Βουλή: Υπέρ του «κόφτη χρέους» ο Γ.Δραγασάκης


Διαθέσεις αναζήτησης ...

τρόπων κοινού βηματισμού ως προς την αντιμετώπιση του προβλήματος του χρέους, επέδειξαν νωρίτερα σήμερα στη Βουλή κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση σε μια κοινοβουλευτική διαδικασία, η εξέλιξη της οποίας ωστόσο ανάδειξε ένα αξιοσημείωτο παράδοξο: οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που έλαβαν μέρος, τήρησαν στάση η οποία μπορεί να δυναμιτίσει το όλο εγχείρημα. Ηταν άκρως επιθετικοί απέναντι στην ΝΔ, αλλά και στο ΠΑΣΟΚ, σε σημείο τέτοιο που να δημιουργηθεί ορισμένες στιγμές η αίσθηση πως η εν λόγω διαδικασία διολισθαίνει σε μια άτυπη εξεταστική επιτροπή για το ποιοί δημιούργησαν το χρέος.
Επρόκειτο για συνεδρίαση της νεοσυσταθείσας Υποεπιτροπής (της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων) για «Το χρέος και την απομείωσή του». Χαρακτηριστικό του κλίματος που δημιουργήθηκε κάθε που μιλούσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως ο πρόεδρος της Επιτροπής Γερ. Μπαλαούρας σε αυτηρό τόνο αναγκάστηκε να πει: «Διευκρινίζω ότι εδώ δεν είναι εξεταστική επιτροπή».
Είχαν προηγηθεί τόσο η αρχική του εισήγηση, όσο και οι τοποθετήσεις βουλευτών της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού και της Ενωσης Κεντρώων, μέσω των οποίων υπογραμμιζόταν η ανάγκη να αναζητηθούν προσεγγίσεις και περιβάλλον συναίνεσης ως προς το πώς θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το μείζον πρόβλημα του χρέους που έχει η χώρα. Στο ίδιο μήκος κύματος, κλείνοντας τις εργασίες της πρώτης συνεδρίασης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ι. Δραγασάκης, τόνισε μεταξύ άλλων:
«Η Επιτροπή αυτή είναι πρωτοβουλία της Βουλής και τη βλέπουμε θετικά από την κυβέρνηση. Στόχος είναι να γίνει το Κοινοβούλιο «συμμέτοχος» σε αυτή την διαδικασία. Συμφωνώ ότι δεν πρέπει να γίνει πεδίο αντιπαραθέσεων» σημείωσε ο κ. Δραγασάκης, μνημονεύοντας ανάλογη τοποθέτηση του γαλάζιου Δ.Σταμάτη. 
Και συνέχισε: «Αν βρεθούν συγκλίνουσες απόψεις ευρείας αποδοχής, θα βοηθήσει την κλυβέρνηση και γενικότερα». Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αφού μίλησε για την ανάγκη σε βάθος χρόνου να «διαμορφωθεί μακροχρόνια εθνική στρατηγική και να στηριχθεί αυτή η στρατηγική», ουσιαστικά αποδοκίμασε προτάσεις βουλευτών του κόμματός του, η παρούσα Επιτροπή να κάνει χρήση υλικού και συμπερασμάτων εκείνης την οποία στην προηγούμενη περίοδο είχε συγκροτήσει η τέως πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Δεν είχε το κύρος και τη συναίνεση η προηγούμενη προσπάθεια» είπε χαρακτηριστικά οπ κ. Δραγασάκης, και πρόσθεσε: «Να κάνουμε προσάθεια υπερβάσεων, να καλλιεργηθεί κλίμα διαλόγου, και όχι να εμπλακούμε σε κύκλο αντιπαραθέσεων για το ποιός φταίει. Να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι, και να μην υπάρξει «πολεμική δημοσιότητα».
Συζητήθηκε, επίσης, στο παρασκήνιο, ιδιαιτέρως και μια άλλη αναφορά του κ. Δραγασάκη: Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνηης κατέθεσε ως στοιχείο «προβληματισμού» την ιδέα να συμπεριληφθεί στην προσεχή συνταγματική αναθεώρηση πρόνοια για να τεθεί κάποιο όριο στο χρέος. Αναφέρθηκε, μάλιστα, σε αντίστοιχο παράδειγμα στο Εκουαδόρ.
«Θα συμβάλλουμε με θετικό τρόπο για να αναδείξουμε τί έγινε, τί δεν έγινε, τί πήγε λάθος το τελευταίο διάστημα και τί πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα», ήταν εξ αρχής η διαβεβαίωση του βουλευτή της ΝΔ Χρ.Σταϊκούρα, με τον πρώην υπουργό, πάντως, να επισημαίνει ότι για να επιτευχθεί συναίνεση επί αυτού του τόσο σημαντικού ζητήματος, απαραίτητο είναι να λεχθούν αλήθειες από την πλειοψηφία, όπως αυτές αποτυπώνονται άλλωστε και σε κείμενα εταίρων, της ΕΕ, του ΔΝΤ, αλλά και στους δύο τελευταίους προϋπολογισμούς, σχετικά με τα όσα θετικά έγιναν από την προηγούμενη κυβέρνηση, όπως επίσης και να γίνει σαφές στην παρούσα φάση το «ποιές δεσμεύσεις έχει αναλάβει η κυβέρνηση».
«Θα συμβάλλουμε και καλούμε για εθνική γραμμή συνεννόησης», είπε από την πλευρά του ο κ. Ι.Κουτσούκος (Δημοκρατική Συμπαράταξη), υπεραμυνόμενος επίσης των επιλογών της προηγούμενης κυβέρνησης (αναφέρθηκε στο PSI), αλλά και ασκώντας κρκτική στα όσα διαδραματίστηκαν στην προαναφερθείσα «Επιτροπή Αλήθειας Χρέους), της κυρίας Κωνσταντοπούλου.
«Η συναίνεση για να χτιστεί, χρειάζεται παραδοχή ενός κοινού τόπου. Ποιά τύχη θα έχει το πόρισμα αυτής της Επιτροπής; Να βρούμε τα αίτια, αλλά κυρίως να δούμε τί πρέπει να γίνει στο μέλλον», σημείωσε ο κ. Γ.Αμυράς (Ποτάμι), ενώ ανάλογες επισημάνσεις έκανε εκ μέρους της Ε.Κ. η κυρία Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου.
Σημειώνεται ότι το ΚΚΕ με πολιτική του απόφαση δεν συμμετέχει στις εργασίες της συγκεκριμένης Υποεπιτροπής, ενώ εκ μέρους της Χ.Α. ο Ηλ. Παναγιώταρος ζήτησε μεταξύ άλλων λογιστικό έλεγχο του χρέους.
Τον κύκλο των επιθετικών τοποθετήσεων εκ μέρους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε ο κ. Μπγιάλας: «Υπαίτιος για τη σημερινή κατάσταση είναι αυτός που έβαλε τη φωτιά. Συμβάλλετε να τη σβήσουμε τουλάχιστον. Να διεκδικήσουμε «κούρεμα» του χρέους», είπε απευθυνόμενος στην πλευρά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Στον ίδιο τόνο ακούστηκαν από συναδέλφους του και άλλα στη συνέχεια: «Πρέπει να γίνει και λογιστικός έλεγχος για να δούμε πώς δημιουργήθηκε το χρέος, ποιοί συνέβαλαν στην διόγκωσή του. Να μην βγαίνουν στα κεραμίδια αυτοί που δημιούργησαν το χρέος». Και αργότερα: «Προφανώς και τα πορίσματα της Επιτροπής Αλήθειας είναι χρήσιμα και πρέπει να χρησιμοποιηθούν».
Στον αντίποδα, οι γαλάζιοι επέμειναν στη γραμμή της συναίνεσης «υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις»: «Στόχος της ΝΔ είναι να ενισχύσει τη θέση της χώρας στις διαπραγματεύσεις» είπε ο κ. Χρ. Δήμας.