Ηλεκτρονικές υπενθυμίσεις ...
αποστέλλονται σε καθημερινή σχεδόν βάση από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων σε όσα φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Οι οφειλέτες καλούνται να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους, προκειμένου να γλιτώσουν από τα πρόστιμα και τις κατασχέσεις που προβλέπει η φορολογική νομοθεσία.
Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, μέχρι το τέλος του έτους πρέπει να πραγματοποιηθούν κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς και πλειστηριασμοί για το 55% των οφειλετών του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων.
Όπως προκύπτει, μάλιστα, από το τεχνικό κείμενο του μνημονίου, οι εισπρακτικές υπηρεσίες των δύο υπουργείων πρέπει να στρέψουν τα βέλη τους σε όσους χρωστούν στο ελληνικό Δημόσιο για να επιτύχουν τους στόχους και να αποτραπεί το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του αυτόματου μηχανισμού δημοσιονομικής προσαρμογής. Συγκεκριμένα, τα δύο υπουργεία πρέπει να προχωρήσουν:
• Στην είσπραξη 1,730 δισ. έως τον Σεπτέμβριο και συνολικά 2,050 δισ. έως τον Δεκέμβριο από τις παλιές ληξιπρόθεσμες οφειλές.
• Στην είσπραξη του 21% έως τον Σεπτέμβριο και του 23% συνολικά έως τον Δεκέμβριο των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών (με βάση τα περυσινά στοιχεία, περίπου 2,5 δισ. ευρώ πρέπει να εισπραχθούν από τις νέες οφειλές).
• Στην είσπραξη 450 εκατ. ευρώ έως τον Σεπτέμβριο και συνολικά 600 εκατ. ευρώ έως τον Δεκέμβριο από τους αποκαλούμενους μεγάλους οφειλέτες.
• Στην αύξηση της εισπραξιμότητας όλων των φόρων στο 78% τον Σεπτέμβριο και στο 81,5% τον Δεκέμβριο.
• Στην είσπραξη από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ) 563 εκατ. ευρώ από ασφαλιστικές οφειλές έως τον Σεπτέμβριο και συνολικά 750 εκατ. ευρώ έως τον Δεκέμβριο.
• Στην αύξηση της εισπραξιμότητας των ασφαλιστικών εισφορών ανά Ταμείο ως εξής: ΙΚΑ 95% (91% πέρυσι), ΟΑΕΕ 65% (57% πέρυσι), ΕΤΑΑ 80% (63% πέρυσι), ΟΓΑ 77% (72% πέρυσι).