Θετική ατζέντα αναζητεί η κυβέρνηση


Σε αναζήτηση ...


θετικής ατζέντας βρίσκεται η κυβέρνηση, η οποία επιδιώκει, αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο, να επαναφέρει τον δημόσιο πολιτικό διάλογο σε πεδία που αξιολογεί ότι την ευνοούν και θεωρεί ότι σε αυτά έχει το πάνω χέρι έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Στο Μέγαρο Μαξίμου πιστεύουν, παρακολουθώντας και τις μετρήσεις κοινής γνώμης που λαμβάνουν ανελλιπώς, ότι όταν η κυβέρνηση καταφέρνει να εμφανίζεται ως διαμορφωτής των εξελίξεων, θέτοντας η ίδια την ατζέντα, κερδίζει στις θετικές γνώμες της εκλογικής βάσης.

Αυτός είναι ο λόγος, άλλωστε, που και πριν από το μικρό διάλειμμα για τις ολιγοήμερες διακοπές η κυβερνητική ηγεσία συστηματικά επιδίωξε, παρουσιάζοντας τις πρωτοβουλίες της για τα θέματα του εκλογικού νόμου και της συνταγματικής αναθεώρησης αλλά και τις προτεραιότητες στην κοινωνική πολιτική, να παρασύρει την αντιπολίτευση σε συζήτηση αποκλειστικά σε μια θεματολογία που θεωρεί ότι την ευνοεί.

Βεβαίως, η διαρκής επινόηση νέων πρωτοβουλιών δεν είναι εύκολη, ενώ προβληματισμό έως και ενόχληση προκαλεί στην κυβερνητική ηγεσία η σταθερή προσπάθεια της αντιπολίτευσης να αποφύγει την εμπλοκή σε ουσιαστικό δημόσιο διάλογο επί των ζητημάτων που θέτει η κυβέρνηση. Για το Μαξίμου, μια παρατεταμένη περίοδος δημόσιας διαβούλευσης όχι μόνο στη βάση, όπως σχεδιάζεται να γίνει, αλλά και σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο επί των προτάσεων για τη συνταγματική αναθεώρηση είναι το ευκταίο. Ηδη, στελέχη του πρωθυπουργικού επιτελείου θέτουν το ερώτημα «γιατί η αντιπολίτευση δεν τοποθετείται επί των προτάσεων που παρουσίασε ο πρωθυπουργός για συνταγματική αναθεώρηση;», καθιστώντας σαφές ότι θα ήθελαν η συζήτηση αυτή να μην περιορισθεί στην τελευταία φάση του διαλόγου που έχουν εξαγγείλει, όταν η συζήτηση έρθει στη Βουλή. Πάντως, από την επόμενη εβδομάδα, καθώς η κυβέρνηση θα αποφασίσει τη σύνθεση της επιτροπής που θα «τρέξει» τις διαδικασίες δημοσίου διαλόγου για τη συνταγματική αναθεώρηση, το ζήτημα θα επανέλθει στο προσκήνιο.

Πέραν των «αντιστάσεων» που προβάλλει η αντιπολίτευση να ακολουθήσει την κυβέρνηση στην ατζέντα που αυτή επιθυμεί να θέτει, η κυβερνώσα πλειοψηφία έχει ακόμα δύο αντιπάλους στην προσπάθειά της για την προώθηση διαμόρφωσης της ατζέντας:

• Την αντικειμενικά δύσκολη κατάσταση που αποκρυσταλλώνεται από την υλοποίηση των μνημονιακών δεσμεύσεων και ειδικότερα από την εφαρμογή των μέτρων που συμφωνήθηκαν προκειμένου να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση. Η κατάσταση αυτή θα επιδεινωθεί το αμέσως προσεχές διάστημα, καθώς την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η ανάρτηση των σημειωμάτων για τον ΕΝΦΙΑ, που θα είναι αυξημένα για σημαντικό αριθμό υπόχρεων. Παράλληλα, το... φορολογικό ημερολόγιο μέχρι το τέλος του έτους είναι βαρύ, με την καταβολή της φορολογίας εισοδήματος, τα τέλη αυτοκινήτων κ.λπ.

• Την επιμονή μέρους του κόμματος να κινείται και να λειτουργεί ακόμα με αντανακλαστικά όχι κόμματος εξουσίας αλλά κόμματος διαμαρτυρίας, κατάσταση που συχνά δίνει την εντύπωση υπονόμευσης της κυβερνητικής προσπάθειας εκ των έσω. Οι εξελίξεις του τελευταίου 15νθημέρου, από την εκκένωση των υπό κατάληψη κτιρίων στη Θεσσαλονίκη και μετά, είναι ενδεικτικές της κατάστασης. Η μετατόπιση της δημόσιας συζήτησης στον τομέα «ασφάλεια και τάξη», που θεωρείται προνομιακό πεδίο για την αξιωματική αντιπολίτευση, διόλου δεν χαροποίησε το Μαξίμου, που επέλεξε αρχικά τη σιωπή, αξιολογώντας ότι η συνειδητή υποβάθμιση του ζητήματος θα εκτόνωνε την κατάσταση.

Ενόψει αξιολόγησης

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η διαμόρφωση θετικής ατζέντας από την επόμενη εβδομάδα δεν είναι απλή υπόθεση. Πολύ περισσότερο δε που η κυβέρνηση θα πρέπει να εισέλθει σε ρυθμούς προετοιμασίας για τη δεύτερη αξιολόγηση. Και όλα αυτά, χωρίς να είναι ακόμα απολύτως ξεκάθαρο πώς διαμορφώνεται η εικόνα των εσόδων από την είσπραξη φόρων, αλλά και τα οικονομικά αποτελέσματα της τουριστικής σεζόν, στα οποία η κυβέρνηση έχει επενδύσει πολύ.