σε προσφυγικό και Κυπριακό συζήτησαν Τσίπρας και Ερντογάν στη Ν. Υόρκη


Υπέρ της συνέχισης της ...


εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας για το προσφυγικό, η οποία εκ των πραγμάτων σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από το επίπεδο συνεργασίας Αθηνών - Αγκυρας, τάχθηκαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν σε συνάντηση που είχαν στη Νέα Υόρκη.

Συμφώνησαν επίσης ότι όλα τα θέματα που χωρίζουν τις δυο χώρες θα πρέπει να λύνονται μέσα από διάλογο και σε πνεύμα συνεννόησης. Υπό αυτό το πρίσμα συζητήθηκε και η θετική εξέλιξη της κατακόρυφης μείωσης των προσφυγικών ροών από την Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά που παρατηρείται σε σχέση με πέρυσι.

Στη διάρκεια της συζήτησης, που διήρκεσε επι μακρόν - 1 ώρα και 45' - λόγω και της ανάγκης μετάφρασης, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την οικονομική ενίσχυση της Τουρκίας από την Ευρώπη για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του φαινομένου, ενώ τάσσεται και υπέρ της κατάργησης της βίζας για τους Τούρκους πολίτες που επισκέπτονται χώρες της ΕΕ υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα εφαρμόσει τα 72 κριτήρια που έχει θέσει η Ένωση. Με το ίδιο σκεπτικό, υποστηρίζει και την ενταξιακή διαδικασία εφόσον η Αγκυρα σέβεται τον σχετικό οδικό χάρτη.

Ο κ. Ερντογάν ζήτησε την έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα, και ο κ. Τσίπρας, αφού έκανε γνωστό ότι τα ελληνικά δικαστήρια απέρριψαν χθες τις αιτήσεις για άσυλο των τριών εκ των οκτώ, απάντησε ότι το θέμα βρίσκεται ενώπιον της δικαιοσύνης και αντιμετωπίζεται με βάση το διεθνές δίκαιο ώστε να μην δύναται να προσβληθεί η τελική έκβαση της υπόθεσης.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τον Ταγίπ Ερντογαν ότι εμπλεκόμενοι σε πραξικοπήματα δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα. Άλλωστε, όπως υπενθύμισε στον Τούρκο πρόεδρο, η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που εξέφρασαν δημόσια τη στήριξή τους στη νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση της Τουρκίας, κάτι που αναγνώρισε ο κ. Ερντογάν.

Στο πλαίσιο της σύσφιγξης της διμερούς συνεργασίας συμφωνήθηκε η απρόσκοπτη προώθηση της σιδηροδρομικής σύνδεσης Θεσσαλονίκης - Κωνσταντινούπολης και της ακτοπλοϊκής Θεσσαλονίκης - Σμύρνης.

Στο Κυπριακό, το δεύτερο κύριο θέμα συζήτησης, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι βασική παράμετρος μιας λύσης πρέπει να είναι η ασφάλεια όλων των κατοίκων και η αποχώρηση του τουρκικών δυνάμεων. Οι δυο ηγέτες συμφώνησαν ότι σημειώνεται σημαντική πρόοδος, αλλά ταυτόχρονα αναγνώρισαν ότι εξακολουθούν να υφίστανται και αποκλίσεις.