2,2 δισ. τα «κόκκινα» δάνεια της Attica Bank


Ένα βήμα πριν από την ...


τοποθέτηση επιτρόπου στην Attica Bank βρίσκεται η Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς μέχρι αργά χθες το βράδυ το ΤΣΜΕΔΕ αρνούνταν να συμμορφωθεί πλήρως με τις υποδείξεις της κεντρικής τράπεζας.

Αν και το Δ.Σ. της Attica προχώρησε χθες στην εκλογή του Θεόδωρου Πανταλάκη για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, πρόσωπο που έχει την εμπιστοσύνη της ΤτΕ, ωστόσο το ΤΣΜΕΔΕ επιμένει να εκπροσωπείται στο Δ.Σ. μέσω του προέδρου του Κωνσταντίνου Μακέδου, πρόσωπο που η ΤτΕ απορρίπτει κατηγορηματικά. 

Η ΤτΕ επισημαίνει ότι το νέο Δ.Σ. πρέπει να σχηματιστεί με καθαρά τεχνοκρατικά - τραπεζικά κριτήρια και πηγές της κεντρικής τράπεζας υπογραμμίζουν ότι αν αυτό δεν γίνει στη σημερινή γενική συνέλευση, η ενεργοποίηση έκτακτων εποπτικών μέτρων, με την τοποθέτηση επιτρόπου, πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Την ίδια ώρα, το πόρισμα του ελέγχου που διενήργησαν η ΤτΕ με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό περιλαμβάνει στοιχεία-φωτιά. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», από το πόρισμα του ελέγχου, από 31.12.2014 έως σήμερα και ενώ η καταθετική βάση της τράπεζας κατέρρεε –χάνοντας πάνω από 1,2 δισ. ευρώ καταθέσεις– η διοίκηση της Attica Bank χορηγούσε δάνεια, πέρα από κάθε τραπεζική λογική, άνω των 400 εκατ. ευρώ, τα οποία μάλιστα εμφανίζουν δείκτη καθυστέρησης μεγαλύτερο από τον μέσο όρο της τράπεζας, δηλαδή φτάνουν ή και ξεπερνούν το 60%.

Αναλυτικότερα, κατά τη διάρκεια του 2015, και ενώ το τραπεζικό σύστημα δοκιμαζόταν από τις ακραίες επιπτώσεις της παρατεταμένης διαπραγμάτευσης, η διοίκηση προχώρησε σε χορηγήσεις δανείων άνω των 250 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της «Κ», πρόκειται κυρίως για δάνεια προς συγκεκριμένους επιχειρηματικούς ομίλους. 

Επίσης, πρόκειται για μεγάλου ύψους δάνεια, από 10 εκατ. ευρώ μέχρι και 40 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το 2015 οι χορηγήσεις δανείων των τραπεζών προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά μειώθηκαν κατά 8 δισ. ευρώ, εκτός φυσικά για τους λίγους καλούς πελάτες - επιχειρηματίες της Attica Bank! Οι καταθέσεις της Attica το 2015 μειώθηκαν από 3,25 δισ. ευρώ στα 2,14 δισ. ευρώ (-34%) και την ίδια ώρα η τράπεζα αύξησε τις χορηγήσεις δανείων κατά 250 εκατ. (+10%), ενώ το συνολικό χαρτοφυλάκιο δανείων ανήλθε στα 3,93 δισ. ευρώ από 3,74 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014 (+5,1%).

Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016, οι καταθέσεις της τράπεζας μειώθηκαν εκ νέου κατά 130 εκατ. ευρώ, ωστόσο η διοίκηση προχώρησε σε νέες χορηγήσεις πάλι προς επιχειρηματικούς ομίλους ύψους 76 εκατ. ευρώ. Και τα νέα δάνεια εμφανίζουν υψηλό δείκτη καθυστερήσεων, επιδεινώνοντας τη συνολική εικόνα της τράπεζας. Σημειώνεται ότι στο τέλος του 2014, τα «κόκκινα» δάνεια της Attica διαμορφώνονταν στο 44,8% του χαρτοφυλακίου και εκτοξεύθηκε στο 56% στο τέλος του 2015! Μάλιστα η εικόνα έχει επιδεινωθεί περαιτέρω το 2016! Σε ένα συνολικό χαρτοφυλάκιο δανείων σχεδόν 4 δισ., τα «κόκκινα» ξεπερνούν τα 2,2 δισ. ευρώ!

Οι χορηγήσεις «θαλασσοδανείων» και μάλιστα την ώρα που οι καταθέσεις της τράπεζας μειώνονταν, είχαν ως αποτέλεσμα την εποπτική παρέμβαση της ΤτΕ, ζητώντας τη μη χορήγηση νέων δανείων ύψους άνω των 100.000 ευρώ χωρίς την προηγούμενη ενημέρωση και σύμφωνη γνώμη της κεντρικής τράπεζας. Οι οδηγίες αυτές, ωστόσο, τόσο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού όσο και στις αρχές Σεπτεμβρίου αγνοήθηκαν επιδεικτικά και αυτό οδήγησε στην επιβολή της απαγόρευσης χορηγήσεων δανείων την προηγούμενη εβδομάδα.

Σημειώνεται ότι όλα αυτά γίνονταν, ενώ στις 3 Ιουνίου είχαν παραδοθεί τα βασικά ευρήματα του ελέγχου της ΤτΕ και του SSM και οι επόπτες είχαν ζητήσει την άμεση συμμόρφωση. Σε αυτό το διάστημα έγιναν πολλές συναντήσεις και το ΤΣΜΕΔΕ συμφώνησε σε συγκεκριμένα πράγματα που δεν έπραξε, εξ ου και η αρνητική στάση της ΤτΕ για το πρόσωπο του κ. Μακέδου.

Μάλιστα, στις αρχές Σεπτεμβρίου, η ΤτΕ και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, με τομέα ευθύνης τον χρηματοπιστωτικό τομέα, είχαν συμφωνήσει στη συγκρότηση Δ.Σ. της Attica Bank και λίγες ημέρες μετά το ΤΣΜΕΔΕ ανακοίνωσε την επιλογή εντελώς διαφορετικών προσώπων, χωρίς καμία συνεννόηση με την ΤτΕ.

Σημειώνεται ότι το πόρισμα έχει γραφεί στα αγγλικά και η ΤτΕ θα προχωρήσει σε συνεργασία με τον SSM σε επίσημη μετάφρασή του στα ελληνικά και το οποίο θα παραδοθεί στις εισαγγελικές αρχές, διαδικασία που μπορεί να απαιτήσει μέχρι και δύο εβδομάδες.