Σε αδιέξοδο ...
βρίσκονται οι τοπικές κοινωνίες και οι τοπικοί άρχοντες, καθώς κλιμακώνεται η ένταση στα hotspots και σοβαρά επεισόδια ξεσπούν με την παραμικρή αφορμή.
Μαχαιρώματα, ξύλο, σοβαροί τραυματισμοί και φωτιές που καταστρέφουν τις υποδομές είναι πλέον καθημερινά συμβάντα. Την Τετάρτη κάηκε το hotspot στη Λέσβο και εκκενώθηκε, την Πέμπτη σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια με τραυματίες και φωτιά στο hotspot στη Σάμο.
Στη Χίο, μια ομάδα συγκεκριμένων ατόμων προκαλεί καθημερινά σοβαρούς καβγάδες και τραυματισμούς. Ταυτόχρονα, στο Ελληνικό όπου πλέον έχει δημιουργηθεί γκέτο, παραμένουν σε άθλιες συνθήκες 4.500 άνθρωποι.
Οι συνθήκες σε πολλά από τα camp στη Βόρεια Ελλάδα όπου φιλοξενείται σήμερα το 47,4% των προσφύγων και των μεταναστών που βρίσκονται στη χώρα, είναι από δύσκολες έως αβίωτες. Ενδεικτικά, στην Κεντρική Μακεδονία οι δομές που έχουν δημιουργηθεί χωρούν 17.800 άτομα, αλλά φιλοξενούν 25.381.
Σύμφωνα με στοιχεία μελέτης για το μεταναστευτικό πρόβλημα, που εκπόνησε το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΕ) και παρουσιάστηκε στο σχετικό συνέδριο στη Σάμο, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώνονται σήμερα, το 73,5% των μεταναστών και προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα μένουν σε σκηνές ή στρατιωτικού τύπου τολ.
«Καμία αναχώρηση»
«Οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες, έχουμε συνέχεια καινούργιες αφίξεις αλλά εδώ και πολύ καιρό καμία αναχώρηση» αναφέρει χαρακτηριστικά αυτοδιοικητικός από τη Λέσβο. Ο αναπληρωτής υπουργός Γιάννης Μουζάλας μιλώντας στο συνέδριο της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας) στη Σάμο υπήρξε καθησυχαστικός.
«Μπορούμε να το ελέγξουμε. Σε λίγο, εάν ισχύσει η συμφωνία Ευρώπης-Τουρκίας, τα νησιά σας θα αδειάσουν» τόνισε, προσθέτοντας, ωστόσο, «να παρακαλάμε να μην ξαναδούμε τις βάρκες». Πάντως ο κ. Μουζάλας παραδέχθηκε ότι έγιναν λάθη και υπήρξαν αστοχίες. «Στην προσπάθεια να χτιστούν έστω αυτοί οι πρόχειροι χώροι, αδικήσαμε Δήμους και Περιφέρειες.
Δεν υπήρχε όμως καιρός». Κάλεσε μάλιστα την Τοπική Αυτοδιοίκηση να συμμετέχει στο τρίτο μέρος της επιχείρησης για την αντιμετώπιση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, βοηθώντας στον σχεδιασμό και προτείνοντας λύσεις. Η διαμόρφωση ενός νέου επιχειρησιακού σχεδίου διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης με τη συμμετοχή των δήμων είναι και ο βασικός στόχος του συνεδρίου σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Γιώργο Πατούλη.
Ωστόσο, ο δήμαρχος Ελληνικού, Γιάννης Κωνσταντάτος, μιλώντας στο ίδιο συνέδριο περιέγραψε σε αδρές γραμμές μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. «Από το Ελληνικό –που άνοιξε αιφνιδιαστικά χωρίς ενημέρωση των τοπικών αρχών– πέρασαν από τον Σεπτέμβριο 100.000-150.000 άνθρωποι. Σήμερα μένουν 4.500, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν είναι Σύροι.
Λόγω του μεγάλου χρόνου διαμονής σε δύσκολες συνθήκες έχει δημιουργηθεί γκέτο, έχουμε συγκρούσεις, ανθρώπους που κυκλοφορούν στις γειτονιές αναζητώντας κάτι, στήνουν τις σκηνές τους στον δρόμο και πλένονται στη θάλασσα». Οσον αφορά την κρατική στήριξη ο δήμαρχος Ελληνικού τόνισε ότι δεν έχει πάρει ο δήμος ούτε ένα ευρώ, παρά το γεγονός ότι ο δήμος έχει αναλάβει πλήρως την αποκομιδή. «Καθαρίζουμε 6.000 στρέμματα και αδειάζουμε 80 κάδους την ημέρα» εξήγησε.
Οσον αφορά μάλιστα το θέμα του συνεδρίου της ΚΕΔΕ που είναι η οργάνωση ενός σχεδίου για το μεταναστευτικό και προσφυγικό κατέληξε: «Οραματίζομαι την ημέρα που θα έρθει ένας δήμαρχος άλλης περιοχής με πούλμαν στο Ελληνικό, θα φορτώσει 200-300 ανθρώπους και θα πει τους αναλαμβάνω εγώ. Οσο το θέμα αφορά μόνο λίγους δήμους, η Αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να πανηγυρίζει».
Δράσεις υποστήριξης ώστε να αναστραφεί το κλίμα που έχει δημιουργηθεί για τα ελληνικά νησιά που φιλοξενούν μετανάστες και πρόσφυγες ζήτησαν οι δήμαρχοι. Χαρακτηριστικά, ο δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος ανέφερε ότι τους δύο πρώτους μήνες της τουριστικής περιόδου στο νησί οι τουριστικές αφίξεις έχουν σημειώσει σημαντική μείωση.
Τέλος, αίσθηση προκάλεσε η παρουσία της κ. Πατούλη, η οποία παρενέβη σε πάνελ του συνεδρίου και απομάκρυνε τον σύζυγό της από αυτό, για άγνωστο λόγο.