«Όσοι έχουν την ...
ευθύνη για το μέλλον της χώρας μας σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, πρέπει να κάνουν τα σωστά πράγματα και να τα κάνουν τώρα». Αυτό είναι το βασικό μήνυμα του επιχειρηματικού κόσμου προς κυβέρνηση και εταίρους, όπως μεταφέρθηκε από τον επανεκλεγέντα για μία ακόμη θητεία πρόεδρο του ΣΕΒ, Θεόδωρο Φέσσα, στη χθεσινή γενική συνέλευση του Συνδέσμου.
Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Φέσσας μέσω της ομιλίας του ζήτησε από την κυβέρνηση να αναλάβει την ιδιοκτησία του μνημονίου και να εφαρμόσει άμεσα και χωρίς άλλες καθυστερήσεις τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί με τους εταίρους, προτάσσοντας τρεις βασικούς στόχους: καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής, εξορθολογισμός του φορολογικού συστήματος, με πρόταση για την εισαγωγή ενός «κόφτη φορολογικών συντελεστών» και ολοκληρωμένο σχέδιο για την προσέλκυση επενδύσεων.
Από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ, ο κ. Φέσσας έστειλε επίσης μήνυμα «υπευθυνότητας και συλλογικότητας» προς την ελληνική κοινωνία και τα πολιτικά κόμματα. Απέναντι στις προκλήσεις που αφορούν όλους μας, «η μόνη βιώσιμη επιλογή είναι η συνεργασία», είπε ο κ. Φέσσας και συμπλήρωσε ότι ο «παραδοσιακός διαχωρισμός Αριστεράς - Δεξιάς είναι ξεπερασμένος».
Αναφερόμενος στο κρίσιμο θέμα των εργασιακών, ο κ. Φέσσας προέταξε ως κεντρικά ζητήματα, το μη μισθολογικό κόστος, την εκτεταμένη αδήλωτη εργασία και την εισφοροδιαφυγή, ενώ τόνισε με έμφαση ότι «οι ομαδικές απολύσεις και το lock out δεν είναι λύση και σίγουρα δεν είναι στην ατζέντα του ΣΕΒ».
Μιλώντας για την οικονομία, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «υφεσιακά μέτρα και χαμηλή παραγωγικότητα του Δημοσίου εμποδίζουν τον ιδιωτικό τομέα να μεγαλώσει». Η άνιση κατανομή των βαρών προκαλεί τους νομοταγείς.
Το 3% των φορολογουμένων πληρώνει πάνω από το 40% του φόρου εισοδήματος, ενώ το 55% δεν πληρώνει καθόλου φόρο, τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του και πρότεινε την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, εισφοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου, που μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή από τις αρχές του 2017.
Πρότεινε μάλιστα, το σχέδιο αυτό να μπει προαπαιτούμενο σε επόμενη αξιολόγηση. Επέκρινε το μείγμα πολιτικής που εφαρμόζεται και χαρακτήρισε «το νέο κύμα φόρων επικίνδυνο για την αγορά, την κοινωνία και τα δημόσια έσοδα». Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε, τέλος, στην ανάγκη συμφιλίωσης με την έννοια και τη συμβολή της υγιούς επιχειρηματικότητας. «Οσοι επενδύουν, δίνουν δουλειές και δημιουργούν κέρδη πρέπει να ενθαρρύνονται», είπε.
Σεβασμό στη συμφωνία απ’ όλες τις κυβερνήσεις, ευρεία πολιτική στήριξη και ιδιοκτησία του προγράμματος ζήτησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκή Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ενώ τόνισε με έμφαση ότι η τωρινή είναι «ίσως η τελευταία ευκαιρία να γίνει αυτό που είναι καλό για την Ελλάδα».
Ο κ. Γιούνκερ χαιρέτισε τις θυσίες και την υπομονή του ελληνικού λαού, απέρριψε τις θεωρίες περί συνωμοσίας κατά της Ελλάδας και τόνισε ότι η κυβέρνηση αποφασίζει το μείγμα πολιτικής και δεν το κάνει για τις Βρυξέλλες ή τους πιστωτές, αλλά για τους Ελληνες πολίτες και το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας. Θα ήθελα να δω τις ελληνικές κυβερνήσεις να σεβαστούν τη συμφωνία –«Αλέξη, δεν είσαι η τελευταία κυβέρνηση, θα υπάρξουν κι άλλες»– είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό. Παραδέχθηκε ότι υπήρξαν λάθη απ’ όλες τις πλευρές και τόνισε ότι για τον ίδιο η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν ήταν ποτέ επιλογή. Σημείωσε μάλιστα ότι κάποιοι που πρότειναν τότε την έξοδο της Ελλάδας, σήμερα συνιστούν στη Μεγάλη Βρετανία να παραμείνει στην Ε.Ε.
«Οι προσπάθειες που έκανε η Ελλάδα από το καλοκαίρι δημιουργούν παράθυρο ευκαιρίας. Με την πρώτη αξιολόγηση και τα μέτρα για το χρέος η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να γυρίσει σελίδα», είπε.