Βελτιωτικές παρεμβάσεις ...
που αφορούν στο φορολογικό καθεστώς των εταιρειών διαχείρισης και μεταβίβασης «κόκκινων» δανείων εξετάστηκαν στη συνάντηση που είχαν οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας με τους εκπροσώπους των δανειστών και ολοκληρώθηκε στη 1.30 μ.μ.
Οι παρεμβάσεις αφορούν στο φορολογικό πλαίσιο που θα διέπει τις νέες εταιρείες, καθώς αυτή τη στιγμή θεωρείται «θολό». Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο κ. Γιώργος Σταθάκης μετά τη συνάντηση πρέπει να διευκρινισθεί εάν οι εταιρείες αυτές θα φορολογούνται ως τράπεζες ή ως εταιρείες του νόμου 2003. Επίσης, θα πρέπει να διευκρινισθεί εάν οι οφειλές που θα διαγράφονται θα φορολογούνται ως εισόδημα.
Τα θέματα αυτά, όπως εκτίμησε ο ίδιος ο υπουργός, θα έχουν πιθανώς κλείσει έως την Τρίτη, καθώς οι συζητήσεις έχουν προχωρήσει σημαντικά σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.
Ανοιχτά, από την άλλη, παραμένουν τα ζητήματα των κατηγοριών «κόκκινων» δανείων που θα επιτρέπεται να πωλούνται σε μη τραπεζικά ιδρύματα, καθώς τις δύο πλευρές χωρίζει μεγάλη απόσταση.
Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση εμφανίζεται μέχρι στιγμής να εμμένει στη θέση της για τριετή εξαίρεση από την πώληση όλων των κατηγοριών μη εξυπηρετούμενων δανείων που συνδέονται με υποθήκη ή προσημείωση πρώτης κατοικίας.
Επιπλέον, η αρχική πρόταση της κυβέρνησης προβλέπει την εξαίρεση από την πώληση απαιτήσεων δανείων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ύψος δανείου έως 500.000 ευρώ, προς ελεύθερους επαγγελματίες με ύψος δανείου έως 250.000 ευρώ και καταναλωτικά με ύψος δανείου έως 20.000 ευρώ.
Δύσκολο θέμα χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομίας και τις περιπτώσεις εκείνες των μεγάλων επιχειρήσεων που έχουν χρέη τόσο προς τράπεζες όσο και προς Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία.
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρέθηκε και το θέμα των αλλαγών που δρομολογούνται στον νόμο Δένδια για την εξωδικαστική ρύθμιση χρεών επιχειρήσεων.
Ερωτηθείς ο κ. Σταθάκης για το εάν το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων θα «κλείσει» αργότερα, μετά δηλαδή από την παρούσα αξιολόγηση, απάντησε αρνητικά