Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην εκκίνηση


Και να που η ...


μεγαλύτερη αθλητική στιγμή έφτασε. Σήμερα, στις 2 μετά τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος, η Βραζιλία θα ανάψει στο επιβλητικό στάδιο Μαρακανά του Ρίο τον Ολυμπιακό Βωμό, κηρύσσοντας την έναρξη των 31ων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων – της κορυφαίας αθλητικής διοργάνωσης στον πλανήτη, η οποία αναμένεται να δοκιμάσει τις αντοχές της βραζιλιανικής κοινωνίας και πολιτείας, των Αρχών, των επισκεπτών και των αποστολών των χωρών.

Αν και οι Ολυμπιακοί Αγώνες «γεννήθηκαν» και αναβίωσαν το 1896 με όραμα την παγκόσμια ειρήνη και την ανάδειξη του αθλητισμού ως υπέρτατου αγαθού, σήμερα αποτελούν πεδίο «μάχης» με φόντο την εξουσία, την άσκηση πολιτικής, τα συμφέροντα και το μάρκετινγκ. Ενα αυτοδιοίκητο σύστημα με «σκιές», «Αθανάτους» που αποδεικνύονται «θνητοί», αδιαφανείς αναθέσεις διοργανώσεων και μια «γεωμετρικά» αυξανόμενη αγωνιστική απληστία και αλαζονεία για την πρωτιά με οποιοδήποτε κόστος.

Το Ρίο ντε Τζανέιρο, όπου έναν Ιανουάριο πριν από 500 χρόνια πάτησαν το πόδι τους οι Πορτογάλοι κατακτητές, μια μεγαλούπολη των ξέφρενων πάρτι, του πετρελαίου και των ακραίων κοινωνικοοικονομικών αντιθέσεων με πληθυσμό που ξεπερνά τα 6 εκατ. ψυχές, θα προσπαθήσει να ισορροπήσει σε τεντωμένο σκοινί για 17 ημέρες και να φέρει εις πέρας την πιο απαιτητική αθλητική διοργάνωση μέσα από τις δαιδαλώδεις αδυναμίες της. Το 2014, η διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου δεν έδωσε την απαιτούμενη οικονομική ώθηση στη χώρα, η οποία ευελπιστεί φέτος να σώσει την «παρτίδα».

Δέκα χιλιάδες πεντακόσιοι αθλητές από 207 χώρες θα αγωνιστούν, άλλοι για την τιμή του μεταλλίου και τα χιλιάδες ή εκατομμύρια δολάρια που θα επιφέρει αυτό, άλλοι για την τιμή της συμμετοχής, το «στεφάνι ελιάς» – είναι αμφίβολο αν πολλοί από αυτούς έχουν αγγίξει ποτέ έστω και ένα κλαδί του δέντρου-συμβόλου του ολυμπισμού.

Οσο η Βραζιλία θα παλεύει με τους εσωτερικούς «δαίμονές» της, οι Αγώνες θα δοκιμαστούν και αυτοί κόντρα στη μάστιγα του ντόπινγκ και τις πολιτικές προεκτάσεις της (ήδη ο επικεφαλής της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ επετέθη με σφοδρότητα κατά του WADA την περασμένη Τρίτη για την υπόθεση της Ρωσίας), αλλά και από την αποδοχή που θα έχουν τα δύο νέα αθλήματα, το γκολφ και το ράγκμπι, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για το μελλοντικό oλυμπιακό πρόγραμμα (η ΔΟΕ αποφάσισε ομόφωνα ότι μπέιζμπολ/σόφτμπολ, καράτε, σκέιτμπορντ, αναρρίχηση και σέρφινγκ εντάσσονται στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020 στο Τόκιο). Η Ελλάδα, μέσα από το δικό της «δράμα», παρέδωσε αξιοπρεπώς, για μία φορά ακόμη, το Ολυμπιακό Φως και θα επιδιώξει με 95 αθλητές και αθλήτριες να κάνει την υπέρβαση, φέρνοντας διακρίσεις, μετάλλια και περηφάνια.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες, όπως κάθε σπουδαίο αθλητικό γεγονός, αναμένεται να καθηλώσουν ξανά δισεκατομμύρια θεατές ανά τον κόσμο μπροστά στις οθόνες τους (αυτή τη φορά υπολογίζονται σε 3,6 δισ.). Θα συνεπάρουν τον φίλαθλο, θα συντροφέψουν τον μοναχικό άνθρωπο, θα ξανασμίξουν παρέες, θα δημιουργήσουν νέους «ήρωες» για τα παιδιά, θα συγκινήσουν τους ηλικιακά μεγαλύτερους, θα αποτελέσουν το αθλητικό γεγονός της χρονιάς. Αναμφισβήτητα, μετά την 21η Αυγούστου τίποτα δεν θα είναι ίδιο· τουλάχιστον για τη Βραζιλία...