Υπερψηφίσθηκε με 153 ψήφους το πολυνομοσχέδιο


Το κρισιμότατο ...

πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέτρα εγκρίθηκε από τη Βουλή, καθώς συγκέντρωσε επί της αρχής 153 ψήφους, αλλά η δικομματική κυβερνώσα πλειοψηφία εξήλθε από την δύσκολη διαδικασία τραυματισμένη: η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β’ Αθηνών Βασιλική Κατριβάνου καταψήφισε τα άρθρα δύο κεντρικότατων πυλώνων του νομοθετήματος, τα σχετικά με το νέο «υπερταμείο» για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, καθώς και με τη δημιουργία μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης (τον λεγόμενο «κόφτη»).
Η διάθεση για αποστασιοποίηση της κυρίας Κατριβάνου από τους προαναφερόμενους δύο κεντρικούς πυλώνες του σχεδίου νόμου, φάνηκε από το γεγονός ότι απουσίαζε από την πρώτη ανάγνωση του καταλόγου, κατά την διεξαγωγή της ψηφοφορίας. 
Η επιλογή της αυτή πυροδότησε φήμες περί συνολικής καταψήφισης του νομοσχεδίου εκ μέρους της, ενώ πληροφορίες έφεραν κυβερνητικά στελέχη να την αναζητούν προκειμένου να την πείσουν να μην προκαλέσει πολιτικό πρόβλημα στη  κυβέρνηση. Αν, τελικώς, επιχειρήθηκε το λεγόμενο «μασάζ», είχε περιορισμένο αποτέλεσμα, καθώς η βουλευτής απλώς δεν καταψήφισε στο σύνολο το νομοθέτημα, κάτι που συμβολικά θα αποτυπωνόταν στο αποτέλεσμα με τον αριθμό «152» - ένα λιγότερο από την ήδη ισχνή πλειοψηφία των 153. 
Η τελική της επιλογή όπως ήταν αναμενόμενο, πυροδότησε φημολογία περί προοπτικής διαγραφής της. Ωστόσο, άλλες πληροφορίες έφεραν την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να τηρεί στάση αναμονής, καθώς εμφανιζόταν να έχει την πληροφόρηση πως η εν λόγω βουλευτής επροτίθετο να παραιτηθεί – οπότε δεν θα χρειάζονταν τα όποια πειθαρχικά σε βάρος της μέτρα.
Σύγκρουση κυβερνητικότητας Τσίπρα – Μητσοτάκη
Πριν από την ψηφοφορία, η προσωπική σύγκρουση Αλ.Τσίπρα – Κυρ.Μητσοτάκη, επίκεντρο της οποίας ήταν οι δημοσιονομικές εξελίξεις ενόψει της μεθαυριανής συνεδρίασης του Eurogroup, έβαζε την τελική σφραγίδα στην τετραήμερη κοινοβουλευτική συζήτηση επί του πολυνομοσχεδίου με τα σκληρά μέτρα.
Η επιλογή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πάντως, να αφιερώσει σχεδόν τη μισή ομιλία του προκειμένου να αναπτύξει συγκεκριμένη «κυβερνητική πρόταση» ως εναλλακτική επιλογή έναντι της ακολουθούμενης πολιτικής της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φάνηκε να επέδρασε με τρόπο καταλυτικό στην κορύφωση της κοινοβουλευτικής αντιπαράθεσης. Αίσθηση δε προκάλεσε το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν περιορίστηκε μόνο στο να παρουσιάσει προτάσεις αναφορικά με το ποιό πρέπει να είναι το περιεχόμενο μιας νέας συμφωνίας, τόσο με την ελληνική κοινωνία, όσο και με τους εταίρους. Αλλά και ουσιαστικά μίλησε για την πρόθεσή του να διευρύνει το χώρο της ΝΔ, επιδιώκοντας συμμαχίες με –όπως τις χαρακτήρισε- μεταρρυθμιστικές δυνάμεις της πολιτικής ζωής. Ο κ. Τσίπρας, λίγη ώρα αργότερα, αφιέρωνε μεγάλο μέρος της δικής του ομιλίας προκειμένου να αποδομήσει την παρέμβαση του προέδρου της ΝΔ.
«Προσπαθήσατε να δώσετε στίγμα αντιπρότασης, αλλά χωρίς επιτυχία, δεν σας χειροκρότησαν οι βουλευτές σας» σχολίασε με την έναρξη της ομιλίας του ο πρωθυπουργός και επανέλαβε δύο φορές και με έμφαση ότι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, το 2019. Ηταν η ειδικότερη απάντησή του στην πολιτική παρέμβαση Μητσοτάκη, η οποία μεταξύ άλλων προέβλεπε:
«Η Ελλάδα χρειάζεται επιτακτικά μια πραγματικά μεταρρυθμιστική κυβέρνηση, μια κυβέρνηση η οποία θα κινητοποιεί τη σιωπηλή πλειοψηφία της κοινωνίας η οποία αναζητά την επιστροφή στην κανονικότητα, μια κυβέρνηση που θα οικοδομήσει μια πλατιά πολιτική πλειοψηφία υπέρ των τολμηρών και αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Εμείς θα είμαστε αυτή η Κυβέρνηση! Και με το «εμείς» δεν αναφέρομαι μόνο στη σημερινή Νέα Δημοκρατία. Αναφέρομαι σε όλες τις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις του τόπου, διότι το μεταρρυθμιστικό μέτωπο, είτε σας αρέσει είτε όχι, είναι σήμερα πλειοψηφικό και αποτελεί τη μόνη ελπίδα του ελληνικού λαού. Και θα εκφραστεί πολιτικά μέσα από τη Νέα Δημοκρατία» είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Στις, από την δική τους πλευρά, επιδιωκόμενες πολιτικές εξελίξεις αναφέρθηκαν και άλλοι πολιτικοί αρχηγοί, ανοίγοντας τόσο έντονα για πρώτη φορά, αλλά εξαιρετικά σύντομα σε σχέση με το πότε έγιναν οι τελευταίες εκλογές, δημόσια συζήτηση για το θέμα της διακυβέρνησης της χώρας.
«Η χώρα χρειάζεται Εθνική γραμμή, και κυβέρνηση Εθνικής συνεννόησης που να την υπηρετήσει. Έχουμε αυτή τη θέση από το 2012 και επιμένουμε. Και αυτό έστω και τώρα ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ θα πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψη τους. Θέλουμε να ενώσουμε τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου σε ένα ρεαλιστικό σχέδιο εξόδου από την κρίση και νέας προοπτικής για όλους και ιδιαίτερα για τη νέα γενιά» είπε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά.
«Χρειαζόμαστε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο. Μια δύναμη αλλαγής. Μεταρρυθμίσεις και συναινέσεις είναι οι δύο προϋποθέσεις του δικού μας new deal. Συγκεκριμένοι στόχοι και μια αποφασισμένη ηγεσία», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Στ. Θεοδωράκης (Το Ποτάμι).
«Το κοινωνικό σύστημα για το οποίο παλεύει το ΚΚΕ δεν είναι φαντασίωση, δεν είναι μια απλή ιδέα, ένα όραμα, είναι στόχος, λέμε εμείς, προς κατάκτηση. Από το 1917 άνοιξε αυτός ο δρόμος», τόνισε από την πλευρά του «δείχνοντας» τα κράτη του τέως «υπαρκτού σοσιαλισμού» ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημ. Κουτσούμπας.
Ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Β.Λεβέντης έκανε εκ νέου λόγο για «οικουμενική κυβέρνηση», ενώ ο αρχηγός της ΧΑ Ν. Μιχαλολιάκος άνοιξε την ομιλία του πανηγυρίζοντας για το εκλογικό αποτέλεσμα των εθνικιστών στην Κύπρο.