Στα ζητήματα που ...
αφορούν στον προληπτικό μηχανισμό και τα μέτρα για το χρέος επικεντρώνονται οι συνομιλίες μεταξύ θεσμών και ελληνικών αρχών ως το Eurogroup της 9ης Μαΐου, σύμφωνα με όσα δήλωσε από τις Βρυξέλλες η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του επιτρόπου οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί.
Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι σύμφωνα με τον Επίτροπο, το πακέτο των μέτρων που αντιστοιχεί στο 3% του ΑΕΠ και το οποίο οι ευρωπαϊκοί θεσμοί κρίνουν επαρκές για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων το 2018, έχει κλείσει κατά 99%. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι απομένουν δύο σημαντικά στοιχεία προς συζήτηση, ο προληπτικός μηχανισμός και τα μέτρα για το χρέος.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει να εργάζεται με τις ελληνικές αρχές, τους θεσμούς (ΕΚΤ, ΕΜΣ, ΔΝΤ) και τα κράτη-μέλη για τα τελικά στοιχεία ενός συνολικού πακέτου μέτρων που θα πληροί το γράμμα και το πνεύμα της δήλωσης της Συνόδου της Ευρωζώνης του περασμένου Ιουλίου. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για την εξεύρεση συμφωνίας σύντομα», ανέφερε η Α. Μπράιτχαρτ.
Ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος ενημερώθηκε το βράδυ της Πέμπτης από τον Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι το Eurogroup θα συνεδριάσει τη Δευτέρα 9 Μαΐου στις 3 μ.μ. Επίσης, ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιού, και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σχετικά με την πορεία ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.
Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη οι θεσμοί αναχώρησαν από την Αθήνα επισημαίνοντας ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν από απόσταση. Μάλιστα οι επικεφαλής της τρόικας ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ότι «οι θεσμοί και οι ελληνικές αρχές πέτυχαν σημαντική πρόοδο στο πακέτο των πολιτικών που θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για τις συζητήσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους και για την ολοκλήρωση του πρώτου ελέγχου του τρίτου ελληνικού προγράμματος».
Πάντως, ενόψει Eurogroup στο επιτελείο του πρωθυπουργού υπάρχει η εκτίμηση ότι οι περισσότεροι από τους Ευρωπαίους εταίρους συντάσσονται με την ελληνική θέση περί μη προσδιορισμού των προληπτικών μέτρων που δύναται να απαιτηθούν, ώστε να αντιμετωπιστούν τυχόν αστοχίες από το 2018 και έπειτα, επικαλούμενοι μάλιστα τις δηλώσεις του κ. Ζ.-Κ. Γιούνκερ, του αρμόδιου Επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί αλλά και αξιωματούχων του Ευρωκοινοβουλίου.
Αντιθέτως, θεωρούν ότι θα απομονωθούν τόσο το ΔΝΤ όσο και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που επιμένουν σε «εφεδρικά» μέτρα τα οποία οδηγούν σε νέες περικοπές μισθών και συντάξεων, σε περίπτωση μη επίτευξης του στόχου για πλεόνασμα της τάξης του 3,5% το 2018. Μάλιστα, από σειρά τοποθετήσεων υψηλόβαθμων στελεχών του κυβερνώντος κόμματος, γίνεται σαφές ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ως βασικά εμπόδια για την ολοκλήρωση της συμφωνίας το ΔΝΤ και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Β. Σόιμπλε.
Την άποψη αυτή φαίνεται πως συμμερίζεται και ο πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης, ο οποίος εκτίμησε ότι η διαφαινόμενη δυσκολία στην ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης δεν οφείλεται σε κάποια γενικευμένη τάση υπαναχώρησης των θεσμών από τη συμφωνία του περασμένου Ιουλίου αλλά στη στάση του ΔΝΤ και του κ. Σόιμπλε που, όπως είπε (Βήμα FM), «προσπαθούν να οδηγήσουν σε μια οδυνηρή, πιστεύω και για την Ευρώπη όχι μόνο για τη χώρα μας, υπαναχώρηση από τη συμφωνία του καλοκαιριού».
Χθες, ο αρμόδιος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, κ. Π. Μοσκοβισί επιβεβαίωσε τη διάσταση απόψεων που υπάρχει μεταξύ Κομισιόν και ΔΝΤ για το θέμα των προληπτικών μέτρων, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία του ότι βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία.