Ένα από τα ...
αρχαιότερα Μοναστήρια στα πρόβουνα των Πιερίων, με συνεχή ζωή, διαχρονικά, είναι η Μονή της Κοιμήσεως Θεοτόκου Μακρυρράχης.
Κατά τον 14ο αιώνα, ήταν πολλά τα μοναστήρια στα πρόβουνα των Πιερίων: Αγιορειτικά Μετόχια, Μετόχια Μονών της συμβασιλεύουσας Θεσσαλονίκης, αλλά και ανεξάρτητες Μονές, όπως φαίνεται να ήταν και η Παναγία της Μακράς Ράχης.
Η πανήγυρή του, το Δεκαπενταύγουστο συγκεντρώνει όχι μόνο την Πιερία, αλλά και προσκυνητές από την Βέροια, την Ημαθία και όλην την Μακεδονία.
Τόσο μέσα στην πόλη της Βέροιας όσο και στον πλησιόχωρο Βελβενδό, όπου σώζεται ακόμα, η Μακρυρράχη δατηρούσε Μετόχια, με θαυματουργά εικονίσματα της Παναγίας
Η Παναγία Μακρυρράχη αποτελεί πατριαρχικό σταυροπήγιο, που διοικείται από τον επιχώριο Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης, Πέτρας και Πλαταμώνος.
Η Μονή της Παναγίας ήταν ανέκαθεν ανδρώα. Αλλά από τον Ιούνιο του 1993 εγκαταστάθηκαν μοναχές και πλέον συνεχίζει να ζη ως γυναικεία.
Η πρώτη Γερόντισσα, η Μοναχή Νεκταρία, εκοιμήθη, και πλέον ηγουμενεύει η Γερόντισσα Ιωάννα.
Στην εφετεινή Πανήγυρη, στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο οικείος Μητροπολίτης κ. Γεώργιος.
Ανήμερα της πανηγύρεως, κοινώνησαν πάρα πολλοί προσκυνητές. Τέσσερα άγια ποτήρια κοινωνούσαν επί μισή ώρα.
Η θαυματουργός εικόνα της Κυρίας Θεοτόκου, λόγω του πλήθους των προσκυνητών, αλλά και του μικρών σχετικά διαστάσεων Καθολικού, εξέρχεται στον νάρθηκα, όπου είναι ευκολότερη η προσπέλαση των προσερχομένων.
Η Γερότισσα Ιωάννα και οι αδελφές της Μονής προσηνείς και ευπροσήγορες δέχονταν τους πιστούς, παρέχοντας το ανάλογο κέρασμα.
Το εσπέρας της κυριωνύμου ημέρας, για πρώτη φορά τελέστηκε το κτιτορικό μνημόσυνο και ακούστηκαν τα γνωστά ονόματα των απ’ αιώνος πατέρων της Μονής.
Αξίζει κανείς να προσέρχεται προσκυνητής της Παναγίας μας, σε τέτοια μοναστηράκια, που διατηρούν την παραδοσιακή απλότητα στην φιλοξενία, αποτελούν κέντρα αναζωογονήσεως των πιστών και των πέριξ χωριών, και σκορπίζουν απλόχερα την χάρη της Κυρίας Θεοτόκου.
Οι λίγες φωτογραφίες που δημοσιεύονται είναι από το κτιτορικό μνημόσυνο.