Μητσοτάκης υπέρ σταθερού εκλογικού κύκλου


Άμεση έναρξη της ...


διαδικασίας συνταγματικής αναθεώρησης, με στόχο τη διασφάλιση πολιτικής σταθερότητας μέσω σταθερών εκλογικών κύκλων, ακόμη και 5ετούς διάρκειας, ζήτησε εκ νέου χθες ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας, σε πείσμα του νοσηρού πολιτικού κλίματος που κυριαρχεί, πως «η νέα Ελλάδα που οραματιζόμαστε χρειάζεται ένα νέο Σύνταγμα».

O κ. Μητσοτάκης, που ήδη από την πρώτη συνάντηση «γνωριμίας» με τον κ. Αλ. Τσίπρα είχε θέσει ζήτημα αναθεώρησης, έκανε χθες λόγο –σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου - Ιδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου– για σπατάλη του συνταγματικού αποθέματος της χώρας, χαρακτηρίζοντας μάλιστα την προσπάθεια του 2008 ως την πλέον ατελή στη συνταγματική ιστορία, καθώς, όπως ανέφερε, «κάψαμε μια συνταγματική αναθεώρηση μόνον για να καταργήσουμε το ασυμβίβαστο των βουλευτών». 

Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος αναγνώρισε ότι «σε μια συγκυρία που δυστυχώς επικρατούν πόλωση και διχασμός, είναι δύσκολο να υπάρξει συναίνεση και, συνεπώς, κινδυνεύουμε περισσότερο να οδηγηθούμε σε συνταγματικό αδιέξοδο», ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε ότι η ευκαιρία δεν πρέπει να χαθεί και, ενδεχομένως, να αποτελέσει «βάλσαμο» στον πολιτικό διχασμό.

Στο πλαίσιο αυτό κατέθεσε σειρά προτάσεων για τη δημιουργία ενός νέου Συντάγματος, πιο ευσύνοπτου, με στόχο:

• Τη διασφάλιση της κυβερνητικής θητείας με κατάργηση της δυνατότητας πολιτικών ελιγμών που κατατείνουν στην πρόωρη διάλυση της Βουλής, όπως ενδεικτικά η διαδικασία εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας. Ο κ. Μητσοτάκης προσέθεσε ότι δεν θα απέκλειε διεύρυνση της τυπικής θητείας της Βουλής από 4ετή σε 5ετή.

• Την απεμπλοκή της Βουλής από δικαστικές λειτουργίες που δεν της ανήκουν και μειώνουν το κύρος της, μέσω της κατάργησης του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών.

• Την αναβάθμιση του ρόλου του ΠτΔ, με συμμετοχή του ενδεικτικά στην επιλογή των ανεξάρτητων αρχών, χωρίς όμως να αλλάζει ο τρόπος εκλογής του.

• Την ενίσχυση της αναπτυξιακής προοπτικής της Ελλάδας, με ασφαλές φορολογικό και ασφαλιστικό περιβάλλον.

• Την απομόνωση της εκάστοτε κυβέρνησης από τη δικαστική λειτουργία, χωρίς συμμετοχή της στην επιλογή δικαστών και με ενίσχυση της λειτουργικής και προσωπικής ανεξαρτησίας των δικαστών.

• Την κατάργηση του κρατικού μονοπωλίου της δημόσιας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, με ριζική τροποποίηση του άρθρου 16.

• Τη συγκρότηση ενός λιτού αλλά και ευέλικτου συνταγματικού χάρτη, που θα αναθεωρείται με τρόπο απλούστερο της σημερινής μακρόσυρτης διαδικασίας.

Η παρέμβαση για το Σύνταγμα αποτελεί έναν μόνον από τους πυλώνες στους οποίους ο κ. Μητσοτάκης εδράζει τη στρατηγική του για ανάδειξη των πραγματικών προβλημάτων της χώρας (σ.σ. άλλα το προσφυγικό και η οικονομία), εν αντιθέσει με τα, κατά τη Συγγρού, «επικοινωνιακά τεχνάσματα» του πρωθυπουργού. 

Με αυτή τη στόχευση, να αναδειχθούν τα μείζονα διακυβεύματα, θα πορευθεί και το προσεχές διάστημα, μέχρι το Συνέδριο της Ν.Δ., ο κ. Μητσοτάκης, έχοντας στο μυαλό του και ενδεχόμενες αντιδράσεις στο εσωτερικό του κομματικού μηχανισμού. Την Κυριακή, 10 μέλη της Πολ. Επιτροπής του κόμματος έθεσαν ζήτημα παραβίασης του καταστατικού, λόγω της αύξησης του αριθμού των αιρετών που θα μετέχουν στο Συνέδριο, με τη Συγγρού να απαντά ότι ο αριθμός των εκλεγμένων συνέδρων θα είναι ίδιος με τον αριθμό των ex officio, ενώ, για πρώτη φορά, ψηφίζουν όλα τα μέλη της Ν.Δ. για την εκλογή Συνέδρων και άρα, όπως σημειώνεται, «ψηφίζουν περισσότεροι, εκλέγονται περισσότεροι».