Κρατικοποίηση, νέοι μέτοχοι ή ...
πτώχευση. Τα τρία αυτά σενάρια παίζουν για το MEGA μετά και τη αδυναμία των μετόχων να συμφωνήσουν στην αύξηση κεφαλαίου και την παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου Νίκου Πεφάνη.
Στην ουσία από χθες το MEGA παραμένει ακέφαλο χωρίς εκτελεστικό διευθυντή και με ίδια αρνητικά κεφάλαια γεγονός που καθιστά επισφαλή την περαιτέρω ομαλή λειτουργία του.
Στα κορυφαία κλιμάκια των τριών πιστωτριών τραπεζών επικρατεί εκνευρισμός και σε συνεργασία με τα νομικά τμήματα, επεξεργάζονται διάφορα σχέδια προκειμένου να παρέμβουν για να αποκαταστήσουν την ομαλή λειτουργία του καναλιού.
Η προθεσμία δύο μηνών που ζήτησαν μέτοχοι του MEGA από τις τράπεζες, χαρακτηρίζεται προσχηματική και σύμφωνα με κορυφαία τραπεζικά στελέχη εντάσσεται στην παρελκυστική τακτική που ακολουθούν το τελευταίο διάστημα.
Οι πιστώτριες τράπεζες είναι εκτεθειμένες γιατί σε περίπτωση χρεοκοπίας του καναλιού θα φορτωθούν δάνεια 180 εκατομμυρίων ευρώ. Κινδυνεύουν επίσης τα στελέχη που χορήγησαν τα δάνεια να διωχθούν για κακουργηματική απιστία.
Γι’ αυτό δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να δώσουν νέα προθεσμία.
Αντίθετα θα επιδιώξουν να αναζητήσουν από την αγορά επενδυτές προκειμένου να τοποθετήσουν νέα κεφάλαια και να εξυγιάνουν το MEGA.
Πάντως στην περίπτωση κατά την οποία δεν ορίσουν οι μέτοχοι νέο διευθύνοντα σύμβουλο και δεν τοποθετήσουν τα απαραίτητα κεφάλαια για τη λειτουργία του καναλιού που υπολογίζονται πλέον σε 25 εκατομμύρια ευρώ, αφού έχει λήξει η περίοδος χάριτος για την αποπληρωμή των δανείων, τότε ενδέχεται το πρωτοδικείο να ορίσει νέο διοικητικό συμβούλιο την «Τηλέτυπος».
Οι Τράπεζες αποφασίζουν
Οι πιστώτριες τράπεζες δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση να αναλάβουν οι ίδιες τη διοίκηση του καναλιού. Γιατί οι τηλεοπτικές επιχειρήσεις δεν έχουν σχέση με το αντικείμενο των πιστωτικών ιδρυμάτων.
Εξάλλου η ανάληψη της διοίκησης του MEGA από τις τράπεζες θα σήμαινε αυτομάτως και κρατικοποίηση, αφού έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί με δημόσιο χρήμα.
Οι τελικές αποφάσεις των τραπεζών πρόκειται να ληφθούν την Τρίτη. Μέχρι τότε τραπεζικά στελέχη πρόκειται να έχουν διερευνητικές επαφές με επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στο MEGA.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι σε ανύποπτο χρόνο ενδιαφέρον είχαν εκδηλώσει ο εκδότης Θεοχάρης Φιλιππόπουλος και ο επιχειρηματίας Μάρης. Βέβαια, με τις τελευταίες εξελίξεις είναι αμφίβολο να συμφωνήσουν.
Οι μέτοχοι του MEGA αποφεύγουν να προχωρήσουν σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, γιατί με το διεθνή διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, που θα προκηρύξει σε δύο εβδομάδες, το τηλεοπτικό τοπίο θα αλλάξει ριζικά, οπότε απαξιώνεται το σημερινό κανάλι ως περιουσιακό στοιχείο. Κινδυνεύουν δηλαδή να βρεθούν να βάζουν κεφάλαια σε μια επιχείρηση, η οποία μπορεί να μην λειτουργεί εφόσον δεν εξασφαλίζει μια από τις τέσσερις άδειες.
Ακόμα και το ενδεχόμενο να συνεχίσει το MEGA τη λειτουργία από την Κύπρο εκπέμποντας στην Ελλάδα μέσω NOVA και ΟΤΕ TV θεωρείται μη βιώσιμη λύση, αφού θα καταρρεύσει η ακροαματικότητα και τα διαφημιστικά έσοδα με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αποπληρωθούν τα τραπεζικά δάνεια.
Τα σενάρια για Μπόμπολα
Πληροφορίες που εμφανίζουν τον Γ. Μπόμπολα να προχωράει από μόνος του σε αύξηση κεφαλαίου αναλαμβάνοντας τη διοίκηση του MEGA δεν επιβεβαιώνονται. Σε καμία περίπτωση ο ΠΗΓΑΣΟΣ δεν μπορεί να φορτωθεί και τα δάνεια της «Τηλέτυπος» και μάλιστα στο σημερινό οικονομικό περιβάλλον. Εξάλλου το MEGA οφείλει τεράστια ποσά και στην εταιρεία ΑΝΩΣΗ του Φώτη Μπόμπολα, τα οποία μετά τις τελευταίες εξελίξεις δεν πρόκειται να αποπληρωθούν.
Ένα βήμα πριν την πτώχευση
Η χειρότερη εξέλιξη για το MEGA θα είναι να μην πάρουν καμιά απόφαση για τη σωτηρία του σταθμού οι πιστώτριες τράπεζες. Στην περίπτωση αυτή η διοίκηση του MEGA η σημερινή ή αυτή που θα διορίσει το πρωτοδικείο, είναι αναγκασμένη να προσφύγει στο άρθρο 99 για προστασία από τους πιστωτές.
Στην ουσία θα πρόκειται για το μεγάλο άλμα προς την πτώχευση με δεδομένο ότι καμία επιχείρηση που έκανε χρήση του άρθρου 99 δεν κατάφερε να σταθεί όρθια.
Ανήσυχοι οι εργαζόμενοι
Οι δραματικές εξελίξεις στο MEGA έχουν προκαλέσει αναστάτωση στους εκατοντάδες εργαζομένους. Η ανησυχία για το μέλλον του καναλιού είναι έκδηλη, ενώ κανείς από τη διοίκηση δεν είναι σε θέση να τους πληροφορήσει τι ακριβώς συμβαίνει ή αν υπάρχει στον ορίζοντα κάποιο σχέδιο σωτηρίας
Ανησυχία επικρατεί στο σύνολο των Μέσων Ενημέρωσης γιατί αν καταρρεύσει η ναυαρχίδα της ενημέρωσης τότε τα υπόλοιπα κανάλια αλλά και εφημερίδες, θα γίνουν γαλέρες και οι εργαζόμενοι θα αμείβονται με μισθούς Πακιστάν.
Άλλωστε, η κατάσταση αυτή είναι ήδη πραγματικότητα σε περισσότερες εφημερίδες, ενώ τεράστια είναι τα προβλήματα, οι καθυστερήσεις μισθών και οι απολύσεις στα μεγάλα συγκροτήματα.