Η «δύσκολη» αριθμητική των 200 βουλευτών για τον νέο εκλογικό νόμο


Μάλλον απίθανη ...



θεωρείται η επίτευξη του κυβερνητικού στόχου την απλή αναλογική να ψηφίσουν 200 βουλευτές και να ισχύσει αμέσως, παρά τις «νομοτεχνικές αλλαγές» που έκανε ο υπουργός Εσωτερικών στο αρχικό σχέδιο νόμου κατά την έναρξη της συζήτησης, χθες, στην αρμόδια Επιτροπή, διαχωρίζοντας τη διάταξη για την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών από τη διατήρηση του ορίου του 3% για να μπει ένα κόμμα στη Βουλή. Η συγκεκριμένη αλλαγή έγινε αφορμή για να μπορέσει το Κομμουνιστικό Κόμμα να δηλώσει ότι θα ψηφίσει θετικά τόσο την κατάργηση του μπόνους όσο και το τελευταίο άρθρο του νόμου που προβλέπει την άμεση εφαρμογή του.

Ωστόσο, βάσει των συσχετισμών που έχουν ήδη διαμορφωθεί στη Βουλή, φαίνεται μάλλον αδύνατον να ψηφισθεί η απλή αναλογική από 200 βουλευτές και να επιτευχθεί ο κυβερνητικός στόχος, παρά τη μεταστροφή του ΚΚΕ. Σύμφωνα με τις έως τώρα δηλώσεις, την κυβερνητική πρόταση στηρίζουν 177 βουλευτές (144 ΣΥΡΙΖΑ, 9 ΑΝΕΛ, 15 ΚΚΕ και 9 Ενωση Κεντρώων). Η Χρυσή Αυγή δήλωσε πως επιφυλάσσεται να αποκαλύψει την ψήφο της στην Ολομέλεια – χθες έγινε γνωστό ότι το νομοσχέδιο θα τεθεί προς συζήτηση και τελική ψήφιση το διήμερο 19 και 20 Ιουλίου. Αν η ψήφος του κόμματος του Ν. Μιχαλολιάκου είναι θετική, τότε η πλειοψηφία θα φθάσει στους 195. Σε αυτούς προστίθενται ο κ. Αθ. Θεοχαρόπουλος (από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη) και ο ανεξάρτητος Ν. Νικολόπουλος.

Τούτων δοθέντων, θα «λείπουν» τουλάχιστον τρεις βουλευτές για τη συμπλήρωση των 200, με κυβερνητικούς κύκλους να δηλώνουν πως δεν είναι ανέφικτο να υπάρξουν διαφοροποιήσεις από τα κόμματα που δηλώνουν αντίθετα, «δείχνοντας» συγκεκριμένα προς το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Ωστόσο, πλην των 75 της Ν.Δ., των 15 του ΠΑΣΟΚ και των 10 του Ποταμιού, ήδη έχουν δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν την απλή αναλογική και οι τρεις εκ των τεσσάρων ανεξάρτητοι βουλευτές και συγκεκριμένα οι κ. Στ. Παναγούλης, Χ. Θεοχάρης και Λ. Γρηγοράκος. Με αυτά τα δεδομένα μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν τις προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ 103 βουλευτές και επομένως η απλή αναλογική είναι μάλλον «καταδικασμένη» να εφαρμοσθεί στις μεθεπόμενες εκλογές, καθώς αυτό προβλέπει το Σύνταγμα όταν η αλλαγή του εκλογικού συστήματος δεν ψηφίζεται από τα 2/3 της Βουλής, αλλά από απλή πλειοψηφία.

Εξεταστική

Κατά τα λοιπά, ύστερα από τις έντονες πιέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση και υπό το βάρος των τελευταίων αποκαλύψεων για το σχέδιο Β΄ σε σχέση με την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη, αποφασίστηκε τελικώς να συζητηθεί η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τα έργα και τις ημέρες του κ. Γιάνη Βαρουφάκη, την Τρίτη 26 Ιουλίου, χωρίς προφανώς να έχει πολλές ελπίδες να ψηφισθεί από την κυβέρνηση.