«Δεν υπάρχει αυτή τη ...
στιγμή δυνατότητα απαλλαγής του ''Χαμόγελου του Παιδιού'' από τον ΕΝΦΙΑ ούτε κι ανάλογων φιλανθρωπικών ιδρυμάτων». Τάδε έφη χθες στη Βουλή ο Τρύφωνας Αλεξιάδης. Όπως εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών η απαλλαγή του Χαμόγελου «σκοντάφτει» στην έλλειψη λίστας που να διαχωρίζει τα αμιγώς φιλανθρωπικά ιδρύματα από τα γενικά Νομικά Πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
«Μακάρι να μπορούσαμε να απαλλάξουμε αυτά τα ιδρύματα. Είμαστε αναγκασμένοι να εφαρμόσουμε αυτές τις ρυθμίσεις και προσπαθούμε να το κάνουμε όσο πιο δίκαια» είπε ο Αλεξιάδης, υπογραμμίζοντας ότι ΕΝΦΙΑ πληρώνουν τα συγκεκριμένα ιδρύματα μονάχα για τα ακίνητα που μισθώνουν και από τα οποία έχουν εισόδημα και όχι για όσα χρησιμοποιούν για την κάλυψη των αναγκών τους.
Ο ίδιος παραδέχθηκε πάντως ότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό και στο υπουργείο αναζητούν τρόπους για να το λύσουν. «Έχουμε ένα τεχνικό πρόβλημα γιατί δεν υπάρχει στο υπουργείο αρχείο με τις φιλανθρωπικές οργανώσεις, αλλά μόνο με τις μη κερδοσκοπικές» ανέφερε, κάνοντας γνωστό ότι σε συνεργασία με την αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, θα εντοπιστούν τα νομικά πρόσωπα που ασκούν φιλανθρωπικό έργο.
Χρυσώνουν το χάπι
Κι επειδή δεν μπορούν να κάνουν κάτι - για την ώρα τουλάχιστον - για το «Χαμόγελο του Παιδιού», εθιμοτυπική συνάντηση με τον πρόεδρό του, Κώστα Γιαννόπουλο, είχε χθες στη Βουλή ο Νίκος Βούτσης. Ο κ.Γιαννόπουλος ενημέρωσε εκτενώς τον Πρόεδρο της Βουλής για τη συνολική δραστηριότητα του φορέα, περιέγραψε τις προκλήσεις και τα προβλήματα των τελευταίων χρόνων και παρουσίασε τις προτάσεις του για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των παιδιών που έχουν ανάγκη προστασίας και περίθαλψης. Έμφαση από την πλευρά του προέδρου του «Χαμόγελου», σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου της Βουλής, στην ανάγκη πιστοποίησης και τεκμηρίωσης του φορέα, όπως και άλλων όμοιων φορέων που βρίσκονται σε συνεργασία με τους κρατικούς φορείς, προκειμένου να διασφαλίζεται διαχρονικά και ανεπηρέαστα η θεσμικότητα της λειτουργίας και δράσης τους.
Ο Νίκος Βούτσης πρότεινε την ανάληψη πρωτοβουλίας από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων στην κατεύθυνση της σύγκλησης σχετικής συνεδρίασης ακρόασης φορέων και σύνταξης πρότασης προς τα συναρμόδια υπουργεία, ώστε να καλυφθεί το «κενό» αναγνώρισης και πιστοποίησης των συγκεκριμένων φορέων.