Σαφές μήνυμα προς ...
την Ελλάδα να εφαρμόσει χωρίς παρεκκλίσεις το Μνημόνιο έστειλαν οι εκπρόσωποι της τρόικας, ενώ η εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), κυρία Ντέλια Βελκουλέσκου, ξεκαθάρισε ότι ακόμα και αυτό δεν είναι αρκετό για να επιτευχθούν οι φιλόδοξοι δημοσιονομικοί στόχοι του προγράμματος.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της σε συνέδριο του Economist, η κυρία Βελκουλέσκου υποστήριξε ότι το νέο πρόγραμμα του ESM για την Ελλάδα είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα που δείχνει τη δέσμευση της Ευρωζώνης να κρατήσει την Ελλάδα εντός της Ευρωζώνης, με αντάλλαγμα την υλοποίηση νέων μεταρρυθμίσεων. Ωστόσο, επισήμανε ότι υπάρχουν δύο κρίσιμα ζητήματα για να πετύχει το πρόγραμμα:
1. Οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί με τον ESM δεν αρκούν. Οι νομοθετικές μεταρρυθμίσεις βασίζονται σε υψηλή φορολογία αντί της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης και σε μείωση των συντάξεων. Αυτό, όμως, δεν συνάδει με το πρόγραμμα. Αναφορικά με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, η αναβολή κάποιων επίσης δεν συνάδει με το πρόγραμμα, ενώ υποστήριξε ότι η μεταρρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια δεν είναι αρκετά φιλόδοξη.
Στο πλαίσιο αυτό η κυρία Βελκουλέσκου ανέφερε πως θα πρέπει να υπάρχουν πιο ρεαλιστικοί στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα. Οι στόχοι παραμένουν φιλόδοξοι, δήλωσε και πρόσθεσε ότι χρειάζονται περισσότερες μεταρρυθμίσεις που υπερβαίνουν τα προβλεπόμενα, καθώς ακόμα και με την πλήρη εφαρμογή των συμφωνημένων, δεν μπορούν να επιτευχθούν οι στόχοι.
Παράλληλα, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι δεν έχει καταφέρει να κινητοποιήσει τις πολιτικές δυνάμεις για την αντιμετώπιση προβλημάτων όπως η διαφθορά.
2. Σημαντική ελάφρυνση χρέους απαιτείται ακόμα και με την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος, καθώς είναι ιδιαιτέρως μη βιώσιμο. Η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση χρέους, όπως η σημαντική επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ευρωπαϊκών δανείων και η σταθεροποίηση των επιτοκίων τους, ανέφερε η εκπρόσωπος του ΔΝΤ. Σημείωσε, δε, ότι η ελάφρυνση χρέους θα πρέπει να γίνει ταυτόχρονα με τις μεταρρυθμίσεις και οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει να γίνουν πριν το τέλος του προγράμματος.
Πέραν αυτών, η κυρία Βελκουλέσκου υπενθύμισε ότι το ΔΝΤ δεν είναι ακόμα μέρος του χρηματοδοτικού προγράμματος της Ελλάδας, αλλά παραμένει στις συζητήσεις και είναι έτοιμο να συμμετάσχει εφόσον: Πρώτον, η ελάφρυνση χρέους είναι επαρκής. Δεύτερον, μπορεί η εφαρμογή των μέτρων για το χρέος να γίνει στο τέλος του προγράμματος, αλλά όπως δήλωσε για να πάμε στο διοικητικό μας συμβούλιο και να εγκρίνει το νέο πρόγραμμα, θα πρέπει να ανταποκρίνονται τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους στο σημερινό μας DSA. Αλλιώς θα πρέπει να γίνουν περισσότερα μέτρα, πρόσθεσε. Και σημείωσε ότι ακόμα δεν είναι στο τραπέζι της συζήτησης η ποσοτικοποίηση και λεπτομερειακή αναφορά των μέτρων που αποφάσισε το Eurogroup. Μάλιστα, απαντώντας σε ερώτηση αν πιστεύει ότι αυτό θα γίνει πριν τις γερμανικές εκλογές, απάντησε «ελπίζουμε ναι».
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, κ. Ντ. Κοστέλο, επέμεινε στην πλήρη εφαρμογή του προγράμματος. Όπως δήλωσε, η πρόκληση της δεύτερης αξιολόγησης είναι η εφαρμογή των μέτρων που ελήφθησαν στον πρώτο έλεγχο. «Η εφαρμογή θέτει άλλες προκλήσεις. Χρειάζεσαι να κινητοποιήσεις τη δημόσια διοίκηση, να αντιμετωπίσεις κατεστημένα συμφέροντα. Η διαχείριση του δημόσιου τομέα θα είναι η μεγαλύτερη πρόκληση» επισήμανε, κάνοντας αναφορά και στην ανάγκη να τεθεί σε πλήρη λειτουργία και ο μηχανισμός συλλογής εσόδων.