Η κυβέρνηση επιχειρεί να ...
ταυτίσει την αντιπολίτευση με τις ακραίες φωνές της Ευρώπης - Υπέρ της πολιτικής αποτροπής των μεταναστών η ΝΔ - Υπερυπουργό μεταναστευτικής πολιτικής ζητά το Ποτάμι - ΠΑΣΟΚ: Να υπάρξει εθνική πολιτική για το προσφυγικό
Αν και η διαμόρφωση εθνικής γραμμής στο προσφυγικό αποτελεί ευσεβή πόθο όλων, η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, απομακρύνει την απαραίτητη συναίνεση κατά την σημερινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι αφενός ασκούν κριτική στην κυβέρνηση για την μέχρι τώρα συμπεριφορά της, που διόγκωσε το πρόβλημα και απομόνωσε την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αφετέρου διαφωνούν με ουσιαστικές πτυχές της πολιτικής της για το προσφυγικό.
Η κυβέρνηση από τη πλευρά της επικεντρώνει στην πολιτική αντιπαράθεση με την αξιωματική αντιπολίτευση την οποία επιχειρεί να ταυτίσει με τις ακραίες και ξενοφοβικές φωνές της Ευρώπης, ενώ επιπλέον της καταλογίζει ότι με τις επικρίσεις της δίνει βάση στις επιθέσεις κατά της χώρας.
Οι αρχηγοί της αντιπολίτευσης με πρώτη την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά ζήτησαν την σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αμέσως μετά την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 18 Φεβρουαρίου προκειμένου να διαμορφωθεί εθνική γραμμή.
Η κυβέρνηση καθυστέρησε και την όρισε για σήμερα, δύο ημέρες πριν από την νέα Σύνοδο Κορυφής της 7 Μαρτίου.
Χθες όμως ο Αλέξης Τσίπρας συγκάλεσε το υπουργικό συμβούλιο για να επικυρώσει τις θέσεις με τις οποίες θα προσέλθει στην Σύνοδο Κορυφής και στενεύοντας τα περιθώρια για συναίνεση στην σημερινή σύσκεψη.
Ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πει «εύχομαι η επιδίωξη εθνικής συνεννόησης από την κυβέρνηση να μην είναι προσχηματική».
Η Φώφη Γεννηματά έχει προειδοποιήσει «να μη προσπαθήσει για άλλη φορά ο κ. Τσίπρας να χρησιμοποιήσει το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, ως ένα ακόμη βήμα καταγγελιών, μετάθεσης ευθυνών και επικοινωνιακής διαχείρισης του προβλήματος για να αποφύγει τις ευθύνες του. Εμείς στην σύσκεψη της Παρασκευής δεν πάμε να επικυρώσουμε ειλημμένες αποφάσεις της Κυβέρνησης, πάμε για να χαράξουμε εθνική γραμμή. Εθνική γραμμή για να αποφύγουμε την εθνική καταστροφή». Ο Σταύρος Θεοδωράκης από την πλευρά του δήλωσε: «Δεν είμαι σίγουρος πως ο πρωθυπουργός έχει καταλάβει το πρόβλημα της χώρας. Είπε όλα καλά τα κάναμε και συνεχίζουμε να τα κάνουμε καλά, απλά θέλουμε και μια βοήθεια από τα άλλα κόμματα, σε όλα αυτά που κάνουμε καλά. Εάν πάμε έτσι στη συνάντηση των αρχηγών, δε θα έχουμε κανένα αποτέλεσμα».
Πέρα από τον καταλογισμό των ευθυνών κυβέρνηση και αντιπολίτευση συμφωνούν:
-να αναλάβει και η Ευρωπαϊκή Ένωση τις ευθύνες της στην μετεγκατάσταση των προσφύγων
-να πιεστεί η Τουρκία να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει καθώς είναι πάντα το κλειδί του προβλήματος
-να ενισχυθεί άμεσα με οικονομικούς πόρους από την ΕΕ για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
-η αποστολή του ΝΑΤΟ να ενεργοποιηθεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα για την φύλαξη στο Αιγαίο
Μέχρι στιγμής υπάρχει διαφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων στην άσκηση βέτο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κυβέρνηση το αφήνει ανοικτό, τα άλλα κόμματα το θεωρούν επικίνδυνο ενώ ο Βασίλης Λεβέντης το έχει χαρακτηρίσει «ηλιθιότητα».
Επίσης τα κόμματα της αντιπολίτευσης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι διαφωνούν με την διαφαινόμενη πρόθεση της κυβέρνησης να συνδέσει το προσφυγικό με την διαπραγμάτευση με τους εταίρους και την αξιολόγηση. Τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης έχουν προειδοποιήσει τον Αλέξη Τσίπρα να μην το κάνει γιατί κινδυνεύουμε να χάσουμε και στα δύο πεδία. Άλλωστε και οι τρεις έχουν δηλώσει ότι δεν εμπιστεύονται τους διπλωματικούς χειρισμούς του πρωθυπουργού.
Επιπλέον τα κόμματα της αντιπολίτευσης συμφωνούν μεταξύ τους -και διαφωνούν με την κυβέρνηση -στον διαχωρισμό προσφύγων και παράτυπων μεταναστών και στην ανάπτυξη αποτρεπτικής πολιτικής.
Με εντελώς διαφορετικό πλαίσιο θα συμμετάσχει τελικά παρά την αρχική του άρνηση και ο γενικός γραμματεάς του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας ο οποίος κατηγορεί την κυβέρνηση για πλήρη ταύτιση με τις θέσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ που δημιουργούν το πρόβλημα. Έχει δε ζητήσει να εφοδιάζονται όλοι πρόσφυγες με ταξιδιωτικά έγγραφα προκειμένου να συνεχίζουν τον δρόμο τους στην Ευρώπη.
Κυβερνητικοί άξονες
Τους άξονες της κυβέρνησης έδωσε χθες ο Αλέξης Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο:
-Η Ελλάδα υλοποιεί τις υποχρεώσεις της, όχι απλώς απέναντι στην Ε.Ε. αλλά κυρίως απέναντι στους ίδιους τους πρόσφυγες και με βάση τις ανθρωπιστικές ανάγκες.
-Η Ελλάδα θα μεγιστοποιήσει τις θέσεις προσωρινής διαμονής αλλά δεν μπορεί, ούτε πρόκειται να γίνει αποθήκη ανθρώπων.
-Θα επικαλεστούμε τις ιδρυτικές συνθήκες και το δίκαιο της Ένωσης που επιτάσσει αναλογική κατανομή των βαρών και της ευθύνης.
-Οι μόνιμες θέσεις δεν θα υπερβούν σε καμία περίπτωση το 1/50 των συνολικών ροών. Αυτό αναλογεί στην Ελλάδα με βάση τον πληθυσμό και τις οικονομικές της δυνατότητες
-Άμεση απαίτηση της Ελλάδας είναι να ενισχυθεί και να επιταχυνθεί η διαδικασία μετεγκατάστασης προσφύγων από Ελλάδα και επανεγκατάστασης από Τουρκία. Για το ζήτημα αυτό, θα πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένη αναφορά στο κείμενο συμπερασμάτων στη Συνόδου, που θα περιγράφει με σαφήνεια τις σχετικές διαδικασίες.
-Χρειάζεται επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης όλων των μορφών οικονομικής βοήθειας.
-Πρέπει να εφαρμοστεί αποτελεσματικά και υπεύθυνα η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας ώστε να ανασταλούν οι ροές και η παράνομη διακίνηση.
Σε ό,τι αφορά το εσωτερικό μέτωπο: Υπάρχουν άμεσα επιχειρησιακά και οργανωτικά αποτελέσματα. Ο διυπουργικός συντονισμός αποδίδει ικανοποιητικά. Συντονιστής της ομάδας διαχείρισης είναι ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημ. Βίτσας.
Οι θέσεις της ΝΔ
Η ΝΔ από την πλευρά της ασκεί σκληρή κριτική στην μέχρι τώρα στάση της κυβέρνησης που με την πολιτική των ανοικτών συνόρων διόγκωσε το πρόβλημα, απομόνωσε την Ελλάδα στην Ευρώπη και την έφερε ένα βήμα πριν από την έξοδο από την Σένγκεν. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, έσπευσε να στείλει ένα σαφές μήνυμα σε όλους, στους πρόσφυγες, στους παράτυπους μετανάστες και φυσικά στους λαθροδιακινητές, ότι ο πιο εύκολος τρόπος εισόδου στην Ευρώπη ήταν μέσα από την Ελλάδα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη προτείνει ότι θα πρέπει να υπάρξει πολιτική αποτροπής και όχι μόνο φιλοξενίας και αντιμετώπισης του ανθρωπιστικού προβλήματος. Στο πλαίσιο αυτό προτείνει:
-τον διαχωρισμό των προσφύγων από τους παράτυπους μετανάστες.
-την δημιουργία κέντρων κράτησης κλειστού τύπου για τους παράτυπους μετανάστες μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της επιστροφής τους
-την παρεμπόδιση της ανεξέλεγκτης μετακίνησης προσφύγων και μεταναστών μέσα στην χώρα
-την ενεργότερη συμμετοχή του Στρατού για να διασφαλιστεί η σίτιση, η υγιεινή και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη προσφύγων – μεταναστών.
Οι προτάσεις του Ποταμιού
Το Ποτάμι έχει ζητήσει τον ορισμό ενός υπερυπουργού που θα μιλά απευθείας με τον πρωθυπουργό και θα έχει την ευθύνη για τον συντονισμό όλων των αρμόδιων φορέων. Μάλιστα ο κ. Θεοδωράκης αφού δήλωσε ότι αυτός δεν μπορεί να είναι ο Γιάννης Μουζάλας είπε ότι έχει και συγκεκριμένο πρόσωπο και άφησε να εννοηθεί ότι έχει την συμφωνία των προέδρων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για την πρότασή του.
Επιπλέον το Ποτάμι έχει προτείνει:
- Σύσταση Εθνικής Επιτροπής Δράσης (ΕΕΔ) με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων από τα κόμματα και εκπροσώπους των αρμόδιων κρατικών φορέων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ενίσχυση της φύλαξης των χερσαίων και των θαλασσίων συνόρων για την ασφάλεια της χώρας αλλά και την διάσωση των προσφύγων.
Άμεσο διαχωρισμό προσφύγων και αυτών που είναι οικονομικοί μετανάστες από διάφορες χώρες της Ασίας και Αφρικής.
-Άσκηση κάθε μορφής πίεσης προς την Τουρκία για περιπολίες στις ακτές της ώστε να απαγορευθεί ο απόπλους των πλεούμενων.
-Επίτευξη συνολικής συμφωνίας με τη ΕΕ για τους Σύρους πρόσφυγες η οποία θα προβλέπει ταυτοχρόνως: την παροχή ευρωπαϊκού ασύλου για όσους Σύρους φτάνουν στη χώρα και στην συνέχεια την συντεταγμένη μετακίνηση τους αναλογικά σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες με αναπροσαρμογή της υφιστάμενης διαδικασίας της μετεγκατάστασης (relocation).
-Πλήρης εφαρμογή της συνθήκης επαναπροώθησης με την Τουρκία.
Οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ
Το ΠΑΣΟΚ σημειώνει ότι ζήτησε την σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών προκειμένου να υπάρξει ένα εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης και αποτελεσματικής διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης και προσθέτει ότι “Είναι ευθύνη του κ. Τσίπρα που αυτό δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα”.
Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ,
-η κατάσταση έχει ξεφύγει εκτός ελέγχου ενώ το κράτος απουσιάζει και δείχνει χαρακτηριστική αδυναμία, να διαχειριστεί την κρίση έστω και στοιχειωδώς.
-Το προσφυγικό αποτελεί σήμερα ένα τεράστιο Ευρωπαϊκό πρόβλημα, οι ευθύνες των ηγεσιών των ευρωπαϊκών κρατών είναι μεγάλες και δεδομένες.
-Με το να καταγγέλλει απλώς η κυβέρνηση τους άλλους Ευρωπαίους και να σχολιάζει την κατάσταση με μελανά χρώματα, κάνει μόνο «μια τρύπα στο νερό».
-Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έκανε την χώρα μέρος του ευρωπαϊκού προβλήματος, έλειψε κι εδώ συνεκτική πολιτική αρχών και δημιουργικού ρεαλισμού. Αποτέλεσμα: η εθνική απομόνωση. Είναι επείγουσα ανάγκη να σχεδιαστεί μία εθνική πολιτική, πριν υπάρξουν εξελίξεις που θα δεσμεύουν την δυνατότητα χειρισμών.