Περικοπές σε όλους, με εθνική σύνταξη κάτω από 350 ευρώ


Η καθιέρωση ...
«εθνικής σύνταξης δύο ταχυτήτων», οι οριζόντιες μειώσεις 7% ή 20% πάνω από ένα όριο στις επικουρικές συντάξεις, οι μειώσεις 20%-50% στα εφάπαξ και στα μερίσματα, η μείωση του ανώτατου πλαφόν της κύριας σύνταξης κάτω των 2.000 ευρώ, από 2.773 ευρώ σήμερα, και η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος είναι ο κορμός των μέτρων που βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους θεσμούς, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία στο Ασφαλιστικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για την εθνική σύνταξη το υπουργείο έχει επεξεργαστεί - και έχει ποσοτικοποιήσει - δύο σενάρια:

1.
 Χαμηλότερη εθνική σύνταξη για όλους στα 350 αντί των 384 ευρώ, με - τουλάχιστον - 20 έτη ασφάλισης, όπως και έτι χαμηλότερη εθνική σύνταξη - κάτω των 350 ευρώ - για όσους συνταξιοδοτούνται με 15 ως 20 έτη ασφάλισης. Αυτό είναι και το επικρατέστερο.

2.
 Διατήρηση των 384 ευρώ για τα 20 έτη ασφάλισης και μείωση της εθνικής σύνταξης γύρω στα 320 ευρώ για τη συνταξιοδότηση με 15 ως 20 χρόνια ασφάλισης.

Το σενάριο αυτό έχει απορριφθεί από τους δανειστές, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να πιέζεται να αποδεχθεί ένα εξαιρετικά επώδυνο μέτρο όπως είναι η μείωση του ποσού της εθνικής σύνταξης που θα συμπαρασύρει το συνολικό ποσό όλων των συντάξεων κύριας ασφάλισης.

Ιδιαίτερη σημασία δίνει η κυβέρνηση στον τρόπο με τον οποίο θα «περάσει» στην κοινή γνώμη το θέμα των μειώσεων των συντάξεων κύριας ασφάλισης, καθώς έχει δεσμευθεί για το αντίθετο.

«Δεν βγαίνουν τα νούμερα»
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο έχει ήδη καταστεί σαφές ότι ο περιορισμός της συνταξιοδοτικής δαπάνης «από άλλες πηγές» - πλην των κύριων συντάξεων - «δεν είναι εφικτός, αφού τα νούμερα δεν βγαίνουν».

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες και την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς ως την Παρασκευή το βράδυ, τα μέτρα στα οποία υπήρξε σύγκλιση απόψεων, όπως είπε και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, ήταν τα εξής:

1. 
Η μείωση του ποσού της εθνικής σύνταξης από τα 384 ευρώ (που αρχικώς είχε προσδιοριστεί) στα 350 ευρώ ή και χαμηλότερα, όπως επιμένουν οι δανειστές, για ασφάλιση 20 ετών.

Σε περιπτώσεις συνταξιοδότησης προ της 20ετίας, δηλαδή με 15 ως 20 έτη ασφάλισης, το ποσό της εθνικής σύνταξης μπορεί να είναι χαμηλότερο από 300 ευρώ.

2. 
Η αλλαγή στο ύψος των ποσοστών αναπλήρωσης που αφορούν την αναλογική σύνταξη, μέτρο στο οποίο επιμένουν οι θεσμοί προκειμένου οι συντάξεις να είναι πιο αναλογικές με τις αποδοχές και τον χρόνο ασφάλισης των εργαζομένων.

Στο σχέδιο Κατρούγκαλου το ποσοστό αναπλήρωσης του ανταποδοτικού τμήματος της σύνταξης είναι κλιμακωτό: ξεκινά από το 0,80% (για κάθε έτος) για το διάστημα από 0 ως 15 έτη ασφάλισης και φθάνει ως το 2% για τα 39 ως 42 ή και περισσότερα χρόνια. Στο τραπέζι είναι το σενάριο μείωσης των ποσοστών κάτω του 0,8 για τα 15-25 έτη ασφάλισης.

3. 
Μείωση του ανώτατου πλαφόν κύριας σύνταξης (από 2.773 ευρώ) κάτω από 2.000 ευρώ. Στο σχέδιο Κατρούγκαλου προβλέπεται η διαμόρφωση του πλαφόν στο εξαπλάσιο της εθνικής σύνταξης, δηλαδή 2.304 ευρώ (με εθνική σύνταξη στα 384 ευρώ). Τώρα συζητείται επιπλέον μείωση του ανώτατου ορίου, και μάλιστα κάτω από τις 2.000 ευρώ.



ΔΗΜΟΣΙΟ
Ψαλίδι ως 30% σε μερίσματα και εφάπαξ

Μετά τη μείωση κατά 29% του μερίσματος των συνταξιούχων του Δημοσίου από το Μετοχικό Ταμείο τους, η κυβέρνηση αποδεχόμενη την εφαρμογή της ρήτρας του μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία και στους λογαριασμούς για την παροχή εφάπαξ προετοιμάζει σενάρια για οριζόντιες μειώσεις 7% στις επικουρικές και μειώσεις από 20% ως και 30% στα εφάπαξ Δημοσίου και ΔΕΚΟ.

Ολα αυτά θα κριθούν από το ύψος των ελλειμμάτων που δείχνουν οι αναλογιστικές μελέτες για κάθε Ταμείο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες η κυβέρνηση ξεκίνησε τη διαπραγμάτευση προτείνοντας μείωση 5% σε όλες τις επικουρικές συντάξεις παράλληλα με την επιβολή αύξησης στις εργοδοτικές και εργατικές εισφορές κατά 1,5%.

Στον αντίποδα οι δανειστές επέμεναν ως την τελευταία στιγμή στην πρόταση-«βόμβα» για πλήρη κατάργηση της παροχής που σχετίζεται με το εφάπαξ βοήθημα, το οποίο χαρακτηρίζουν «πολυτέλεια» για την οικονομική κατάσταση της χώρας μας.

Η τελική λύση αναζητείται κάπου στο μέσον. Πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν μιλούν για το ενδεχόμενο μείωσης του εφάπαξ κατά 20%-30%, σε συνδυασμό με τη μείωση των μερισμάτων όλων των κλάδων του Δημοσίου (ενστόλων, ΟΤΑ κ.ά.).