Κλείδωσαν οι μειώσεις στις επικουρικές


Αποφασισμένη να ...

καταθέσει το ασφαλιστικό στη Βουλή, εντός της εβδομάδας, εμφανίζεται η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, με τον Γ. Κατρούγκαλο να δηλώνει πως θα καταθέσει ακόμη και αύριο το επίμαχο σχέδιο νόμου στο Ελεγκτικό Συνέδριο, προκειμένου να λάβει την έγκρισή του, όπως απαιτεί η τήρηση της διαδικασίας. 
Το ίδιο αποφασισμένη εμφανίζεται η κυβέρνηση στο θέμα των συντάξεων, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να «υποχωρήσει» σε μεγαλύτερες μειώσεις στις επικουρικές.
Ήδη στο τελικό σχέδιο, που έχει καταθέσει στους επικεφαλής των θεσμών, προβλέπονται μειώσεις 300 εκατ. ευρώ, οι οποίες θα επιτευχθούν μέσω του επανυπολογισμού των επικουρικών συντάξεων. Μάλιστα, πηγές από το υπουργείο Εργασίας υποστήριζαν ότι η προστασία των συνταξιούχων μπορεί να είναι και πάνω από τα 1.300 ευρώ (μεικτά εισοδήματα από κύριες και επικουρικές συντάξεις). 
Στο «μείγμα» μέτρων που περιλαμβάνει η ελληνική πρόταση παραμένει ισχυρή η τριετής αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών από 3% σε 4% για τους εργοδότες και από 3% σε 3,5% για τους εργαζόμενους, ενώ έχουν γίνει επεξεργασίες και για άλλα σενάρια, όπως η αύξηση των εισφορών για εργαζόμενους και εργοδότες κατά μία μονάδα για το διάστημα 2016 - 2018 και κατά μισή μονάδα για το διάστημα 2019 - 2021. Παράλληλα, και εφόσον το ενιαίο υπερεπικουρικό ΕΤΕΑ εξακολουθεί να έχει έλλειμμα, η ελληνική πλευρά επιμένει στη χρήση μέρους της περιουσίας του ταμείου, η οποία ανέρχεται σε περίπου 2,5 δισ. ευρώ.
Οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις αναμένεται να φτάσουν περίπου τα 300 εκατ. ευρώ, ενώ, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, θα θιγεί μόνο το 10% από το σύνολο των συνταξιούχων, περίπου 260.000 άτομα. Οι περικοπές θα γίνουν μέσω του επανυπολογισμού όλων των ήδη καταβαλλομένων συντάξεων με τον νέο τρόπο που θα προβλέπεται στο σχέδιο νόμου. 
Ειδικοί εκτιμούν ότι ο νέος συντελεστής 0,45% κατ’ έτος οδηγεί σε αναπλήρωση 18% του συντάξιμου μισθού για 40 έτη ασφάλισης. Το «ψαλίδι» θα γλιτώσουν μόνον όσοι εισπράττουν άθροισμα κύριας και επικουρικής 1.300 ευρώ, μεικτά.
Κατά την κρίσιμη αλλά και άκαρπη συνάντηση της περασμένης Δευτέρας, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και οι εκπρόσωποι των δανειστών κατάφεραν να διανύσουν σημαντική απόσταση από αυτήν που τους χώριζε. «Αν υπήρχε λίγος χρόνος ακόμη, θα είχαμε καταλήξει σε συμφωνία», δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος. 
Σε αυτό βοήθησαν και κάποια μέτρα που προτάθηκαν ή συμφωνήθηκαν, όπως η μεγαλύτερη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης για το ΕΚΑΣ, εντός του 2017, η αποδοχή της πρότασης για θεσμοθέτηση ορίου ηλικίας τα 55 έτη για την καταβολή της σύνταξης θανάτου, αλλά και η κατάργηση των προσαυξήσεων στις συντάξεις, μέσω των οικογενειακών επιδομάτων που δίνονται σε ανήλικα τέκνα.
Με την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, το υπουργείο Εργασίας θα παρουσιάσει την πλήρη κοστολόγηση των συγκεκριμένων μέτρων, τα οποία, μαζί με τη νέα κλίμακα των ποσοστών αναπλήρωσης που έχει ήδη κλειδώσει, εκτιμάται ότι οδηγούν σε δημοσιονομική προσαρμογή μεγαλύτερη από αυτήν για την οποία έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση, μέσω του τρίτου μνημονίου. 
Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών εμφανίζονται περισσότερο διαλλακτικοί στο ενδεχόμενο μικρής αύξησης των εισφορών, ενώ και από το ΔΝΤ εκτιμούν ότι το ασφαλιστικό δεν θα είναι το θέμα που θα μπλοκάρει τη συμφωνία.
Το ΔΝΤ, μάλιστα, αν και δεν έχει «πειστεί» για το θέμα της προσωπικής διαφοράς και τον επανυπολογισμό των συντάξεων, δεν φαίνεται να ζητεί μείωση των ήδη καταβαλλομένων κυρίων συντάξεων, οι οποίες, βάσει του σχεδιασμού, θα επανυπολογισθούν έως το τέλος του 2017, σύμφωνα με τον συντάξιμο μισθό που περιλαμβάνεται στην απόφαση συνταξιοδότησης, καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία για το σύνολο του εργάσιμου βίου. 
Αλλά και για τις νέες συντάξεις, και έως ότου υπάρξουν πλήρη διαθέσιμα στοιχεία, ο υπολογισμός της ανταποδοτικής σύνταξης θα γίνεται με βάση τους μισθούς-εισοδήματα της τελευταίας 15ετίας ή, τουλάχιστον, 10ετίας.
Κλειδωμένες θεωρούνται οι μειώσεις σε εφάπαξ από 10% έως 15%, καθώς και στα μερίσματα του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων, ενώ μεγάλες είναι οι ανατροπές στον τομέα των εισφορών.
Έντυπη