Κίνηση υψηλού ρίσκου από Τσίπρα


Την κατάθεση δύο ...

νομοσχεδίων, του ασφαλιστικού και της φορολογίας εισοδήματος, την ερχόμενη εβδομάδα ανακοίνωσαν από κοινού ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος και ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος, χωρίς να υπάρχει συμφωνία με τους δανειστές επί των προωθούμενων αλλαγών. 
Η κίνηση αυτή κινείται στα όρια της μονομερούς ενέργειας, με την τρόικα προς το παρόν να τηρεί στάση αναμονής, ενώ έχει σαφή πολιτικό χαρακτήρα, αφού επί της ουσίας η κυβέρνηση επιδιώκει να ασκήσει πίεση προς τους δανειστές ώστε να κλείσει γρήγορα και εντός του μήνα η αξιολόγηση, αποφεύγοντας το σενάριο να διαρκέσουν οι συζητήσεις έως τον Ιούλιο.

«Ως κυρίαρχη χώρα, είναι επιλογή της κυβέρνησης το πώς θα φθάσει στους στόχους» του μνημονίου, δήλωσε χθες ο κ. Τσακαλώτος και στο πλαίσιο αυτό προσέθεσε ότι «την άλλη εβδομάδα θα κατατεθούν στη Βουλή δύο νομοσχέδια». 
Τα νομοσχέδια για τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος και στο ασφαλιστικό θα ακολουθήσουν την κανονική διαδικασία διαβούλευσης και ψήφισης και ο υπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι «ανοικτή για τις όποιες παρατηρήσεις καταθέσουν οι θεσμοί» επί των προτεινόμενων διατάξεων, ενώ σημείωσε ότι μπορούν να υπάρξουν και τροπολογίες που θα αλλάζουν τις ρυθμίσεις αν χρειαστεί.

Πάντως, η κίνηση αυτή αιφνιδίασε τους δανειστές. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπουργοί δεν είχαν ενημερώσει την τρόικα για την πρόθεσή τους αυτή, ενώ ούτε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας είχε επικοινωνήσει με Ευρωπαίους ομολόγους του για τη σχετική πρωτοβουλία.

Από την πλευρά των θεσμών, στελέχη ανέφεραν στην «Κ» ότι το εάν θα χαρακτηριστεί μονομερής ενέργεια η κατάθεση των νομοσχεδίων θα εξαρτηθεί από το περιεχόμενό τους και από την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε τροποποιήσεις των ρυθμίσεων, εάν χρειαστεί. 
Στο πλαίσιο αυτό, παρέπεμπαν στις συζητήσεις που θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα, οπότε και οι επικεφαλής της τρόικας θα επιστρέψουν στην Αθήνα, μετά τις επαφές που θα γίνουν στην Ουάσιγκτον και στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Στο σημείο αυτό, αξίζει να σημειωθεί ότι, μετά τις σχετικές δηλώσεις των δύο υπουργών, από το Μέγαρο Μαξίμου ανέφεραν ότι τα νομοσχέδια θα κατατεθούν μετά την επίτευξη της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) με τους εκπροσώπους των δανειστών. 
Ο κ. Τσακαλώτος εκτίμησε ότι αυτή η συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί έως το Eurogroup της 22ας Απριλίου, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να συγκληθεί κάποιο έκτακτο Eurogroup στις 25 ή 26 του μήνα για να εγκρίνει τη συμφωνία. 
Έτσι, το σχέδιο της κυβέρνησης είναι τα νομοσχέδια να ψηφιστούν σχεδόν αμέσως μετά τη συμφωνία (με όποια τροποποίηση χρειαστούν) και να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος. Με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση επιδιώκει, εμμέσως πλην σαφώς, να θέσει ένα νέο χρονικό ορόσημο για την επίτευξη της συμφωνίας, που δεν είναι άλλο από τη στιγμή της ψήφισης των νομοσχεδίων στα τέλη του μήνα.

Πάντως, μετά τη διακοπή των διαπραγματεύσεων με την τρόικα τα ξημερώματα της Τρίτης, οι διαφορές μεταξύ Αθήνας και δανειστών παρέμεναν, και κυρίως μεταξύ κυβέρνησης και ΔΝΤ. Σύμφωνα με πληροφορίες:

1. Φορολογία εισοδήματος: Ο κ. Τσακαλώτος ξεκαθάρισε χθες ότι δεν θα είναι αυτός ο υπουργός Οικονομικών που θα εισηγηθεί στη Βουλή τη θεσμοθέτηση αφορολόγητου ορίου μικρότερου των 9.091 ευρώ (από 9.545 ευρώ που είναι σήμερα), όπως ζητούν οι δανειστές και ιδίως το ΔΝΤ (ζητεί περί τις 8.000 ευρώ).

2. Ασφαλιστικό: Το ανοικτό θέμα είναι ο τρόπος με τον οποίο θα διασφαλιστεί η κάλυψη των ελλειμμάτων των επικουρικών ταμείων. Το ΔΝΤ επιμένει να καλυφθούν μόνο μέσω περικοπών στις επικουρικές συντάξεις ύψους 700 εκατ. ευρώ, ενώ η Κομισιόν δέχθηκε την τελευταία πρόταση του κ. Κατρούγκαλου για μεγαλύτερη μείωση της δαπάνης του ΕΚΑΣ το 2017, μικρή αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, χρήση του αποθεματικού των Ταμείων και μείωση των επικουρικών συντάξεων.

3. «Κόκκινα» δάνεια: Είναι το θέμα στο οποίο καταγράφεται η μεγαλύτερη απόσταση, με τις θέσεις της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ να ταυτίζονται στην πλήρη απελευθέρωση της πώλησης «κόκκινων» και εξυπηρετούμενων δανείων, με εξαίρεση εκείνων της πρώτης κατοικίας, για τα οποία θα υπάρξει μεταβατική περίοδος.

4. Εργασιακά: Το ΔΝΤ ζητεί να τεθεί τώρα το θέμα των αλλαγών, ενώ η Κομισιόν θέλει το ζήτημα να ανοίξει τον Σεπτέμβριο.

5. Μισθολόγιο Δημοσίου: Το Ταμείο επιμένει στην κατάργηση των διατάξεων του ενιαίου μισθολογίου που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο και το οποίο οδηγεί σε κάποιες αυξήσεις των αμοιβών των δημοσίων υπαλλήλων.
Έντυπη