Λιου: Συμφωνία για το χρέος πριν τη λήξη της θητείας Ομπάμα


Ως ένα από τα ...

ζητήματα που η αμερικανική κυβέρνηση επιθυμεί να διευθετηθεί πριν την ολοκλήρωση της θητείας του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα έθεσε αυτό της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λιου, στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο κ. Τσίπρας ζήτησε την αμερικανική συνδρομή, προκειμένου, όπως είπε, να διαμορφωθεί ένα ισχυρό ρεύμα πίεσης για την άμεση δρομολόγηση διαδικασιών αναδιάρθρωσης. Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού επισημαίνουν ότι ο κ. Λιου υπογράμμισε στη σταθερή υποστήριξη της Ουάσιγκτον στις προσπάθειες της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού για επιστροφή στην ανάπτυξη.
Παράλληλα, φρόντισε να υπενθυμίσει ότι οι ΗΠΑ εδώ και έναν χρόνο επισημαίνουν την γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας και, υπό τις πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία αλλά και μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος υπέρ του Brexit, ενισχύεται η ανάγκη για ανάπτυξη και σταθερότητα στη χώρα μας. Μάλιστα, παρέπεμψε σε μια πάγια θέση τους Αμερικανού Προέδρου ότι το πρόγραμμα δεν είναι αυτοσκοπός και προέχει η ανάπτυξη και η ευημερία.
Στη συνάντηση, από ελληνικής πλευράς ζητήθηκε, επίσης, ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των ελληνικών και των αμερικανικών διωκτικών αρχών για την πάταξη της φοροδιαφυγής και διασυνοριακών φορoλογικών υποθέσεων, ενώ ζητήθηκε, συγκεκριμένα, ενεργοποίηση διαύλου ανταλλαγής στοιχείων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης, του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης και του FBI , αναφορικά με την υπόθεση της τράπεζας UBS, την οποία έχουν ερευνήσει οι αμερικανικές αρχές.
«Να παραμείνει η Ελλάδα πυλώνας ασφάλειας στην περιοχή»
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε κάνει λόγο για μία «δύσκολη περίοδο για την περιοχή», για «μία περίοδο με βαθειά αστάθεια», προσθέτοντας: «Αλλά η Ελλάδα, πέρα από το γεγονός ότι ήταν στο επίκεντρο δύο παράλληλων κρίσεων, της προσφυγικής και της κρίσης χρέους, παραμένει πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας». Και αυτό δείχνει, συνέχισε ο κ. Τσίπρας, πόσο ανεύθυνη ήταν πέρυσι η οπτική κάποιων εταίρων και πόσο υπεύθυνη ήταν η απόφασή μας να παραμείνουμε στην Ευρωζώνη. «Υπεύθυνη για τον λαό μας, τη χώρα μας, την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή».
«Η κυβέρνησή μου πήρε δύσκολες αποφάσεις, εφαρμόσαμε με αποφασιστικότητα δύσκολες αλλά απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, σταθεροποιήσαμε την οικονομία μας, διασφαλίσαμε τη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού μας συστήματος, αναμορφώσαμε τη δημόσια διοίκηση και πολεμάμε τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή με σημαντικά αποτελέσματα», τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Τώρα, χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ αλληλεγγύη από την πλευρά των εταίρων μας, και τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να στείλουμε σωστά μηνύματα στους επενδυτές, στις αγορές, με ουσιώδη και συμπαγή μέτρα για μία σημαντική ανακούφιση του χρέους, ώστε να στηρίξουμε την οικονομία και να ενισχύσουμε τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας σε μία εύθραυστη ευρύτερη περιοχή», υπογράμμισε.
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ εξέφρασε κατά τη διάρκεια του σύντομου διαλόγου που είχαν μπροστά στις κάμερες πριν την έναρξη της συνάντησης τους τη χαρά του που συναντά τον κ. Τσίπρα στην Αθήνα και τον συνεχάρη «για μία πολύ μεγάλη, σκληρή δουλειά και πρόοδο που έχει γίνει τον τελευταίο χρόνο». «Χρειάζεται να γίνει κι άλλη δουλειά και είναι πολύ σημαντικό η Ελλάδα να συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις που περιγράψατε και να κάνει πρόοδο σε τομείς, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις», συμπλήρωσε ο ίδιος.
«Παρά τις κρίσεις που αντιμετώπισε η Ελλάδα, παραμένει πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή σε μια περίοδο αστάθειας», σημείωσε στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας, σε ανάρτησή του στο Twitter.
«Είναι ανάγκη να ενδυναμωθεί ο ρόλος της χώρας μας», τόνισε ο ίδιος σε δεύτερη, διαδοχική ανάρτησή του.
Συνάντηση Κυρ. Μητσοτάκη- Τζακ Λιου
Εξάλλου, για ουσιαστική συζήτηση, σε πολύ καλό κλίμα, έκαναν λόγο, πηγές της λεωφόρου Συγγρού, σχετικά με τη συνάντηση του προέδρου της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκη, με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, η οποία διήρκησε μία ώρα.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι συζητήθηκαν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η περιοχή, η χώρα και η Ευρώπη, και πως ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε τις πάγιες θέσεις του για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία και τον τρόπο που μπορούν να αντιμετωπιστούν για την ταχύτερη έξοδο της χώρας από την κρίση.
«Στην προσπάθεια αυτή, είναι προφανές ότι ο εποικοδομητικός ρόλος των ΗΠΑ έχει τη δική του ιδιαίτερη σημασία», προσθέτουν και επισημαίνουν ότι σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε τη συμβολή του κ. Λιου στο ζήτημα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.