Σε συνεδρίαση του ...
Eurogroup τις αμέσως επόμενες ημέρες ευελπιστεί πλέον η κυβέρνηση, έπειτα από τη σαφή άρνηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ να ζητήσει τη σύγκληση Συνόδου Κορυφής προκειμένου η συμφωνία να κλείσει σε πολιτικό επίπεδο. Από το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύεται ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχθεί τον προσδιορισμό των μέτρων που θα ληφθούν το 2018.
Η μετακίνηση του κ. Αλ. Τσίπρα προς μια συνεδρίαση του Eurogroup που θα λύσει τις εκκρεμότητες αναδεικνύεται από το Μέγαρο Μαξίμου και ως κίνηση καλής θέλησης έναντι των δανειστών, αν και τονίζεται ότι ο κ. Τουσκ θα μιλήσει ξανά σήμερα με τον πρωθυπουργό από τον οποίο ζήτησε να περιμένει 24 ώρες προτού υποβάλει αίτημα για σύγκληση της Συνόδου Κορυφής των χωρών-μελών της Ευρωζώνης.
Η κυβέρνηση θα επιμείνει σε μια σειρά επιχειρήματα. Κατ’ αρχάς ότι η συμφωνία του περασμένου Ιουλίου δεν προβλέπει προληπτική νομοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων. Κάτι τέτοιο, τονίζουν από το Μαξίμου, θα ήταν αντίθετο με το ελληνικό Σύνταγμα και τις αρχές δικαίου.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως η ίδια η ελληνική κυβέρνηση πρότεινε και επέτυχε την πρόβλεψη μηχανισμού αυτόματης διόρθωσης των δημοσιονομικών μεγεθών, πρωτοβουλία η οποία εκ των πραγμάτων κινείται στο πλαίσιο αρχών που τέθηκαν από το προηγούμενο Eurogroup περί «αξιοπιστίας, αντικειμενικότητας, αυτοματισμού και θεσμοθέτησης».
Σύμφωνα με το Μαξίμου, όσοι αντιδρούν στη θεσμοθέτηση του μηχανισμού αφενός προσπαθούν να επιβάλουν περισσότερα μέτρα από τη συμφωνία του Ιουλίου, αφετέρου «αρνούνται επιδεικτικά να λάβουν υπόψη και την πρόσφατη έκθεση της Eurostat, τις εκτιμήσεις της οποίας θα είχαν επικαλεστεί κατά κόρον αν ήταν επιβαρυντικές για την ελληνική οικονομία».
Από το Μαξίμου αναδεικνύονται και οι δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων όπως του κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος χαρακτήρισε τις απαιτήσεις του ΔΝΤ «παράλογες» και τις πιέσεις για προληπτική νομοθέτηση μέτρων «κάτι που δεν θα γινόταν αποδεκτό σε καμία δημοκρατία στον κόσμο». Αναφέρονται επίσης στις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Τζιάνι Πιτέλα, καθώς και στο γεγονός ότι σε αυτό το πνεύμα ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου συγκάλεσε εκτάκτως την Ομάδα Εργασίας για την παρακολούθηση του ελληνικού προγράμματος.
Την επιχειρηματολογία αυτή ανέπτυξε ο πρωθυπουργός και προς τον κ. Τουσκ με τον οποίο συνομίλησε τηλεφωνικώς χθες το πρωί. Σύμφωνα με το Μαξίμου, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του κυρίως για το ΔΝΤ και την επιμονή των εκπροσώπων του για λήψη μέτρων τα οποία δεν προβλέπονται από τη συμφωνία του περασμένου Ιουλίου, καθώς επίσης για το γεγονός ότι εξακολουθεί να εκκρεμεί η σύγκληση του Eurogroup που απαιτείται.
Ευλόγως, η εικόνα εκ νέου σύγκρουσης με τους δανειστές, και μάλιστα ενώ τα δημοσιονομικά περιθώρια στενεύουν, αναζωπυρώνει τα σενάρια πρόωρων εκλογών ή δημοψηφίσματος. Η κυβερνητική εκπρόσωπος αρνήθηκε χθες, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, να εισέλθει σε ό,τι η ίδια χαρακτήρισε «συζητήσεις σεναρίων».
Η κ. Ολγα Γεροβασίλη επέμεινε, μάλιστα, ότι «θα προχωρήσει η αξιολόγηση και επομένως η κυβέρνηση δεν έχει κανένα λόγο να σκεφθεί τέτοια σενάρια. Που σημαίνει ότι η κυβέρνηση αυτή, προσφάτως, τον Σεπτέμβριο, εξελέγη και εξελέγη με ορίζοντα τετραετίας». Απέφυγε, πάντως, να απαντήσει τι θα γίνει αν δεν προχωρήσει η αξιολόγηση.
Από τον ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν ότι η εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις έχει μεθοδευθεί από τον κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και το ΔΝΤ. Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Ρήγας, τόνισε χθες (Real FM), αναφερόμενος στον κ. Σόιμπλε και το ΔΝΤ, ότι «θέλουν την εξόντωση της ελληνικής κοινωνίας, της οικονομίας και την ανατροπή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος άνοιξε τον δρόμο για να αμφισβητηθούν και από άλλες χώρες στην Ευρώπη οι καταστροφικές πολιτικές της λιτότητας και των δημοσιονομικών περιορισμών».