Την ανάμειξη του ...
Φετουλάχ Γκιουλέν στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, υποδεικνύουν μαρτυρίες συλληφθέντων, ανέφερε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian.
Ο ίδιος φέρεται να δήλωσε πως η Τουρκία δεν έχει ζητήσει επίσημα την έκδοση του Γκιουλέν, κάτι που θα κάνει αμέσως μόλις τελειώσει η έρευνα που διεξάγει η κυβέρνηση επί του θέματος, με την προοπτική ότι δεν θα υπάρξουν κωλύματα από την πλευρά των ΗΠΑ, υπαινισσόμενος ότι κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε βαρύ πλήγμα στις σχέσεις των δύο συμμάχων.
«Η Τουρκία και οι ΗΠΑ έχουν μακροχρόνιες φιλικές σχέσεις ως σύμμαχοι και στρατηγικοί συνέταιροι και δεν πιστεύουμε ότι θα σταθούν στο πλευρό του ηγέτη μιας τρομοκρατικής οργάνωσης», είπε χαρακτηριστικά.
Και προσέθεσε: «Βέβαια, από τη στιγμή που ο ηγέτης μιας τρομοκρατικής οργάνωσης κατοικεί εκεί, δημιουργούνται ευλόγως ερωτήματα για το αν υπάρχει ανάμειξη ή υποστήριξη των ΗΠΑ », δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης στον Guardian, φροντίζοντας ωστόσο να επισημάνει πως σε καμία περίπτωση δεν υπονοεί πως η Ουάσιγκτον είχε σχέση με το πραξικόπημα στη χώρα του.
«Οι ΗΠΑ πρέπει να σκεφτούν πως θα πορευτεί η συνεργασία με τη χώρα μας, η οποία αποτελεί στρατηγικός τους σύμμαχος στην περιοχή».
Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, προχώρησε τον τελευταίο χρόνο σε συμφωνία με τις ΗΠΑ για τη χρήση της βάσης του Ιντσιρλίκ, για βομβαρδιστικές επιδρομές κατά θέσεων του ISIS, στα σύνορα με τη Συρία.
Ο υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, είχε δηλώσει πως οι ΗΠΑ θα εξέταζαν το αίτημα έκδοσης του Γκιουλέν μόνο εάν η Τουρκία κατέθετε νόμιμα αποδεικτικά στοιχεία για την ανάμειξη του ιεροκήρυκα.