Σημαντικό γεγονός, αλλά ...
ταυτόχρονα με έντονα αρνητικό συμβολισμό για το ελληνικό Κοινοβούλιο, θεωρείται η διήμερη συνεδρίαση της ειδικής επιτροπής του Προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, που θα πραγματοποιηθεί στον Ναό της Δημοκρατίας το διήμερο Δευτέρα 30 και Τρίτη 31 Μαϊου, για «την κατάσταση των μεταναστών, των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα».
Η συνεδρίαση αυτή έρχεται, ουσιαστικά, να υπενθυμίσει ότι ούτε με κυβερνητική πρωτοβουλία, ούτε με κάποιου είδους κινητοποίηση της εθνικής αντιπροσωπείας (του Προεδρείου ή βουλευτών) το συγκεκριμένο θέμα συζητήθηκε ως τώρα με τρόπο οργανωμένο και συντονισμένο στη Βουλή.
Η έλλειψη αυτή, εν μέσω της ευρύτερης και εκρηκτικών και για τη χώρα μας διαστάσεων κατάστασης περί το προσφυγικό-μεταναστευτικό, αναδείχθηκε αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα, δίχως ουσιαστικό αποτέλεσμα, πέραν του να επισημαίνεται διαρκώς το πόσο κατώτερο των περιστάσεων είναι το πολιτικό προσωπικό και εντός Κοινοβουλίου: οι όποιες συζητήσεις είναι περιστασιακές, γίνονται ευκαιριακά με αφορμή κάποιες ερωτήσεις της αντιπολίτευσης, ή και σε μεμονωμένες γενικόλογες συνεδριάσεις με ξένους, όπως η σχετικά πρόσφατη με αντιπροσωπεία της ιταλικής Γερουσίας.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, έκπληξη προξενεί το γεγονός ότι με καυστικό έναντι ενός εκ των κορυφαίων διεθνών Οργανισμών τρόπο, το λεγόμενο «Συντονιστικό Οργανο Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης», σε ανακοίνωσή του δήλωνε «έκπληκτο» από το γεγονός ότι η Υπατη Αρμοστία του ΟΗΕ εξέφρασε την ανησυχία του για τις συνθήκες που επικρατούν στους χώρους φιλοξενίας προσφύγων.
Περί ελλείψεων και ευθύνης
«Οι ελλείψεις των έκτακτων Κέντρων Φιλοξενίας και η ανάγκη για βελτίωση των συνθηκών και των λειτουργιών τους αποτελούν κοινό τόπο και αναγνωρίζονται από τις ελληνικές Αρχές», αναφέρει το Συντονιστικό για να συμπληρώσει ότι αναμένει προτάσεις συγκεκριμένες από την Υπατη Αρμοστία. Το μήνυμα; Οι κυβερνώσες αρμόδιες Αρχές αισθάνονται περίπου «εντάξει» που διαπιστώνουν το πρόβλημα, αρκεί να είναι μόνον εκείνες που αναγνωρίζουν την ύπαρξή του. Οταν το επισημαίνουν άλλοι, θεωρείται σχεδόν εχθρική ενέργεια.
Τέτοιου είδους «προσεγγίσεις» θα μπορούσαν να θεωρηθούν αιτιολογημένες, αν η παρέμβαση της Υπατης Αρμοστίας εκδηλωνόταν πρόωρα, δηλαδή ελάχιστα μετά από την αρχική καταγραφή του προβλήματος. Ωστόσο, ανάλογου περιεχομένου επισημάνσεις (περί ελλείψεων, ή μη καλών συνθηκών) έχουν γίνει εδώ και καιρό, αρκετές φορές, ακόμα και εντός Βουλής από τα πλέον αρμόδια χείλη: του κ. Ι. Μουζάλα. Πάντα με αποδοχή εκ μέρους του της ύπαρξης του συγκεκριμένου προβλήματος, των κυβερνητικών ευθυνών, και με υποσχέσεις ότι τα πράγματα κάποια στιγμή θα βελτιωθούν με ελληνικές κινήσεις. Αναφέρονται ενδεικτικά σχετικές τοποθετήσεις του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για τη μεταναστευτική πολιτική (με αντίστροφη χρονολογική σειρά):
* «Θα σας πω ευθύς εξαρχής ότι οι συνθήκες στο Ελληνικό δεν είναι καλές. Δεν είναι ακατάλληλες, αλλά δεν είναι καλές. Δεν είναι αυτές που θα έπρεπε να έχουμε για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και που θα έπρεπε και αυτοί να έχουν.Υπάρχουν προβλήματα στην καθαριότητα, αλλά τα λύνουμε. Υπάρχουν προβλήματα στη σίτιση, τα λύνουμε». (26 Μαΐου, ερώτηση αντιπροέδρου ΝΔ Κ. Χατζηδάκη).
* «Προσπαθούμε να διασώσουμε την αξιοπρέπεια της χώρας και την αξιοπρέπεια αυτών των δυστυχισμένων ανθρώπων. Σε αυτά τα πλαίσια λειτουργεί ο Σκαραμαγκάς. Αυτήν τη στιγμή ο Σκαραμαγκάς είναι ένα καλό κέντρο. Έχουμε και χειρότερα, κύριε Βουλευτά, και προσπαθούμε κάθε μέρα πολύ σκληρά να τα κάνουμε καλύτερα. Υπάρχουν άλλα κέντρα, στα οποία αρκετά πράγματα λείπουν. Στις βελτιωτικές παρατηρήσεις που κάνει ο εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας θα ήταν ανόητος όποιος είχε την παραμικρή αντίρρηση». (13 Μαΐου, ερώτηση βουλευτή ΚΚΕ Χρ. Κατσώτη.
* «Εχουμε συγχρόνως και άλλες πεντακόσιες σκηνές, οι οποίες είναι άθλιες και που ετοιμαζόμαστε να τις αλλάξουμε. Εγώ είμαι από αυτούς που αναλαμβάνουν ευθύνη και πρέπει να λέω στη Βουλή ότι έπρεπε να είναι από πιο πριν έτοιμα» (18 Απριλίου, ερώτηση βουλευτή Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θ.Παπαθεοδώρου).
* «Σε ποια φάση σήμερα κατατίθεται ως κατεπείγον το νομοσχέδιο; Σε μια φάση που έχουμε πενήντα χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες παγιδευμένους στη χώρα μας σε συνθήκες που προσπαθούμε να τις κάνουμε καλές, αλλά ακόμα δεν είναι καλές. Είναι αλήθεια ότι η Κυβέρνησή μας θα μπορούσε κάποια πράγματα να τα έχει κάνει νωρίτερα ή να τα έχει κάνει καλύτερα». (1η Απριλίου, νομοσχέδιο για θέματα αρμοδιότητας Ι. Μουζάλα).