Τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη αυξήθηκαν κατά 21,3% το επτάμηνο του 2016


Αυξάνονται συνεχώς τα ...

ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο. Τον Ιούλιο οι νέοι απλήρωτοι φόροι που δημιουργήθηκαν σε ένα μήνα ανήλθαν σε 811 εκατ. ευρώ, έναντι 388 εκατ. ευρώ που ήταν τον Ιούλιο του 2015, καθώς 125.590 νέοι οφειλέτες δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Οι δεκάδες φόροι που έχουν επιβληθεί από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα έχουν εξαντλήσει τη φοροδοτική ικανότητα πολιτών και επιχειρήσεων και όπως όλα δείχνουν η κατάσταση αυτή θα συνεχισθεί, κάτι που φαίνεται και από τους δείκτες της οικονομίας. 
Η καταναλωτική δαπάνη μειώνεται, ο τζίρος των εμπορικών καταστημάτων υποχωρεί, ακόμη και κατά την περίοδο των εκπτώσεων, ενώ ακόμη και στις δαπάνες για αγορά τροφίμων καταγράφεται πτώση. Την ίδια στιγμή τα έσοδα του προϋπολογισμού συνεχίζουν την πτωτική πορεία, με αποτέλεσμα στο διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου να καταγράφεται υστέρηση 450 εκατ. ευρώ από τον στόχο που είχε τεθεί. 
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, τα ληξιπρόθεσμα χρέη έσπασαν το φράγμα των 90 δισ. ευρώ και συγκεκριμένα διαμορφώθηκαν σε 90,428 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό αναμένεται στο τέλος του έτους να ξεπεράσει τα 95 δισ. ευρώ, δεδομένου ότι έχουμε εισέλθει στη φάση πληρωμής του μεγαλύτερου τμήματος των φόρων. Συγκεκριμένα μέχρι το τέλος του έτους πρέπει να καταβληθούν:

• Οι δύο τελευταίες δόσεις του φόρου εισοδήματος.

• Οι τέσσερις δόσεις του ΕΝΦΙΑ (η πέμπτη πληρώνεται τον Ιανουάριο του 2017).

• Τα τέλη κυκλοφορίας.

• Οι επιχειρήσεις εκτός από τον ΦΠΑ πρέπει να πληρώσουν και τον φόρο μισθωτών υπηρεσιών, ο οποίος ανέρχεται στο ποσό των 2,5 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν:

1. Τα παλαιά ληξιπρόθεσμα (αυτά που δημιουργήθηκαν προ του 2016) χρέη ανέρχονται στο ποσό των 82,8 δισ. ευρώ. Εξ αυτών:

• Περισσότερα από 8 δισ. ευρώ χρωστούν οι δημόσιες επιχειρήσεις κοινής ωφελείας και οι δημοτικές επιχειρήσεις.

• Περίπου 12 δισ. ευρώ οφείλουν πτωχευμένες επιχειρήσεις, τα οποία δεν πρόκειται να εισπραχθούν από το ελληνικό Δημόσιο.

• Περισσότερα από 62,2 δισ. ευρώ οφείλουν φυσικά και νομικά πρόσωπα.

• Περί τα 157 εκατ. ευρώ οφείλονται από εταιρείες «μαϊμού» και πλασματικούς ΑΦΜ.

2. Το νέο ληξιπρόθεσμο χρέος, δηλαδή από τον Ιανουάριο έως και τον Ιούλιο, ανέρχεται στα 7,6 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 21,3% σε σχέση με το αντίστοιχο χρέος που είχε δημιουργηθεί το επτάμηνο του 2015. Ωστόσο το ποσό αυτό είναι μεγαλύτερο, καθώς δεν περιλαμβάνονται οι οφειλές που έχουν συσσωρευτεί από έμμεσους φόρους υπέρ τρίτων, μη καταβολή μισθωμάτων από καταπτώσεις εγγυήσεων, μη καταβολή προστίμων και παραβόλων.

3. Μόνο τον Ιούλιο οι φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτους φόρους ύψους 811 εκατ. ευρώ, ενώ τον αντίστοιχο Ιούλιο του 2015 οι απλήρωτοι φόροι είχαν ανέλθει στα 388 εκατ. ευρώ. Δηλαδή αυξήθηκαν κατά 109%. Συγκεκριμένα, από τα 811 εκατ. ευρώ τα περισσότερα προέρχονται:

• 157 εκατ. ευρώ από μη καταβολή ΦΠΑ.

• 335,51 από μη καταβολή φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και

• 62,35 εκατ. ευρώ από μη καταβολή φόρου νομικών προσώπων.

4. Από το παλαιό ληξιπρόθεσμο χρέος στο επτάμηνο του έτους εισπράχθηκαν 1,67 δισ. ευρώ και μέχρι το τέλος πρέπει να εισπραχθούν 2,05 δισ. ευρώ.

5. Από το νέο ληξιπρόθεσμο χρέος εισπράχθηκαν στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου 1,07 δισ. ευρώ και μέχρι το τέλος του έτους πρέπει να έχει εισπραχθεί το 23% του νέου χρέους που θα δημιουργηθεί.

Κατασχέσεις

Προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι των εσόδων η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έχει ξεκινήσει ήδη ένα ευρύ πρόγραμμα κατασχέσεων και πλειστηριασμών ακινήτων, στοχεύοντας στο 55% των οφειλετών του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων, προκειμένου να εισπραχθούν περισσότερα από 5 δισ. ευρώ. 
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΓΔΕ, συνολικά οι οφειλέτες του Δημοσίου ανέρχονται σε 4.128.962. Ηδη έχουν ληφθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης για 774.282 οφειλέτες και μόνο τον Ιούλιο έγιναν 20.000 κατασχέσεις. Αντίστοιχα μέτρα θα ληφθούν για ακόμα 1.573.858 οφειλέτες του Δημοσίου.
Έντυπη