Τη σαφή θέση, ότι το ...
τελευταίο χρονικό διάστημα γίνονται προσπάθειες που καταφέρουν πλήγματα στον ευαίσθητο και θεσμικά βαρύνοντα χώρο της Δικαιοσύνης, έλαβε η απερχόμενη εισαγγελέας του Αρείου Πάγου σε γραπτή της δήλωση που διένειμε στους δημοσιογράφους, κατά την τελευταία ημέρα άσκησης των καθηκόντων της.
Η Ευτέρπη Κουτζαμάνη, που συμπλήρωσε 41 χρόνια υπηρεσίας στο δικαστικό Σώμα και τρία στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου ως επικεφαλής της εισαγγελικής ιεραρχίας, στη γραπτή της δήλωση, μίλησε ευθέως για «προσπάθειες που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα που πλήττουν τη θεσμική ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και το κύρος αυτής».
Η απερχόμενη εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, η πρώτη γυναίκα που εισήλθε στο ανδροκρατούμενο εισαγγελικό Σώμα το 1975, όπως σημειώνει και η ίδια, με την παραδοχή ότι γίνονται προσπάθειες που πλήττουν το κύρος και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, κάλεσε τους δικαστικούς λειτουργούς να βρεθούν «απέναντι» και να προασπίσουν την ανεξαρτησία της δικαστικής αρχής.
«Απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα οι δικαστικοί λειτουργοί έχουν την αποκλειστική ευθύνη να κρατούν τη Δικαιοσύνη ανεξάρτητη και ελεύθερη και να αποκρούουν τις προσπάθειες αυτές». Ωστόσο, η κ. Κουτζαμάνη στη δήλωσή της δεν περιέλαβε συγκεκριμένες αναφορές για υποθέσεις ή ενέργειες που την οδήγησαν με το θεσμικό και το προσωπικό της κύρος να προχωρήσει στη διαπίστωση περί προσπαθειών να πληγεί η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.
Όπως σημείωσε η ίδια σε διάλογο που είχε με τους εκπροσώπους του Τύπου, «δεν ανήκει στην κατηγορία εκείνων που καταγγέλλουν όταν φεύγουν», για να διευκρινίσει στη συνέχεια ότι όσο καιρό ήταν στην υψηλότερη βαθμίδα της εισαγγελικής ιεραρχίας προσπάθησε να αποκρούσει τις όποιες προσπάθειες και να κάνει τη δουλειά της.
Κατά τη διάρκεια της τριετούς θητείας της στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, που υπήρξε επιτυχής και ευδόκιμη, η ίδια, όπως αναφέρει στη δήλωσή της, δεν απάντησε στα ελάχιστα δημοσιεύματα που δεν ανταποκρίνονταν στην αλήθεια και έθιγαν την τιμή και την υπόληψη δικαστικών λειτουργών.
«Προτίμησα να μην απαντήσω σε αυτά, ούτε να στείλω εξώδικα ούτε να υποβάλω μηνύσεις, αλλά να σιωπήσω για να προστατεύσω το κύρος μου ως εισαγγελικού λειτουργού, διότι πιστεύω ότι το κύρος του δικαστικού λειτουργού δεν κατοχυρώνεται με μηνύσεις και εξώδικα ή διαψεύσεις, αλλά κατακτιέται από την προσωπική του στάση και πολιτεία του καθενός και δεν χαρίζεται ως δώρο από την κατοχή μιας δημόσιας θέσης».
Η απερχόμενη εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κατά την τρίχρονη παραμονή της στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου χειρίστηκε μείζονος σημασίας υποθέσεις και ταυτίστηκε με την ιστορικής σημασίας δικαστική παρέμβαση για τις εγκληματικές ενέργειες του σκληρού πυρήνα της Χρυσής Αυγής, ενώ κίνησε διαδικασίες για έρευνες σε εξοπλιστικά και οικονομικά σκάνδαλα.
Αποτιμώντας το έργο της και τη δικαστική της διαδρομή αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «μοναδικός μου σκοπός ήταν να εκπληρώσω ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου και να υπηρετώ τα πράγματα για τα οποία ορκίστηκα. Στην άσκηση των καθηκόντων μου δεν δέχθηκα ποτέ υποδείξεις από οποιαδήποτε πλευρά. Ανταμοιβή μου υπήρξε», κλείνει η κ. Κουτζαμάνη, «η βαθιά ικανοποίηση που προσφέρει στον άνθρωπο η επιτέλεση του καθήκοντος, η υπερηφάνεια που γεμίζει τον δικαστικό λειτουργό η αίσθηση ανεξαρτησίας και η γαλήνη που εντέλει προσφέρει η πεποίθηση ότι έπραξε και έκρινε κατά συνείδηση, έστω και αν ανθρωπίνως δεν είναι δυνατή η αποφυγή της πλάνης και του σφάλματος».