«Απαράδεκτα και ...
επικίνδυνα» χαρακτηρίζει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος τα νέα προγράμματα σπουδών των Θρησκευτικών για το Δημοτικό, το Γυμνάσιο και το Λύκειο.
Η Εκκλησία υποστηρίζει ότι ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης πάτησε μία από τις «κόκκινες γραμμές» που του είχε θέσει για τις αλλαγές στο μάθημα, με τους τόνους να εκτιμάται ότι θα ανέβουν στις αρχές Οκτωβρίου, όταν συνεδριάσουν και οι 80 μητροπολίτες της ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Ο κ. Φίλης μιλά για «ακατανόητη αντιδικία και κινδυνολογία», ωστόσο υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου, που μίλησαν χθες στην «Κ», αναφέρουν ότι έγιναν σεβαστές και οι τρεις όροι της Εκκλησίας: η υποχρεωτικότητα του μαθήματος, η τήρηση των ωρών του και του ορθόδοξου χαρακτήρα του. Βεβαίως, στο πολιτικό αυτό σκάκι που παίζεται, τα μηνύματα που στέλνει κάθε πλευρά έχουν πολλαπλούς αποδέκτες.
Ειδικότερα, έκκληση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να αποσυρθούν άμεσα όσα προωθεί το υπουργείο Παιδείας για το μάθημα των Θρησκευτικών έκανε χθες ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, στη συνάντηση που είχε με τα μέλη της Πανελλήνιας Ενωσης Θεολόγων.
Οπως έχει παρουσιάσει η «Κ» (στις 14/9), το μάθημα αποκτά χαρακτηριστικά θρησκειολογίας. «Βεβιασμένα ακούμε τα νέα προγράμματα τα οποία δεν γνωρίζουμε πώς ελήφθησαν και με σφραγίδα ποιων προωθήθηκαν αυτά. Δηλώνω ότι αυτά τα νέα προγράμματα είναι απαράδεκτα και επικίνδυνα, είναι πράγματα που δεν θα αποδώσουν καρπούς αλλά θα προκαλέσουν ζημιά στην παιδεία και στην κοινωνία μας, καθώς και ρήξη στις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας».
Ο κ. Ιερώνυμος κάλεσε τον κ. Τσίπρα «να αναβάλει κάθε πρωτοβουλία ενός ή μερικών ανθρώπων και σε μια βάση Εκκλησίας και Πολιτείας να συνεργαστούμε σοβαρά επιτέλους σε ένα τόπο που ακούγονται μόνο λόγια». «Με νηφαλιότητα και σύνεση ο Αρχιεπίσκοπος ζητεί από τον πρωθυπουργό τη διεξαγωγή ενός συνολικού, ουσιαστικού και σε βάθος διαλόγου για το ζήτημα.
Η πατρίδα μας, η κοινωνία επιζητούν συνεργασία και συνεννόηση μεταξύ των κορυφαίων θεσμών του έθνους μας και δεν έχει την πολυτέλεια κρίσεων και ρήξεων εξαιτίας κάποιων ακατανόητων ιδεοληπτικών εμμονών» ανέφερε στην «Κ» ο εκπρόσωπος Τύπου της Αρχιεπισκοπής, Χάρης Κονιδάρης.
Αμέση ήταν η απάντηση Φίλη: «Τα νέα προγράμματα των Θρησκευτικών είναι αποτέλεσμα πιλοτικής εκπαιδευτικής εμπειρίας τριών ετών, καθώς και πολύμηνου διαλόγου με τους εκπαιδευτικούς-θεολόγους και εκπροσώπους της Εκκλησίας. Είναι λάθος ένα ώριμο αίτημα όπως η αναβάθμιση του μαθήματος των Θρησκευτικών από ομολογιακό σε μάθημα γνώσης των θρησκειών, με ιδιαίτερη έμφαση στην Ορθοδοξία, να μετατρέπεται σε αφορμή ακατανόητης αντιδικίας και κινδυνολογίας.
Το υπουργείο Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων είναι πάντοτε ανοικτό στον διάλογο με την Εκκλησία και προσωπικά με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, με τον αυτονόητο αμοιβαίο σεβασμό των διακριτών θεσμικών ρόλων».
Ωστόσο, ασφαλείς πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι η δήλωση του κ. Ιερώνυμου εξέπληξε την ηγεσία του υπουργείου, αλλά όχι εκκλησιαστικούς παράγοντες. Και αυτό διότι ο Ν. Φίλης έχει διολισθήσει σε πολλά ατοπήματα. Ενδεικτικά, μίλησε για θρησκειολογία μία ημέρα πριν από το πρόσφατο δείπνο Ιερώνυμου - Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.
Επίσης, το υπουργείο δημιούργησε την εντύπωση ότι η προσευχή είναι προαιρετική στα σχολείο, με αποτέλεσμα να προκληθούν αντιδράσεις. Χαρακτηριστικά, ο Μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος το Σάββατο δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «η προσευχή στα σχολεία δεν πρέπει να αντικατασταθεί, πρέπει να αναβαθμιστεί και αυτό δεν το κάναμε ως Εκκλησία, δεν το καλλιεργήσαμε.
Εστω τώρα να μιλήσουμε γιατί το θέλουμε, όχι ως προνόμιο, όχι ως δικαίωμα αλλά ως ανάγκη του λαού μας. Για τον λαό, όχι για εμάς». Η έκρηξη Ιερώνυμου υποδηλώνει ότι η Εκκλησία δεν είναι ενδοτική, παρασυρόμενη από τα πολιτικά παιχνίδια της κυβέρνησης προς τέρψη του κομματικού-αριστερίστικου ακροατηρίου της.