Αυστηρά μηνύματα Παυλόπουλου - Τσίπρα προς ΠΓΔΜ


Σαφείς προειδοποιήσεις για τη ...



μελλοντική ευρωατλαντική προοπτική των Σκοπίων άφησε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά και ο πρωθυπουργός, με αφορμή τις συγκρούσεις που έγιναν μεταξύ προσφύγων και δυνάμεων ασφαλείας της ΠΓΔΜ στη μεθοριακή γραμμή της Ειδομένης. 

Τόσο ο κ. Πρ. Παυλόπουλος όσο και ο κ. Αλ. Τσίπρας, στις παρεμβάσεις που έκαναν μετά τις διαδοχικές συναντήσεις τους με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, συνέδεσαν ευθέως τη στάση της ΠΓΔΜ στο προσφυγικό με την προοπτική ένταξής της στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. 

Είχαν προηγηθεί δύο διαβήματα του Ελληνα πρεσβευτή στην ΠΓΔΜ, Θ. Λαλάκου. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης άσκησαν και χθες σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την κατάσταση που δημιουργήθηκε στην Ειδομένη το μεσημέρι της Κυριακής. Από την πλευρά της ΠΓΔΜ αφήνονται αιχμές για τον ρόλο των «αλληλέγγυων».

Συγκεκριμένα, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε χθες ότι χώρες όπως η ΠΓΔΜ «όταν συμπεριφέρονται απέναντι στους πρόσφυγες όπως συμπεριφέρθηκαν παραδείγματος χάριν χθες εδώ, στην Ελλάδα, με πράξεις αδιανόητες, απαράδεκτες για τον ανθρωπισμό, είναι βέβαιο ότι δεν έχουν θέση ούτε στην Ευρωπαϊκή Ενωση ούτε στο ΝΑΤΟ». 

Ο κ. Τσίπρας, από την πλευρά του, περιέγραψε τα περιστατικά της Ειδομένης ως «ντροπή για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «είναι ντροπή και για τις χώρες που θέλουν να γίνουν κομμάτι του ευρωπαϊκού πολιτισμού», αφήνοντας σαφείς αιχμές προς την ΠΓΔΜ. 

Ο πρωθυπουργός άφησε αιχμές για ΜΚΟ οι οποίες, όπως είπε, προσπαθούν καθημερινά να πείσουν τους πρόσφυγες «ότι πρέπει να παραμείνουν εκεί, αδιαφορώντας αν η παραμονή τους εκεί εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την ίδια την ύπαρξή τους, την υγεία τους».

Από την πλευρά της Ν.Δ., ήδη από την Κυριακή, ο εκπρόσωπος του κόμματος Γ. Κουμουτσάκος καταδίκασε μεν τις ενέργειες των σκοπιανών δυνάμεων ασφαλείας, ωστόσο εξέφρασε την ανησυχία του για «την πλήρη απουσία του ελληνικού κράτους από τμήμα του ελληνικού εδάφους». 

Από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ζητούν από την κυβέρνηση να παραιτηθεί και κατηγορούν τον κ. Τσίπρα ότι προσπαθεί να μεταθέσει τις ευθύνες της κυβέρνησής του σε τρίτους. Αποδίδουν στην κυβέρνηση, μεταξύ άλλων, και την επανεμφάνιση της Χρυσής Αυγής. 

Ως αποτέλεσμα της «παντελούς έλλειψης εδώ και μήνες οποιασδήποτε κρατικής ευθύνης και μέριμνας» περιγράφουν την κατάσταση στην Ειδομένη από το ΚΚΕ. Από το Ποτάμι εξαπέλυσαν επίθεση κατά του αρμόδιου υπουργού Ν. Τόσκα, τον οποίο κατηγορούν ότι «εκ των υστέρων καταγγέλλει όσα έγιναν σε ελληνικό έδαφος».

Υπόνοιες από ΠΓΔΜ

Από την πλευρά της ΠΓΔΜ αφήνονται υπόνοιες για οργανωμένη κίνηση των προσφύγων στη βάση συγκεκριμένου σχεδίου από «αλληλέγγυους». Και μάλιστα, εντοπίζουν ομοιότητες με την κατάσταση που δημιουργήθηκε στις 14 Μαρτίου, όταν μια ομάδα προσφύγων επιχείρησε να εισέλθει στα Σκόπια κάποια χιλιόμετρα δυτικά από την Ειδομένη, υπό την καθοδήγηση ορισμένων. 

Διπλωματικές πηγές της ΠΓΔΜ κατέληγαν λέγοντας ότι ζητήθηκε «η εμπλοκή των ελληνικών αστυνομικών αρχών όσο οι βίαιες επιθέσεις από την ελληνική πλευρά συνεχίζονταν. Υπήρξαν επανειλημμένες εκκλήσεις για συνεργασία, ανταλλαγή πληροφοριών και αποτρεπτική δράση». Αφηναν, εμμέσως πλην σαφώς, να διαφανεί ότι οι ελληνικές αρχές δεν ανταποκρίθηκαν.