«Υποστηρικτής νεοναζιστικής οργάνωσης» ο φερόμενος ως δολοφόνος της Τζο Κοξ


Ο φερόμενος ως ...

δολοφόνος της Βρετανής βουλευτού Τζο Κοξ, η οποία διεξήγαγε εκστρατεία υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, είναι ένας «αφοσιωμένος υποστηρικτής» μιας νεοναζιστικής οργάνωσης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, γνωστοποίησε χθες μια αμερικανική οργάνωση προάσπισης των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων.
Όπως ανέφερε η οργάνωση Southern Poverty Law Center, ο φερόμενος ως δράστης της επίθεσης, που σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης ονομάζεται Τόμας Μέιρ, έχει «μακρά ιστορία» ανάμιξης στον «λευκό εθνικισμό».
«Σύμφωνα με αρχεία που περιήλθαν στην κατοχή του Southern Poverty Law Center, ο Μέιρ ήταν αφοσιωμένος υποστηρικτής της Εθνικής Συμμαχίας, που ήταν επί δεκαετίες η σημαντικότερη νεοναζιστική οργάνωση των ΗΠΑ», αποκαλύπτει στον ιστότοπό της η ΜΚΟ.
Η οργάνωση διευκρίνισε πως ο Μέιρ δαπάνησε πάνω από 620 δολάρια (550 ευρώ) για να αποκτήσει κείμενα της Εθνικής Συμμαχίας, μιας οργάνωσης που καλεί να εγκαθιδρυθεί ένα κράτος αποκλειστικά για λευκούς, αλλά και να εξαλειφθούν οι Εβραίοι.
Η Τζο Κοξ, 41 ετών, βουλευτής του κόμματος των Εργατικών (αξιωματική αντιπολίτευση), δολοφονήθηκε χθες στο Μπέρστολ, στη βόρεια Αγγλία. Λίγη ώρα αργότερα η αστυνομία συνέλαβε τον φερόμενο ως δράστη, έναν άνδρα 52 ετών, που οι γείτονές του περιέγραψαν ως έναν «μοναχικό» άνθρωπο. Βρετανικά ΜΜΕ ανέφεραν πως ο ύποπτος ονομάζεται Τόμας Μέιρ.
Τα κίνητρά του παραμένουν άγνωστα, αλλά σύμφωνα με έναν αυτόπτη μάρτυρα που επικαλέστηκαν βρετανικά ΜΜΕ, ούρλιαζε «πρώτα η Βρετανία» στην βουλευτή, άλλοτε εργαζόμενη στην Oxfam, η οποία εξάλλου υπερασπιζόταν δυναμικά τους Σύρους πρόσφυγες.
Σύμφωνα με τον αδελφό του φερόμενου ως δράστη, τον Σκοτ Μέιρ, ο 52χρονος έπασχε από ψυχική ασθένεια και ακολουθούσε αγωγή.
«Ακόμα δυσκολεύομαι να το πιστέψω. Ο αδελφός μου δεν είναι βίαιος και δεν είναι και τόσο πολιτικοποιημένος», δήλωσε ο Σκοτ Μέιρ στην εφημερίδα Daily Telegraph. «Έχει ιστορικό ψυχικής ασθένειας, αλλά δεχόταν βοήθεια», πρόσθεσε.