Με τη φράση ...
«ήρθε η ώρα της απλής αναλογικής» ο πρωθυπουργός, κ. Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ότι μέσα στην προσεχή εβδομάδα η κυβέρνηση θα καταθέσει την πρότασή της για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος, η οποία θα είναι απλή αναλογική, χωρίς μπόνους εδρών, ενώ θα προβλέπει και μείωση της ηλικίας ψήφου στα 17.
«Θα ήταν αδιανόητο να είναι η Αριστερά στην κυβέρνηση και να μην παίρνει πρωτοβουλιες που να ταυτίζονται με τις αξίες της», ανέφερε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος δήλωσε ότι στον κύκλο διαβουλεύσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς, διαπίστωσε μία καταρχήν συμφωνία - με εξαίρεση τη Ν.Δ. - στην κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και στην παροχή δικαιώματος ψήφου στα 17.
Ο κ. Τσίπρας δεν έκανε αναφορά σε όριο εισόδου στη Βουλή. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, σε σύσκεψη των συναρμόδιων υπουργών χθες, συμφωνήθηκε η πρόταση της κυβέρνησης να συμπεριλαμβάνει τη διατήρηση του ορίου εισόδου στο 3%. Η τελική διατύπωση της πρότασης για αλλαγή του εκλογικού νόμου, βεβαίως, θα γίνει μετά και την ολοκλήρωση των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ αύριο και συνεκτίμηση των τοποθετήσεων που θα γίνουν εκεί.
Brexit
Αναφερόμενος στην επικράτηση του Brexit,ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η Ευρώπη βιώνει τα αποτελέσματα της ανεπάρκειας της στην αντιμετώπιση της κρίσης. Μιας κρίσης που έχει τις ρίζες της στο οικονομικό πεδίο αλλά εξελίσσεται σε κρίση πολιτική».
«Το αποτέλεσμα στη Μ. Βρετανία είναι η τελευταία πράξη του δράματος αυτής της κρίσης», είπε ο κ. Τσίπρας και τόνισε ότι οι ευθύνες πρέπει να αποδοθούν στις ευρωπαϊκές ηγεσίες που δημιούργησαν μια Ένωση πολλών ταχυτήτων, μια Ένωση που θυμάται τους κανόνες για να τιμωρήσει τους δήθεν απείθαρχους και τους ξεχνά όταν πρέπει ισομερώς να κατανείμει τις ευθύνες. Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι σήμερα χρειαζόμαστε ένα νέο ξεκίνημα και ένα νέο όραμα για τη νέα Ευρώπη, μια μεγάλη αντεπίθεση των προοδευτικών δυνάμεων.
O Αλέξης Τσίπρας είπε ακόμη ότι η απόφαση του βρετανικού λαού που είναι απόλυτα σεβαστή, επιβεβαιώνει μια στρατηγική κρίση που δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία αλλά υπήρξαν προμηνύματα με την άνοδο των εθνικιστικών κομμάτων, με τις ακραίες επιλογές που διεύρυναν τις ανισότητες στην ΕΕ και την α λα καρτ διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.