H Τουρκία θέλει ένταξη στην ΕΕ σε έξι χρόνια - «Aμφιβολίες» για τη βίζα


Την ώρα που ...
ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν εμφανιστεί να απομακρύνουν (αν όχι να αποκλείουν) το ενδεχόμενο ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, ο τούρκος πρεσβευτής στους «28» υποστηρίζει πως η Άγκυρα θέλει να έχει μπει στην Ένωση το 2023 ως «αποκορύφωμα» για τα εκατό χρόνια ύπαρξης του τουρκικού κράτους.

Στα πιο πρακτικά και φλέγοντα, ο αξιωματούχος εκφράζει «αμφιβολίες» για την άρση της βίζα, ζητώντας εγγυήσεις από την ΕΕ, και επαναλαμβάνει πως το ζήτημα συνδέεται με την τήρηση της συμφωνίας για το προσφυγικό.

Μιλώντας στη γερμανική Welt σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται την Παρασκευής, ο τούρκος πρεσβευτής στην ΕΕ Σελίμ Γελέν επαναλαμβάνει την έμμεση απειλή για υποχώρηση από τη συμφωνία από το προσφυγικό, κατηγορεί τις ευρωπαϊκές ηγεσίες για έλλειψη υποστήριξης στην τουρκική ηγεσία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα και απορρίπτει τις «ανησυχίες» της ΕΕ για το δημοκρατικό κεκτημένο στην Τουρκία.

Σε ερώτηση τι θα γίνει εάν δεν υπάρξει μέχρι τον Οκτώβριο άρση της βίζας, ο Γελέν λέει πως «σε αντίθεση με τα όσα φαντάζονται μερικοί, δεν θα στέλνουμε εκατομμύρια πρόσφυγες με λεωφορεία στην Τουρκία, αλλά πλέον δεν θα δεχόμαστε επαναπροωθήσεις».

Αν και αναγνωρίζει ότι υπάρχει «δυσπιστία», όπως λέει, μεταξύ ΕΕ και Τουρκία, εκφράζει την εκτίμηση ότι «θα βρεθεί λύση». Επαναλαμβάνοντας αρκετές φορές πως η Τουρκία πληροί τα 72 κριτήρια για την άρση της βίζα, λέει πως υπάρχουν «αμφιβολίες πως η ΕΕ όντως θα απελευθερώσει τη βίζα έστω και με τήρηση των κριτηριών».

Το εξηγεί υποστηρίζοντας πως «δεν είναι απίθανο να μπλοκάρουν την κίνηση ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ή η Ευρωβουλή έστω κι αν η Κομισιόν έχει δώσει την έγκρισή της επειδή έχουμε εκπληρώσει τα κριτήρια». «Χρειαζόμαστε εγγυήσεις πως οι Βρυξέλλες θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους» είπε.

Η Άγκυρα έχει θέσει ως χρονικό ορίζοντα τον Οκτώβριο για τη βίζα. Σε ερώτηση γιατί να μην υπάρξει παράταση, ο Γελέν ανέφερε πως «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό» από την τουρκική πλευρά να τραβήξει το ζήτημα στο 2017, επειδή τότε θα υπάρχουν εκλογές σε μεγάλες χώρες -οι προεδρικές στη Γαλλία και οι κοινοβουλευτικές στη Γερμανία- που εκτιμάται ότι θα εμποδίσουν τη συμφωνία επειδή το ζήτημα θα μπει, με αρνητικό τρόπο, στην προεκλογική ατζέντα.

Όσον αφορά την τρέχουσα κατάσταση στην Τουρκία, ο Γελέν απέρριψε κάθε επίκριση για την στάση της τουρκικής κυβέρνησης μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα και κάλεσε τις ευρωπαϊκές ηγεσίες να δείξουν μεγαλύτερη υποστήριξη στην Άγκυρα.

«Η Τουρκία περιμένει να υπάρξει τώρα κάποια επίσκεψη από την καγκελάριο Μέρκελ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ή τον πρόεδρο της σλοβακικής προεδρία, κάτι που θα έδειχνε την υποστήριξή τους για τη δημοκρατία στην Τουρκία και το ότι αντιλήφθηκαν πως η δημοκρατία διαφυλάχθηκε» είπε.

«Η Δύση πρέπει να σταματήσει να καταδικάζει τον πρόεδρο Ερντογάν για δήθεν αυταρχισμό και να δείξει αλληλεγγύη, ο Ερντογάν έσωσα τη Δημοκρατία, ο λαός είναι ενωμένος» είπε.

Όσον αφορά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ο Γελέν ρωτήθηκε πότε περιμένει ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Γελώντας, απάντησε ότι ο βρετανός τέως πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είχε πει πως δεν θα γίνει πριν το 3.000. Σε δεύτερη ερώτηση του δημοσιογράφου, ο τούρκος πρεσβευτής απάντησε ότι «η τουρκική κυβέρνηση θέλει να έχει ενταχθεί στην ΕΕ πριν το 2023».

«Τότε η Τουρκική Δημοκρατία γίνεται 100 χρονών και θα είναι το αποκορύφωμα για τη χώρα μου να γίνει μέλος της ΕΕ» είπε. Αναγνώρισε πάντως ότι «αυτήν την στιγμή οι συνθήκες για ένταξη δεν είναι ευνοϊκές», υποστηρίζοντας ωστόσο ότι «αυτό μπορεί να αλλάξει γρήγορα».