Με μεγάλη πλειοψηφία, αφού ...
διαφώνησαν μόνο η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ, ψηφίστηκε απόψε στη βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για την «Κύρωση της Σύμβασης Αγοραπωλησίας Μετοχών για την απόκτηση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας Ελληνικό ΑΕ».
Παρά τη συμφωνία κυβέρνησης και του μεγαλύτερου μέρους της αντιπολίτευσης επί του συγκεκριμένου νομοθετήματος, οι τόνοι στην αίθουσα της Ολομέλειας ήταν υψηλότατοι διαμορφώνοντας κλίμα σχεδόν πολεμικό: σύσσωμη η αντιπολίτευση κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι ζημίωσε πολυεπίπεδα τη χώρα υλοποιώντας με καθυστέρηση όσα απέρριπτε όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση.
Την ίδια στιγμή, η πλειοψηφία υποστηρίζοντας ότι επιχειρεί βελτιώσεις σε όσα παρέλαβε, επιτέθηκε κυρίως στην ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ για υποθέσεις τις οποίες οι βουλευτές και τα κυβερνητικά στελέχη χαρακτήρισαν σκανδαλώδεις και επιζήμιες για την κοινωνία και την οικονομία.
Εκείνο το οποίο, ωστόσο, ξεχώρισε κατά την πολύωρη κοινοβουλευτική διαδικασία, είναι η στάση των στελεχών της δικομματικής πλειοψηφίας και ειδικότερα του ΣΥΡΙΖΑ: Η υπερασπιστική γραμμή δεν ήταν ενιαία, καθώς άλλοι μιλούσαν για επιτυχία και άλλοι για αναγκαστικό συμβιβασμό, ενώ αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ι.Τσιρώνη, σύμφωνα με την οποία ακόμα και στη «βελτιωμένη» σημερινή εκδοχή, η επένδυση του Ελληνικού προκαλεί ανησυχία και έχει πολλά προβλήματα.
Ολα άρχισαν χθες, όταν στη συζήτηση του θέματος στις αρμόδιες Επιτροπές, ο υπουργός Πολιτισμού Αρ.Μπαλτάς είπε μεταξύ άλλων: «Διεκδικούσαμε μιας άλλης μορφής επένδυση για το Ελληνικό. Η καινούργια μας θέση σήμερα σε σχέση και με την επένδυση του Ελληνικού είναι συναρτώμενη με τον αναγκαίο συμβιβασμό που αναγκαστήκαμε να κάνουμε, διότι δεν πετύχαμε όσα θέλουμε και όσα εξακολουθούμε να θέλουμε να κάνουμε σε σχέση και με αυτή την επένδυση και με άλλα πράγματα».
Σήμερα, στην Ολομέλεια, ο κ. Μπαλτάς κάνοντας λόγο για «δημοκρατικό δρόμο προς το σοσιαλισμό», ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκει «συσχετισμούς που δεν μπορούμε να υπερνικήσουμε, που μας αναγκάζουν να κάνουμε πίσω, να συμβιβαστούμε, να υποστούμε μια ήττα αναγνωρισμένη».
Λίγο αργότερα, ωστόσο, ο υπουργός Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρης μιλούσε για νίκη και όχι για ήττα: «Δώσαμε μεγάλη μάχη για τις συμβάσεις που η ΝΔ είχε υπογράψει, τις πήραμε και είμαστε αναγκασμένοι πραγματικά να τις κρατήσουμε. Δώσαμε μάχη και κερδίσαμε». Για σύμβαση-προϊόν συμβιβασμού έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος.
Η κορύφωση, ωστόσο, σε κυβερνητικό επίπεδο ήρθε όταν στο βήμα του ομιλητή ανήλθε ο κ. Τσιρώνης: «Το πρόβλημα είναι εάν η σύμβαση καθαυτή που παραλάβαμε ήταν μια καλή ή κακή σύμβαση. Η απάντηση είναι απλή και θα τη δώσει η αγορά», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, για να συνεχίσει: «Η σύμβαση ήταν καταστρεπτική.
Η αγωνία για το μέλλον είναι το κατά πόσο τα άρθρα εκείνα τα οποία θα δημιουργήσουν πιθανά προβλήματα στο μέλλον είναι εκείνα τα οποία προήλθαν από την δική μας διαπραγμάτευση ή από εκείνο που παραλάβαμε». Για να προσθέσει: «Εγώ αν ήμουν επενδυτής, θα ήμουν καχύποπτος για το ελληνικό. Πραγματικά υπάρχει ακόμα ανησυχία. Πραγματικά ακόμα δεν σώθηκε η παρτίδα. Τα κινήματα ας κάνουν και αυτά τη δουλειά τους».
Η αντιπολίτευση
«Εμείς θα ψηφίσουμε τη Σύμβαση για το Ελληνικό. Δεν θα σας πούμε ότι είστε πουλημένοι. Δεν θα σας πούμε Γερμανοτσολιάδες, όπως μας λέγατε εσείς, γιατί δεν είμαστε ίδιοι. Γιατί εμείς θέλουμε ο τόπος να πάει μπροστά. Η ΝΔ θα παρακολουθεί άγρυπνα και θα είμαστε εδώ για να σας πιέζουμε να κάνετε τη δουλειά σας ολοένα και γρηγορότερα» σχολίασε μεταξύ άλλων ο κ. Αδ. Γεωργιάδης.
«Το 2011, όταν έγινε η προκήρυξη από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ του διαγωνισμού, που σήμερα εσείς γράφετε στην αιτιολογική έκθεση ότι έγινε με τους καλύτερους όρους, ήσασταν οι ίδιοι που μιλούσατε για ξεπούλημα του Ελληνικού. Είστε οι ίδιοι που δεν ψηφίσατε τον νόμο του 2012 και τον νόμο του 2014. Και έρχεστε σήμερα, τώρα πια που δεν υπάρχουν βοσκοτόπια από τον κ. Καλογρίτσα, να ψηφίσετε τη σύμβαση του Ελληνικού, βάζοντας φαρδιά πλατιά την υπογραφή σας» σχολίασε ο κ. Οδ. Κωνσταντινόπουλος (Δημοκρατική Συμπαράταξη).
«Πριν δύο χρόνια ονομάζατε σκάνδαλο την ιδιωτικοποίηση του φιλέτου του Ελληνικού και ότι εξυπηρετεί ιδιωτικά, κερδοσκοπικά συμφέροντα, με πρωταγωνιστή μάλιστα τον κ. Τσίπρα. Σήμερα, το παρουσιάζετε ως δημόσιο συμφέρον, το πλασάρετε καλύτερα», τόνισε η κυρία Διαμάντω Μανωλάκου (ΚΚΕ).
Ολιγόλεπτη παρέμβαση σε εξαιρετικά υψηλούς τόνους για την κυβέρνηση, πραγματοποίησε και ο γ.γ. της ΚΕ του κόμματος Δ.Κουτσούμπας. Η κύρωση είναι ένα βήμα που έπρεπε να γίνει από καιρό, σημείωσε εκ μέρους του Ποταμιού ο Γ. Μαυρωτάς. Θετικά ήταν και τα σχόλια από την Ενωση Κεντρώων. Σκληρών τόνων ήταν και η ομιλία της Ελένης Χαρούλια (ΧΑ).