Σε ναυάγιο φαίνεται ότι ...
οδηγείται η προσπάθεια σύμπλευσης ΠΑΣΟΚ – Ποταμιού, καθώς αφενός εξακολουθούν να υφίστανται αρκετές ουσιαστικές πολιτικές και οργανωτικές διαφορές μεταξύ τους, ενώ το κλίμα δυναμιτίζεται περαιτέρω από εκατέρωθεν διαρροές.
Πριν λίγο, έπειτα από τη δημοσίευση των επιστολών των δύο κομμάτων, όπου γίνονταν σαφείς οι διαφωνίες ανάμεσά τους, η Χαριλάου Τρικούπη πρακτικά άφησε αιχμές για τη συνολική στάση του Ποταμιού.
Συγκεκριμένα κύκλοι από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ έλεγαν ότι «δυστυχώς επιβεβαιώνονται οι φόβοι μας ότι πίσω από τις κωλυσιεργίες, τη διγλωσσία, την υπαναχώρηση, υπάρχουν σκοπιμότητες», προσθέτοντας: «Δυστυχώς, την ώρα που ο ελληνικός λαός ψάχνει μια άλλη πρόταση, το Ποτάμι δεν υποστηρίζει τη λογική του αυτόνομου φορέα». Σε απάντησή της, η Σεβαστουπόλεως υπογραμμίζει: «Από ότι φαίνεται, κάποιοι στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ φοβούνται τις καθαρές διαδικασίες και τη διαφάνεια. Τα στελέχη όμως του χώρου και οι πολίτες που θέλουν ένα νέο Κίνημα σε γερές βάσεις δεν θα κάνουν πίσω».
Νωρίτερα, μέσω εκατέρωθεν επιστολών ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι επιβεβαίωσαν ότι τα περιθώρια υλοποίησης της προσπάθειας για τη συγκρότηση ενός ενιαίου πόλου, ενόψει πολιτικών εξελίξεων, παρέμεναν περιορισμένα.
Τα δύο κόμματα ουσιαστικά έριχναν το γάντι το ένα στο άλλο, διατυπώνοντας διαφορετικές ενίοτε και συγκρουόμενες θέσεις για το εγχείρημα της κεντροαριστεράς.
Οι σημαντικότερες διαφωνίες του κ. Στ. Θεοδωράκη με την κ. Γεννηματά είναι οι εξής:
1. Ο επικεφαλής του Ποταμιού εισηγείται την άμεση αυτοδιάλυση του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού μόλις εκλεγεί ο νέος αρχηγός (στην επιστολή του μιλά για «διακοπή της πολιτικής τους δραστηριότητας»), εν αντιθέσει με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ που προτείνει να διατηρήσουν τα κόμματα -σε ένα μεταβατικό στάδιο- την αυτονομία τους.
2. Η κ. Γεννηματά, εισηγείται οι κάλπες να στηθούν εντός του Οκτωβρίου, ενώ ο κ. Θεοδωράκης θέτει τον όρο να υπάρξει τρίμηνη προεκλογική περίοδος
3. Ο επικεφαλής του Ποταμιού προτείνει η εκλογή να γίνει με ηλεκτρονικές κάλπες ενώ από την επιστολή του ΠΑΣΟΚ συνάγεται ότι ο νέος αρχηγός θα αναδειχθεί με συμβατικές κάλπες.
4. Tο Ποτάμι θεωρεί απαραίτητο να μπορούν στον δεύτερο γύρο να ψηφίσουν και πολίτες που δεν μετείχαν στον πρώτο, σενάριο που αρνείται το ΠΑΣΟΚ
5. Διαφωνία τέλος καταγράφεται και στο ιδεολογικό πρόταγμα του νέου σχήματος, καθώς ο κ. Θεοδωράκης αποσαφηνίζει ότι εν αντιθέσει με την κ. Γεννηματά ουδέποτε έχει υιοθετήσει την ιδέα μιας «κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης» και τονίζει ότι «δεν θεωρεί λύση για την χώρα οποιαδήποτε μορφή συγκυβέρνησης με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ».
Οι προτάσεις των δύο κομμάτων
Πιο αναλυτικά, η πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης περιλαμβάνει εννέα βασικά βήματα:
- Συναντήσεις των ηγεσιών των ενδιαφερόμενων δυνάμεων (ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΔΗΜΑΡ, Κινήσεις, κ.α), για τη συμφωνία ως προς τον κοινό στόχο της συγκρότησης ενιαίου φορέα της «Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης» και ως προς τον οδικό χάρτη για την επίτευξη του στόχου αυτού. Παράλληλα ολοκληρώνεται η διερεύνηση της δυνατότητας της συνεργασίας και με άλλες δυνάμεις που δεν συμμετέχουν στην Επιτροπή Διαλόγου (ΚΙΔΗΣΟ κ.α.)
- Συγκρότηση ολιγομελούς οργάνου (επιχειρησιακού χαρακτήρα) με εκπροσώπηση όλων των φορέων που συμμετέχουν, το οποίο θα έχει την ευθύνη υλοποίησης του οδικού χάρτη και των κοινών δραστηριοτήτων που θα αποφασισθούν.
- Κατάθεση υποψηφιοτήτων για την εκλογή του επικεφαλής της Παράταξης. Οι επικεφαλής των κομμάτων που θα συμμετάσχουν και των κινήσεων που ήδη συμμετέχουν στο εγχείρημα, μπορούν αυτοδίκαια να είναι υποψήφιοι. Η υποβολή άλλων υποψηφιοτήτων για την ηγεσία της Παράταξης προϋποθέτει συλλογή 1.000 τουλάχιστον υπογραφών, από τουλάχιστον 30 εκλογικές περιφέρειες - νομούς της χώρας.
- Συγκρότηση Εφορευτικής Επιτροπής (κοινής αποδοχής) για την οργάνωση και πραγματοποίηση των εκλογών για την ανάδειξη του επικεφαλής της Παράταξης από τη βάση, με την συμμετοχή των πολιτών και ανοιχτές - πλήρως διαφανείς διαδικασίες χωρίς αποκλεισμούς.
- Κοινή «συνέλευση» των θεσμικών οργάνων των φορέων και συλλογικοτήτων που συμμετέχουν στο εγχείρημα, με τη συμμετοχή στελεχών του ευρύτερου «προοδευτικού» χώρου, των κινημάτων των παραγωγικών φορέων, της επιστήμης και της αυτοδιοίκησης.
- Διαμόρφωση Κανόνων δεοντολογίας για την αξιοπιστία, τη διαφάνεια και την ισοτιμία προβολής όλων των υποψηφίων, κατά τη διεξαγωγή του προεκλογικού αγώνα.
- Εκλογή ηγεσίας από τη βάση με ανοιχτό μητρώο. Επανάληψη της εκλογής μεταξύ των δύο επικρατέστερων εάν κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώσει το 50%+1 των έγκυρων ψηφοδελτίων στην πρώτη εκλογή. Σε αυτή την περίπτωση δικαίωμα ψήφου θα έχουν όσοι και όσες συμμετείχαν στην πρώτη ψηφοφορία. Χρονικός ορίζοντας, το α’ Δεκαπενθήμερο Δεκεμβρίου 2016.
- Αμέσως μετά την εκλογή ενοποιούνται οι κοινοβουλευτικές ομάδες και συγκροτείται πολιτική - οργανωτική επιτροπή, η οποία θα έχει την ευθύνη μαζί με τον (την) επικεφαλής για την πολιτική διεύθυνση της παράταξης και την πορεία προς το Συνέδριο.
- Οργάνωση Συνεδρίου της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης, το οποίο θα αποφασίσει για την συλλογική συγκρότηση και λειτουργία και την εκλογή κεντρικού πολιτικού οργάνου. Χρονικός ορίζοντας ο Απρίλιος του 2017.
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη υπογραμμίζει ότι στόχος είναι η δημιουργία του νέου ενιαίου πολιτικού φορέα του «Δημοκρατικού Προοδευτικού Μεταρρυθμιστικού χώρου» και σημειώνει ότι η χώρα έχει ανάγκη από μια Εθνική Γραμμή και ισχυρή Κυβέρνηση Εθνικής Συνεννόησης που θα την υλοποιήσει. «Δεν θα είμαστε κυβερνητικό συμπλήρωμα ούτε της Ν.Δ., ούτε του ΣΥΡΙΖΑ», προσθέτει.
Από την πλευρά του, το Ποτάμι προτείνει:
- Συγκρότηση μιας εφορευτικής συντονιστικής επιτροπής με εκπροσώπηση όλων των κομμάτων και των κινήσεων του χώρου που θέλουν να λάβουν μέρος στο εγχείρημα.
- Υποβολή υποψηφιοτήτων για τη θέση του επικεφαλής του νέου Κινήματος.
- Τρίμηνη προεκλογική περίοδος μετά το κλείσιμο των υποψηφιοτήτων ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους υποψηφίους να παρουσιάσουν το σχέδιό τους για την ανόρθωση της χώρας και τις θέσεις των πολιτικών ρευμάτων που εκφράζουν.
- Διοργάνωση ντιμπέιτ, ει δυνατόν σε όλες τις περιφέρειες της χώρας για να αντιπαρατεθούν και σε τοπικό επίπεδο οι απόψεις και οι προτάσεις των υποψηφίων.
- Εκλογές με ηλεκτρονικές «κάλπες» στις οποίες μπορούν να πάρουν μέρος όλοι οι πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και δηλώνουν ότι θέλουν να συμμετέχουν είτε ως μέλη είτε ως φίλοι στο νέο εγχείρημα. Η ηλεκτρονική διαδικασία είναι η μόνη που διασφαλίζει πλήρως το αδιάβλητο της διαδικασίας.
- Αν κανείς από τους υποψηφίους δεν συγκεντρώσει το 50% συν 1, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται σε 21 μέρες. Στην επαναληπτική ψηφοφορία έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν και πολίτες που δεν ψήφισαν την πρώτη Κυριακή.
- Ο νέος αρχηγός αναλαμβάνει επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων που πήραν μέρος στην διαδικασία.
- Το αργότερο σε τρεις μήνες μετά την εκλογή του νέου αρχηγού συγκαλείται συνέδριο για την ψήφιση των πολιτικών θέσεων, του νέου καταστατικού και των οργάνων του νέου Κινήματος.
- Οι σύνεδροι εκλέγονται από τη βάση με διαδικασίες ανάλογες αυτών της εκλογής του αρχηγού και μπορούν να πάρουν μέρος όσοι πολίτες έχουν ήδη δηλωθεί ως μέλη στο νέο Κίνημα.
- Τα κόμματα που συμμετέχουν, διακόπτουν την πολιτική τους δραστηριότητα με την εκλογή του νέου αρχηγού.
- Ο νέος αρχηγός και τα νέα όργανα οδηγούν το Κίνημα στις εθνικές εκλογές.
Παράλληλα, το Ποτάμι διαψεύδει κατηγορηματικά ότι υπάρχει ως «κοινή θέση» και «προϋπόθεση συνεργασίας» η πρόταση για «Κυβέρνηση Εθνικής Συνεννόησης».
«Κάτι τέτοιο δεν έχει τεθεί ποτέ προς συζήτηση στις μεταξύ μας συναντήσεις. Το Ποτάμι πιστεύει ότι πρέπει να υπάρχει «εθνική συνεννόηση» σε μείζονα θέματα (πχ: πρόταση προς τους δανειστές για μείωση του χρέους) αλλά δεν θεωρεί ότι η λύση στο αδιέξοδο της χώρας είναι οποιαδήποτε μορφή συγκυβέρνησης με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ», υπογραμμίζει.