Πήρε 60% και δεν εκλέχθηκε !!!


Τα χνάρια των ...

Πελοποννησίων φαίνεται ότι ακολουθούν και οι Μακεδόνες, αφού στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν εκλέχτηκε στη δεύτερη διαδικασία Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης! Υπενθυμίζεται ότι στην Περιφέρεια Πελοποννήσου εκλέχτηκε συμπαραστάτης έπειτα από πέντε (!) ψηφοφορίες...
Το παράδοξο, που οφείλεται στο νόμο που απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία 3/5 για την εκλογή, είναι ότι ο κ. Κλεόβουλος Θεοτόκης δεν εκλέχτηκε, παρά το γεγονός ότι απέσπασε το 60% των ψήφων του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Όπως δήλωσε ο ίδιος, "είμαι ικανοποιημένος επειδή αύξησα τις ψήφους μου. Αλλά απογοητευμένος που δεν εκλέχτηκα, παρά το ισχυρό ποσοστό. Θα χρειαστεί λοιπόν ακόμη μία προσπάθεια. Χαίρομαι που έπεισα το 60% των ψηφισάντων που προέρχονται απο 4 παρατάξεις ,
ελπίζω μέσα στον επόμενο Διαςτημα να πείσω και το 6% που μου λείπει για να αποκτήσει και η ΠΚΜ τον θεσμό αυτό, που θα λειτουργήσει προς όφελος του πολίτη ,των επιχειρήσεων και γενικότερα της κοινωνίας μας ..
Η ψηφοφορία
Στην ψηφοφορία της Δευτέρας, στο περιφερειακό συμβούλιο, οι δυο υποψήφιοι, Κλεόβουλος Θεοτόκης και Μιχάλης Τρεμόπουλος, δεν μπόρεσαν να συγκεντρώσουν τα δύο τρίτα του σώματος, όπως προβλέπει ο νόμος, με αποτέλεσμα ο θεσμός να μην είναι δυνατό να δημιουργηθεί.
Η παράταξη «Αλληλεγγύη» του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, ψήφισε κατά συνείδηση, όπως και της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης του Γιάννη Ιωαννίδη.
Ο κ. Τρεμόπουλος από την άλλη φάνηκε ότι έχασε μία ψήφο, αφού στο Σώμα υπήρχε αυτή τη φορά ο διάδοχος του στο Περιφερειακό Συμβούλιο, αλλά πήρε τον ίδιο αριθμό ψήφων.
Ο κ. Θεοτόκης πήρε 38 ψήφους (από 33 στην πρώτη ψηφοφορία), ο κ. Τρεμόπουλος 12, ενώ υπήρξαν αυτή τη φορά οχτώ λευκά (από εννέα) και τέσσερα άκυρα (από τρία).
Απείχαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ενώ απουσίαζαν έξι περιφερειακοί σύμβουλοι. Συνολικά ψήφισαν 62 περιφερειακοί σύμβουλοι.
Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο κ. Τρεμόπουλος τόνισε ότι «ο Συμπαραστάτης δεν είναι κομματικό ή παραταξιακό ζήτημα. Πρέπει να υπάρξει διαβούλευση της πλειοψηφίας με τη μειοψηφία και να υπάρξει συναίνεση. Δεν είναι τυχαίο ότι Συμπαραστάτης εξελέγη μόνο σε επτά από τις 13 Περιφέρειες». Ο κ. Τρεμόπουλος δήλωσε ότι και την επόμενη φορά που θα προκηρυχθεί η θέση θα είναι υποψήφιος.
Τι προηγήθηκε
Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, πριν την ψηφοφορία τόνισε ότι «δεν πρέπει να υπάρχουν συζητήσεις πίσω από κλειστές πόρτες. Η 'Αλληλεγγύη' πιστεύει στο θεσμό και θα συμβάλει στην προάσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών της Κεντρικής Μακεδονίας, ένα θεσμό που θα βοηθήσει στη βελτίωση των όποιων αρρυθμιών υπάρχουν στη λειτουργία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Είναι πολύ δύσκολη απόφαση η επιλογή ενός εκ των δύο υποψηφίων, για τους οποίους είμαι βέβαιος ότι όποιος κι αν εκλεγεί θα προσφέρει σημαντικό έργο.
Η 'Αλληλεγγύη' όπως την πρώτη φορά έτσι και σήμερα θα ψηφίσει κατά συνείδηση. Δεν πιστεύουμε σε γραμμές, οδηγίες ή άλλες παλαιοκομματικές διαδικασίες. Όλοι αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα του θεσμού και είμαι βέβαιος ότι θα επιλέξουν τον καλύτερο ανάμεσα σε δυο άριστους υποψήφιους».
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιάννης Ιωαννίδης, υπογράμμισε ότι «η περιφερειακή μας παράταξη είναι μια γροθιά. Δεν δίνουμε εντολές. Αποφασίζουμε όλοι μαζί. Καθένας περιφερειακός σύμβουλος θα ψηφίσει κατά συνείδηση».
Η επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, επισήμανε ότι «ο θεσμός είναι απόρροια του 'Καλλικράτη', που είναι ένα... μνημόνιο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Δεν πιστεύουμε ότι μπορεί να συμβάλει ο Συμπαραστάτης στην επίλυση των προβλημάτων του πολίτη ή του επιχειρηματία.
Η ψήφος κατά συνείδηση είναι ψήφος υπεκφυγής, που αφήνει τα πράγματα στο σκοτάδι. Εκλογή μπορεί να υπάρξει μόνο με συναίνεση και της μειοψηφίας. Η πλειοψηφία των μελών της Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας θα ψηφίσει τον κ. Τρεμόπουλο».
Ο επικεφαλής της Ελληνικής Αυγής, Νίκος Χρυσομάλλης, είπε ότι «ο θεσμός του Συμπαραστάτη πρέπει να εφαρμοστεί. Είναι σοβαρός και χρειάζεται ανθρώπους με σοβαρότητα, ήθος και συνέπεια. Έχουμε ξεκάθαρη επιλογή και δε λέμε ότι θα ψηφίσουμε κατά συνείδηση».
Ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης Συμμετέχω, Δημήτρης Μούρνος, σημείωσε ότι «αναγνωρίζουμε τη σημαντικότητα του θεσμού, αλλά επί πεντέμισι χρόνια η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν μπορεί να εκλέξει Συμπαραστάτη. Πρέπει να υπάρξουν συγκλήσεις σε πρόσωπα κοινής ή ακόμη καλύτερα καθολικής αποδοχής».
Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Γιάννης Ζιώγας, δήλωσε και πάλι αντίθετος στο θεσμό και γι' αυτό το λόγο όπως τόνισε «είμαστε κατά του συγκεκριμένου θεσμού, που είναι απότοκο του 'Καλλικράτη' και γι' αυτό θα απέχουμε από την ψηφοφορία».
Η επικεφαλής της παράταξης Πολίτες Μπροστά, Νιόβη Παυλίδου, σημείωσε ότι «θα προτιμούσαμε να υπάρχουν περισσότεροι υποψήφιοι. Θα ψηφίσουμε κατά συνείδηση και θεωρούμε πολύ σημαντικό το θεσμό».
Ο επικεφαλής της Οικολογίας Αλληλεγγύης, Δαμιανός Ανδρέου, τόνισε ότι «συμμετέχουμε στην εκλογή και θεωρούμε πως στο μέλλον υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Παίρνουμε πολιτική θέση. Η υποψηφιότητα του Μιχάλη Τρεμόπουλου πληροί όλα τα εχέγγυα για να ανταποκριθεί στα καθήκοντα του θεσμού».
Ο επικεφαλής της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Θανάσης Αγαπητός, επισήμανε ότι «ο 'Καλλικράτης' είναι αντιδημοκρατικός και αντιαυτοδιοικητικός νόμος και δε συμφωνούμε σε αυτές τις διαδικασίες, οπότε δε συμμετέχουμε και δε θα ψηφίσουμε».
Απευθυνόμενος στους περιφερειακούς συμβούλους ο κ. Θεοτόκης είπε ότι δεσμεύεται να αφιερώσει όλη την προσπάθειά του στο θεσμό και να τον μετατρέψει σε σημαντικό εργαλείο για την καλύτερη λειτουργία της Περιφέρειας. Καθαρότητα, ειλικρίνεια και αποτελεσματικότητα είναι τα χαρακτηριστικά που υποσχέθηκε να δώσει στο θεσμό ο κ. Θεοτόκης και εντύπωση προκάλεσε οτι δεσμευτικε να παραιτηθεί εαν υπάρξει μομφή στο πρόσωπο του απο το 51% του περιφερειακού συμβουλίου οπως επειςεις και οτι δεν θα ειναι υποψήφιος περιφερειακός συμβουλος στις επόμενες εκλογές ...
Ο κ. Τρεμόπουλος από την πλευρά του τόνισε ότι το μεγάλο προσόν του είναι η εμπειρία του από την πολυετή παρουσία του στην Αυτοδιοίκηση και ειδικά στο περιφερειακό συμβούλιο, αλλά και οι νομικές γνώσεις του και η πολυσχιδής δραστηριότητά του στα δρώμενα της τοπικής κοινωνίας.
Κατήγγειλε μάλιστα τηλεφωνήματα που έγιναν εναντίον της υποψηφιότητάς του το προηγούμενο διάστημα. «Παραιτήθηκα από σημαντικές θέσεις που κατείχα, αποδεικνύοντας πως δεν με ενδιαφέρουν οι καρέκλες», σημείωσε.