Στη Βουλή με τον «κόφτη» το πολυνομοσχέδιο


Τις διατάξεις που θα ...

«ξεκλειδώσουν» - εφόσον ψηφιστούν - την δόση προς την Ελλάδα κατέθεσε η κυβέρνηση το βράδυ της Τετάρτης στη Βουλή υπό τη μορφή πολυνομοσχεδίου. Σε αυτές περιλαμβάνονται η αύξηση σειράς έμμεσων φόρων, η επιβολή νέων έμμεσων φόρων, η αύξηση του ΕΝΦΙΑ, η ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια, η σύσταση του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων υπό την επωνυμία «Ελληνική Εταιρία Συμμετοχών και Περιουσίας», οι αλλαγές στον ΑΔΜΗΕ και οι δημοπρασίες ενέργειας από τη ΔΕΗ, οι συμβάσεις για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, ο ορισμός του κατ'επάγγελμα αγρότη, η διατήρηση για φέτος της αναλογίας προσλήψεων προς αποχωρήσεις στο 1 προς 5 και η σταδιακή μείωσή του στο 1 προς 3 το 2018.
Στο πολυνομοσχέδιο υπάρχουν κι άλλες διατάξεις, όπως η σύσταση της Ανεξάρτητης Διοικητικής Αρχής με την Επωνυμία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων που θα αντικαταστήσει τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και η σύσταση της Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Πολιτικής που θα υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό.
Να σημειωθεί ότι μεταξύ των έμμεσων φόρων είναι και η αύξηση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%, η οποία θα ισχύσει από 01/06/2016, δηλαδή σε περίπου δέκα μέρες από τώρα.
Σε ό,τι αφορά την τροπολογία για τον «κόφτη» που κατατέθηκε τελικά το βράδυ της Τετάρτης στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, σε αυτήν προβλέπεται ότι η κυβέρνηση θα κρατά «κάβα» το 10% των ετήσιων πιστώσεων του προϋπολογισμού έως τις 30 Ιουνίου κάθε έτους και από το «μαξιλάρι» αυτό θα προκύπτουν οι περικοπές που θα πραγματοποιούνται μέσω του νέου Αυτόματου Μηχανισμού Δημοσιονομικής Προσαρμογής (ΑΔΜΠ). 
Από την «κάβα» του 10%, αλλά και γενικότερα από τις περικοπές που θα εφαρμόζονται μέσω του ΑΔΜΠ, θα εξαιρούνται δαπάνες όπως για δημόσιες συμβάσεις, ενέργεια, κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα κα. Αντιθέτως, είναι σαφές ότι στις υπό περικοπή δαπάνες περιλαμβάνονται και εκείνες για μισθούς και συντάξεις. Επίσης, σύμφωνα με την τροπολογία δίνεται η δυνατότητα κατά τη σύνταξη του προϋπολογισμού του επόμενου έτους, κάποιες από τις περικοπές να αντικαθίστανται με ισοδύναμα μέτρα, στα οποία θα μπορούν να περιλαμβάνονται και φορολογικά μέτρα.
Οι περικοπές που θα γίνονται μέσω του «κόφτη» ή τα ισοδύναμα μέτρα θα έχουν ισχύ τουλάχιστον μέχρι τις 31 Μαίου του επόμενου έτους. Παράλληλα, προβλέπεται ότι η ετήσια μείωση των δαπανών μέσω του «κόφτη» δεν θα μπορεί να ξεπερνά το 2% του ΑΕΠ, ενώ αν η απόκλιση είναι μικρότερη ή ίση του 0,25% του ΑΕΠ, δεν θα λαμβάνονται μέτρα. Να σημειωθεί ότι η εφαρμογή του ΑΔΜΠ θα επανεξετάζεται με την τρόικα, σε περίπτωση που για τις αποκλίσεις δεν ευθύνεται η ελληνική κυβέρνηση (φυσικές καταστροφές, μεγαλύτερη ύφεση).
Το πολυνομοσχέδιο υπό τον τίτλο «Επείγουσες Διατάξεις για την Εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων και άλλες διατάξεις» καλούνται να επεξεργαστούν από τη μία το μεσημέρι της Πέμπτης τρεις επιτροπές της Βουλής, η Οικονομικών Υποθέσεων, η Παραγωγής και Εμπορίου και η Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, με τελικό στόχο να ψηφιστεί από την Ολομέλεια το απόγευμα της Κυριακής.
Η ολοκλήρωση της επεξεργασίας στις Επιτροπές έχει προγραμματιστεί να γίνει το βράδυ της Παρασκευής και η εισαγωγή του στην Ολομέλεια το πρωί του Σαββάτου.
Πατήστε εδώ για να δείτε την αιτιολογική έκθεση και τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου.