«Κόκκινη κάρτα» από Θεσμούς στο σχέδιο Κατρούγκαλου - «Τα γυρίζει» και η Γεροβασίλη για τις συντάξεις


Οι δανειστές απέρριψαν την ...


πρόταση για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών - Τα 500 εκατ. ετησίως που προσδοκούσε να εξοικονομήσει η κυβέρνηση θα πρέπει να εξασφαλιστούν από εναλλακτικές προτάσεις ή περικοπές συντάξεων

«Κόκκινες κάρτες» με το «καλημέρα» έβγαλαν οι επικεφαλής των Θεσμών στο σχέδιο Κατρούγκαλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επικεφαλής, στην πρώτη «αναγνωριστική» συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Εργασίας, παρουσία μάλιστα του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη, απέρριψαν και επίσημα την ελληνική πρόταση για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,5% στον κλάδο επικούρησης.

Αυτό σημαίνει ότι τα 500 εκατ. ετησίως που προσδοκούσε να εξοικονομήσει η κυβέρνηση από αυτό το μέτρο θα πρέπει να εξασφαλιστούν από εναλλακτικές προτάσεις ή περικοπές συντάξεων.

Εξερχόμενος του «Χίλτον», όπου έγινε η συνάντηση, ο υπουργός Εργασίας αρκέστηκε να δηλώσει: «Είναι μία σκληρή διαπραγμάτευση, που θα συνεχιστεί και αύριο το απόγευμα. Τα θέματα είναι τα γνωστά θέματα τα οποία τίθενται πάντα απ' τους Θεσμούς. Η συζήτηση έγινε σε κλίμα δημιουργικό και πιστεύω ότι θα συνεχιστεί αυτή η σκληρή διαπραγμάτευση και ότι η τελική κατάληξη θα είναι προς το συμφέρον της χώρας».

Ο κ. Κατρούγκαλος πάντως απέφυγε να μπει σε λεπτομέρειες για το τι συζήτησαν και τι αντιμετώπισε στη συνάντηση με το Κουαρτέτο, λέγοντας μόνο πως «ήταν όπως τα περιμέναμε».

Ο ίδιος επίσης απέφυγε να αναφερθεί στις κόκκινες γραμμές περί μη περικοπής των κύριων συντάξεων, αν και φρόντισε να το επαναλάβει σήμερα η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, στο briefing των κυβερνητικών συντακτών.

Χαρακτηριστικά, ενώ μέχρι τώρα οι περικοπές στις κύριες συντάξεις ήταν «κόκκινη γραμμή», σήμερα η κυβερνητική εκπρόσωπος δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα δώσει τη μάχη, αλλά δεν μπορεί να δεσμευθεί για την έκβασή της.

Συγκεκριμένα, ανέφερε πως «η κυβέρνηση δίνει μάχη για να διατηρηθούν οι κύριες συντάξεις και να μη γίνει καμία μείωση», ωστόσο άφησε ανοιχτό το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης.

Άλλη πηγή που μετέχει στις διαπραγμάτευσεις εξηγούσε στο newmoney.gr ότι οι δανειστές επιμένουν να δουν αν βγαίνει ο στόχος για εξοικονόμηση 1,8 δισ ευρώ φέτος και περίπου 2,6 δισ ευρώ έως το 2018 από συντάξεις, τονίζοντας πως την πρώτη μέρα της συζήτησης «τουλάχιστον έθεσαν μεν κάποιες αντιρρήσεις, αλλά δεν επέμειναν ιδιαίτερα».

Γιώργος Κατρούγκαλος και Κουαρτέτο ανανέωσαν το ραντεβού τους για αύριο, προκειμένου να συνεχιστούν οι συζητήσεις, την ώρα μάλιστα που τα κοινωνικά μέτωπα -αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες, διαδηλωτές με γραβάτα- κορυφώνουν τις κινητοποιήσεις τους εν όψει της γενικής 24ωρης απεργίας της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, στις 4 Φεβρουαρίου.

Τι ζητούν οι Θεσμοί

Οι διαφορές που αναμένεται να εντείνουν την αντιπαράθεση των δύο πλευρών είναι οι εξής:

- Οι Θεσμοί ζητούν να μειωθούν οι υψηλοί συντελεστές αναπλήρωσης για τον υπολογισμό των νέων συντάξεων με 15-25 έτη ασφάλισης.

- Απαιτούν η εθνική σύνταξη να χορηγείται μετά από 20 χρόνια ασφάλισης αντί για 15 (6.000 ένσημα αντί για 4.500), ενώ επιμένουν και στη θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων. Σε πρόσφατες συναντήσεις έχουν θέσει επίσης και θέμα εφάπαξ, χαρακτηρίζοντας το θεσμό «πολυτέλεια», την οποία δεν μπορεί να αντέξει σήμερα η ελληνική οικονομία.

- Αμφισβητούν την προσωπική διαφορά που ενδεχομένως προκύπτει από τον επαναυπολογισμό των καταβαλλόμενων συντάξεων και ζητούν περικοπές. Το υπουργείο Εργασίας δεν αποκλείεται να συζητήσει μειώσεις σε υψηλές συντάξεις ύψους 2.000 ευρώ. Πάντως, στο σχέδιο νόμου προτείνεται η μείωση του πλαφόν των κύριων συντάξεων στα 2.300 ευρώ.

- Απορρίπτουν την πρόταση για αύξηση των εισφορών κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα στον κλάδο επικούρησης, επικαλούμενοι την άμβλυνση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Το μέτρο δεν έχει σημαντικό δημοσιονομικό όφελος, αλλά σηματοδοτεί τη διάθεση της ελληνικής πλευράς να δεχθεί περικοπές κατ' εξαίρεση και όχι οριζόντιες μειώσεις.

- Ζητούν να εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις. Η ελληνική πλευρά απορρίπτει τις μειώσεις προτείνονται αξιοποίηση της περιουσίας του ΕΤΕΑ για την κάλυψη των ελλειμμάτων. Ωστόσο, αν δεν βρεθεί συμβιβαστική λύση, στο συρτάρι υπάρχουν οκτώ σενάρια, που προβλέπουν περικοπές των επικουρικών από 2% έως 29%.