Μητσοτάκης: Η χώρα αγγίζει το σημείο μηδέν


Αρνητικά στο ...

ενδεχόμενο να δοθεί «λευκή επιταγή», περιλαμβανομένου και του ενδεχόμενου βέτο στις κοινοτικές αποφάσεις, στον κ. Αλ. Τσίπρα τοποθετήθηκε χθες η Κ.Ο. της Ν.Δ., που συνεδρίασε υπό τον κ. Κυρ. Μητσοτάκη. 
Πίσω από τις κλειστές πόρτες, και ενώ προηγήθηκε ένας κύκλος «νουθεσιών» για τη συνεπέστερη κοινοβουλευτική παρουσία των βουλευτών, η διάρκειας 2,5 ωρών συζήτηση κατέγραψε σαφώς την έντονη επιφυλακτικότητα των στελεχών της Ν.Δ. έναντι των πρωτοβουλιών του πρωθυπουργού.

Αλλωστε, ήδη με την εισαγωγική του ομιλία, ο κ. Μητσοτάκης άσκησε σκληρή κριτική στην πολιτική της κυβέρνησης και άφησε υπαινιγμούς για την ειλικρίνεια των πρωθυπουργικών προθέσεων ως προς την αναζήτηση συναίνεσης. 
«Η Ευρώπη δεν δουλεύει με λογικές βέτο, αυτό έχει αποδειχθεί και κατά το παρελθόν» φέρεται ειπών ο κ. Μητσοτάκης, ως απάντηση σε αρκετά στελέχη (μεταξύ άλλων ο Δημ. Σταμάτης ή ο Κ. Τασούλας που σχολίασε ότι ο πρωθυπουργός δεν ζητεί συνεννόηση, αλλά έγκριση των χειρισμών του). Νωρίτερα, από το βήμα της Γερουσίας ο κ. Μητσοτάκης είχε περιγράψει με μελανά χρώματα την κατάσταση: 
«Το προσφυγικό είναι εκτός ελέγχου, η κατάσταση γίνεται πιο τραγική, η οικονομία συντηρείται με τεχνητές αναπνοές, η κοινωνία βράζει, τίποτε δεν προχωρά, η χώρα αγγίζει πλέον το σημείο μηδέν... Ο μόνος που δεν έχει αυτή την αίσθηση είναι ο άνθρωπος που έφερε τη χώρα σε αυτό το σημείο.

Ο κ. Τσίπρας έχει χάσει τον έλεγχο, όταν η χώρα χρειάζεται ηγεσία». Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έσπευσε να αποδώσει την έξαρση του μεταναστευτικού και προσφυγικού στους χειρισμούς της κυβέρνησης Τσίπρα. «Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όλοι κατάλαβαν ότι η Ελλάδα είναι ξέφραγο αμπέλι» είπε και ανέφερε το κλείσιμο της Αμυγδαλέζας, την ενιαία αντιμετώπιση προσφύγων-μεταναστών και την απουσία αποτρεπτικής πολιτικής. 
Με αυτό τον τρόπο κατάφερε να «ενσωματώσει» το σύνολο των «τάσεων» στο εσωτερικό της Κ.Ο., ακόμα και στελεχών που είναι απέναντι σε κάθε εκδοχή συνεννόησης με την κυβέρνηση. 
Ο πρόεδρος της Ν.Δ., πάντως, δεν εγκατέλειψε τη θέση αρχής υπέρ της συνεννόησης στα μείζονα εθνικά θέματα, εμφανίζοντας το κόμμα του ως τον αξιόπιστο εναλλακτικό πολιτικό φορέα που «ήδη κάνει τα πάντα για να περιοριστεί η ζημιά από την ανικανότητα του κ. Τσίπρα, για να αποκαταστήσουμε το κύρος της χώρας».

Μετά την πρωτολογία του κ. Μητσοτάκη, οι πόρτες για τα ΜΜΕ έκλεισαν και η συζήτηση επικεντρώθηκε σε οργανωτικά θέματα, με τον πρόεδρο της Ν.Δ. να ζητεί πιο δραστήρια αντιπολίτευση. 
Η παρέμβαση, δε, του γραμματέα της Κ.Ο. Κ. Τσιάρα προκάλεσε αίσθηση καθώς έκανε λόγο για βουλευτές απρόθυμους να εκπροσωπήσουν το κόμμα και την ηγεσία σε εκδηλώσεις, για απουσίες σε επερωτήσεις ή ψηφοφορίες που η ίδια η Ν.Δ προκάλεσε αλλά και για κενά έδρανα κατά τη διάρκεια των ομιλιών του ίδιου του κ. Μητσοτάκη. 
Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι παρακολουθεί ο ίδιος τις επιδόσεις των βουλευτών, υπενθυμίζοντας όσα είχε πει και ως υποψήφιος, ότι δηλαδή, οι πάντες αξιολογούνται.

Εν τω μεταξύ, χθες, ο γραμματέας του κόμματος κ. Ανδ. Παπαμιμίκος επανήλθε στο ζήτημα του εκλογικού νόμου, προτείνοντας το μπόνους εδρών, ανεξαρτήτως του ύψους του, να δίδεται και σε συνασπισμούς και όχι μόνον αυτοτελή κόμματα. 
Αν και ο κ. Παπαμιμίκος υπογράμμισε ότι αποτελεί προσωπική του άποψη, ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσε να υποστηριχθεί, υπό προϋποθέσεις, από ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ., καθώς τους διευκολύνει να αυξήσουν την πίεση στους μεταξύ τους πολιτικούς σχηματισμούς.
Έντυπη