Την αλλαγή του ...
εκλογικού νόμου ξανάφερε στο προσκήνιο ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής προαναγγέλλοντας, μάλιστα, ότι για το θέμα θα έχει σήμερα συζήτηση με τον πρωθυπουργό. Σύμφωνα με όσα είπε (ρ/σ Alpha), βούλησή του είναι να υπάρξουν «ριζικές ανατροπές», απαριθμώντας, μεταξύ άλλων, το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών, όπως η Β΄ Αθήνας, τη μείωση του μπόνους των 50 εδρών και την υποχρεωτική καθιέρωση εσωτερικών ψηφοφοριών στα κόμματα για την ανάδειξη των υποψηφίων πολιτευτών. «Θα αλλάξουμε και τις δημοτικές εκλογές, που θα ξαναγίνονται ανά τετραετία», είπε.
Το όλο θέμα, όπως επιβεβαιώνεται από το Μαξίμου, βρίσκεται όντως στη νέα (μετά την αξιολόγηση) ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο που συνεργάτες του πρωθυπουργού σχολίαζαν χθες ότι η αλλαγή του εκλογικού νόμου δεν έχει τον χαρακτήρα του επείγοντος, όπως το εμφάνισε ο κ. Κουρουμπλής. Θα προηγηθεί εκτενής διάλογος, όπως και για τη συνταγματική αναθεώρηση, εξηγούσαν, υπονοώντας ότι το ζήτημα μάλλον παραπέμπεται για το φθινόπωρο.
Πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Κουρουμπλής διατυπώνει ρηξικέλευθες απόψεις, οι οποίες είναι αμφίβολο αν απηχούν τις κεντρικές προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης (ανέκαθεν υπήρξε ο βασικός εκλογολόγος του ΣΥΡΙΖΑ), δήλωσε χθες πλήρη άγνοια για τις δηλώσεις Κουρουμπλή. «Καθ’ όσον γνωρίζω, και νομίζω θα το γνώριζα, δεν έχει συσταθεί μέχρι σήμερα καμία εξειδικευμένη επιτροπή για να ασχοληθεί με τις αλλαγές που χρειάζονται», είπε στην «Κ», αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι ο υπουργός πιθανότατα εκφράζει προσωπικές απόψεις.
Παραταύτα επισημαίνεται ότι ο κ. Κουρουμπλής έχει επανειλημμένως το τελευταίο διάστημα παραχωρήσει ουκ ολίγες συνεντεύξεις, στις οποίες έχει προαναγγείλει πολύ συγκεκριμένες αλλαγές. Οπως ότι το μπόνους θα μειωθεί στις 30 έδρες και ότι θα μπορεί να μοιράζεται στο εξής ακόμη και σε συνασπισμούς κομμάτων που θα επιλέγουν να συγκυβερνούν ή ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν οπωσδήποτε με σταυρό προτίμησης. Πάντως υπάρχει ανεπίλυτη –επί του παρόντος– συνταγματική διχογνωμία για το αν πρέπει αυτές να ξαναγίνουν με λίστα μέχρι τον Μάρτιο του 2017, καθώς τότε λήγει το 18μηνο από τις τελευταίες εκλογές.
Σε κάθε περίπτωση και καθώς το θέμα, αργά ή γρήγορα, θα τεθεί, ως φαίνεται, από τον ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζεται ότι η άμεση αλλαγή του εκλογικού νόμου απαιτεί από το Σύνταγμα την ψήφο 200 βουλευτών. Αν οι αλλαγές δεν στηριχθούν από μία τόσο ευρεία πλειοψηφία (και λάβουν απλώς άνω των 151 ψήφων), τότε το όποιο νέο σύστημα θα εφαρμοσθεί από τις μεθεπόμενες εκλογές.