Διπλό μήνυμα από Λαγκάρντ και Μέρκελ στην Αθήνα


Τέλος στα σενάρια για ...


μη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο ελληνικό πρόγραμμα έβαλε χθες η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ, μετά τη συνάντηση που είχε με την επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Την ίδια ώρα, η κ. Λαγκάρντ κατέστησε σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει κάνει ακόμα όσα θα έπρεπε, με την κ. Μέρκελ να συμφωνεί, ενώ επανέλαβε τη θέση του ΔΝΤ για νέα ελάφρυνση του χρέους.

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, που ανέφερε ότι «το ΔΝΤ είναι οπωσδήποτε μέρος της λύσης», ενώ φέρεται να κάλεσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους συνομιλίας, να λάβει σκληρές αποφάσεις.

Μετά τη συνάντηση που είχαν χθες η κ. Μέρκελ και η κ. Λαγκάρντ, η καγκελάριος της Γερμανίας δήλωσε ότι «θέλουμε ταχύτερη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και φυσικά θέλουμε τους θεσμούς να μείνουν μαζί και οι τέσσερις», ενώ ξεκαθάρισε πως η θέση της Γερμανίας συνεχίζει να είναι ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να παραμείνει μέρος του ελληνικού προγράμματος διάσωσης. 

Επί της ουσίας, η κ. Μέρκελ έστειλε σαφές μήνυμα ότι η Γερμανία δεν θα συμφωνήσει σε αποχώρηση του Ταμείου από την Ελλάδα και δεν θα προχωρήσει σε εφαρμογή ενός «ευρωπαϊκού» προγράμματος.

Και αυτό, παρά το γεγονός ότι απέκλεισε για μία ακόμα φορά το ενδεχόμενο «κουρέματος» του χρέους. Ενα σενάριο το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει εγκαταλειφθεί πλήρως από το ΔΝΤ. Οπως υποστήριξε η κ. Μέρκελ, η διαγραφή χρέους δεν είναι δυνατή σε νομική βάση στην Ευρωζώνη, προσθέτοντας ότι υπάρχουν «άλλες προσεγγίσεις» για το ελληνικό χρέος.

Σε ό,τι αφορά την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Αθήνα, η Γερμανίδα καγκελάριος υποστήριξε πως βρισκόμαστε «σε καλό δρόμο αλλά δεν έχουμε φθάσει εκεί όπου θέλουμε». Τη σκυτάλη πήρε η κ. Λαγκάρντ, η οποία δήλωσε ότι «είναι ξεκάθαρο ότι δεν είμαστε εκεί όπου θέλουμε, και ειδικότερα εκεί όπου θα έπρεπε να είναι η Ελλάδα για να είναι σταθερή, για να ευημερεί, ώστε να καλύψει τις ανάγκες του ελληνικού λαού».

Ωστόσο, η επικεφαλής του ΔΝΤ ανέφερε: «Είμαι ικανοποιημένη που ακούω ότι οι ελληνικές αρχές ανησυχούν για την προθυμία των επενδυτών του ιδιωτικού τομέα να επενδύσουν στην Ελλάδα, και αυτό ακριβώς είναι που θα πρέπει να διασφαλιστεί για τη βιωσιμότητα της οικονομίας. 

Και φυσικά και η βιωσιμότητα του χρέους είναι κάτι που απασχολεί τους ιδιώτες επενδυτές, καθώς αφορά το μέλλον της χώρας». Στο ίδιο πλαίσιο συμπλήρωσε ότι «εργαζόμαστε μαζί, είχαμε μια καλή συζήτηση με την καγκελάριο και είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να βοηθάμε».

Νωρίτερα, σε συνέντευξή της στο Bloomberg, η κ.Λαγκάρντ είχε δηλώσει ότι «οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα θα συνεχιστούν, είχαμε τα πάνω μας και τα κάτω μας, οι στόχοι δεν άλλαξαν». Και για μία ακόμα φορά κατέστησε σαφές ότι «ο λογαριασμός των μέτρων πρέπει να βγαίνει», στέλνοντας ουσιαστικά μήνυμα προς την ελληνική πλευρά ότι θα πρέπει να λάβει περισσότερα μέτρα. 

Πάντως, διευκρίνισε ότι, «αν το πρωτογενές πλεόνασμα είναι χαμηλότερο, γιατί αυτό μπορεί να δώσει ο ελληνικός λαός, πρέπει να γίνει πιο εκτεταμένη επέμβαση στο χρέος», επισημαίνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι η ρύθμιση του χρέους παραμένει σημαντική για το Ταμείο. Για τις διαπραγματεύσεις, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) Κλ. Ρέγκλινγκ εξέφρασε χθες την ελπίδα ότι μέχρι τις αρχές Μαΐου θα μπορέσει να κλείσει η αξιολόγηση. 

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας Γ. Βάιντμαν δήλωσε πως «το ΔΝΤ είναι αναπόσπαστο κομμάτι των προγραμμάτων διάσωσης», προϊδεάζοντας για τις δηλώσεις της κ.Μέρκελ, ενώ προσέθεσε ότι «οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η μείωση της πολιτικής αβεβαιότητας είναι το κλειδί για την ενίσχυση των επενδύσεων».

Πάντως, ο Ε. Νοβότνι, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), υποστήριξε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας δεν είναι πλέον απαραίτητη. Ανέφερε δε ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα το οποίο οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να επιλύσουν μόνοι τους, ενώ στη συνέχεια εκτίμησε ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει ήδη πολύ μεγάλη πρόοδο. Παράλληλα, σημείωσε πως ένα «κούρεμα» του χρέους δεν θα απέφερε κάτι παραπάνω, συμπληρώνοντας ότι η σχετική συζήτηση είναι σε βάρος των θετικών εξελίξεων για την Ελλάδα.