O Ερντογάν προειδοποιεί την Δύση


Έντονη πικρία και ...

δυσαρέσκεια εκφράζει ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν σε συνέντευξη που παραχωρεί στον γαλλικό τύπο.
«Η Δύση, εγκατάλειψε την Τουρκία, ενώπιον της δοκιμασίας που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η Άγκυρα με την απόπειρα πραξικοπήματος», τονίζει ο κ. Ερντογάν, ο οποίος προσθέτει: «Η Δύση όφειλε να είναι αλληλέγγυα με την Τουρκία, η οποία διέπεται από δημοκρατικές αξίες. Αλλά δυστυχώς προτίμησε να εγκαταλείψει μονάχη την Τουρκία. Οι Δυτικοί δεν πρέπει να είναι καχύποπτοι για τον αριθμό αυτών που απομακρύνθηκαν από τα καθήκοντά τους και αυτών που συνελήφθηκαν».
Ο κ. Ερντογάν τονίζει ότι οι τηλεφωνικές συνομιλίες με τους ξένους ηγέτες μετά το πραξικόπημα του 15ου αιώνα δεν αρκούν για την χώρα του. «Αυτό δεν αρκεί. Δεν ήρθαμε αντιμέτωποι με την επίθεση ενός οποιουδήποτε τρομοκράτη. 240 άτομα σκοτώθηκαν εν ώρα υπηρεσίας και 200 τραυματίστηκαν. Όλος ο κόσμος αντέδρασε στην επίθεση στο Charlie Hebdo. Ο Πρωθυπουργός μας συμμετείχε στην πορεία στο Παρίσι. Επιθυμώ οι δυτικοί ηγέτες να επιδείξουν την ίδια αντίδραση και να μην περιοριστούν σε κάποια κλισέ καταδικαστικά μηνύματα», τονίζει ο Πρόεδρος της Τουρκίας.
Το τηλεφώνημα του Πούτιν και η στάση της Δύσης
Αναφερόμενος στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο κ. Ερντογάν είπε : «Ο Πούτιν, όταν μου τηλεφώνησε για να μου διαβιβάσει τα συλλυπητήριά του δε με επέκρινε για τον αριθμό των στρατιωτών και των υπαλλήλων που απομακρύνθηκαν. Αλλά όλοι οι Ευρωπαίοι με ρώτησαν : Γιατί φυλακίστηκαν τόσοι στρατιωτικοί, γιατί απομακρύνθηκαν από τα καθήκοντά τους τόσοι υπάλληλοι;. Για να επικρίνεις πρέπει να βάλεις τον εαυτό σου στο συγκεκριμένο πλαίσιο. Η Βουλή και η ΜΙΤ βομβαρδίστηκαν. Το Προεδρικό Μέγαρο μπήκε στο στόχαστρο μαχητικών αεροσκαφών. Έξι άτομα έχασαν τη ζωή τους εν ώρα υπηρεσίας. Αντί να κατανοήσουν αυτά τα γεγονότα, οι δυτικοί αντιδρούν. Αυτό μας λύπησε, είναι απαράδεκτο».
«Αν δεν εκπληρωθεί το αίτημά μας, δε θα είναι εφικτή πλέον η επανεισδοχή»
Συνεχίζοντας την κριτική που ασκεί στην Ε.Ε. και στην Δύση, ο κ. Ερντογάν τονίζει τα εξής:  «Οι χώρες της Ε.Ε. πρέπει να βάλλουν σε τάξη τις σχέσεις τους με την Τουρκία. Παραμένουμε 53 χρόνια στο κατώφλι της Ε.Ε. Και μόνη υπεύθυνη και υπαίτια είναι η ΕΕ. Καμία άλλη χώρα δεν έχει δεχθεί τέτοια συμπεριφορά από την ΕΕ. Στην πρώτη Σύνοδο της ΕΕ που συμμετείχα υπήρχαν μόλις 15 κράτη. Η Ε.Ε., στο θέμα ένταξης της Τουρκίας, έχει μια προκατειλημμένη προσέγγιση κατά τις ατελείωτες διαπραγματεύσεις, σχετικά με το άνοιγμα νέων κεφαλαίων. Αυτή τη στιγμή φιλοξενούμε 3 εκατ πρόσφυγες. Αλλά η μόνη ανησυχία της ΕΕ είναι η επανεισδοχή των προσφύγων. Μας προτάθηκε να δεχθούμε την επανεισδοχή των προσφύγων με αντίτιμο την απαλλαγή βίζας για τους Τούρκους τουρίστες. Η επανεισδοχή και η κατάργηση της βίζας έπρεπε να τεθούν σε ισχύ από 1η Ιουνίου. Αυτή τη στιγμή είμαστε στον Αύγουστο, αλλά δεν καταργήθηκε η βίζα. Αν δεν εκπληρωθεί το αίτημά μας, δε θα είναι εφικτή πλέον η επανεισδοχή».