Ενδιαφέροντα είναι τα...
στοιχεία που αποκαλύπτει η μελέτη της Σχολής της Φλωρεντίας για τη Ρύθμιση των Επικοινωνιών σχετικά με την αδειοδότηση των καναλιών, που πραγματοποιήθηκε ύστερα από αίτημα του υπουργού Επικρατείας κ. Νίκου Παππά.
Να σημειωθεί ότι τη συγκεκριμένη μελέτη επικαλέστηκε ο πρόεδρος της Βουλής κ. Νίκος Βούτσης στη Διάσκεψη των Προέδρων την Τρίτη, προκειμένου να αιτιολογήσει το γεγονός ότι ο αριθμός των αδειών πανελλαδικής εμβέλειας δεν θα ξεπερνάει τις 4.
Επισημαίνεται ότι ήταν η τρίτη Διάσκεψη στην οποία δεν επετεύχθη συμφωνία για την συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, με αποτέλεσμα να προωθούνται άμεσα νομοθετικές παρεμβάσεις προκειμένου να παρακαμφθεί ο σκόπελος της Ανεξάρτητης Αρχής.
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η συγκεκριμένη μελέτη δόθηκε στα κόμματα στην τρίτη και τελευταία Διάσκεψη των Προέδρων και συνδέει για πρώτη φορά το ζήτημα των αδειών με την παράμετρο της τηλεόρασης υψηλής ευκρίνειας, παράμετρος η οποία δεν αναφέρεται ουδόλως στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις αδειοδοτήσεις και δεν είχε μπει μέχρι πρότινος στη δημόσια διαβούλευση.
Η μελέτη επιχειρεί να δώσει απάντηση στο ερώτημα πόσες άδειες εθνικής εμβέλειας θα πρέπει να εκδοθούν από το υπουργείο Επικρατείας, προτείνει την υιοθέτηση νέου χάρτη συχνοτήτων και επιχειρεί να προσδιορίσει την τιμή εκκίνησης των αδειών για τους διαγωνισμούς.
Οσον αφορά στο πρώτο σκέλος επισημαίνεται ότι με διαγωνισμό έχουν παραχωρηθεί στη Digea όλα τα δικαιώματα χρήσης του φάσματος για εθνική και περιφερειακή κάλυψη για 15 χρόνια (τέσσερις πολυπλέκτες για εθνικούς σταθμούς και 2 για ιδιωτικούς περιφερειακούς). Δεδομένων των τεχνικών προδιαγραφών ο αριθμός των προγραμμάτων που μεταφέρονται από κάθε πολυπλέκτη κυμαίνεται από 8 σε κανονική ευκρίνεια έως 2 σε υψηλή ευκρίνεια. Αν λάβουμε υπόψη ότι οι δύο από τους πολυπλέκτες διατίθενται για την ΕΡΤ, ο αριθμός των αδειών θα μπορούσε να κυμαίνεται από 16 για κανονική και 4 για υψηλή ευκρίνεια.
Στη συνέχεια στη μελέτη γίνονται αναφορές στα προβλήματα του ισχύοντος χάρτη συχνοτήτων και σημειώνονται προτάσεις για τον σχεδιασμό και υιοθέτηση ενός νέου χάρτη συχνοτήτων ο οποίος θα προβλέπει μόνο 4 πολυπλέκτες με εθνική κάλυψη. Οι πολυπλέκτες αυτοί με το νέο πρωτόκολλο προδιαγραφών το οποίο πρόκειται να εφαρμοστεί πλήρως μέχρι το 2020 θα μπορούν να μεταφέρουν 12 εθνικά προγράμματα υψηλής ευκρίνειας με την τρέχουσα τεχνολογία και 72 με τις μελλοντικές τεχνολογίες που έχουν ήδη προγραμματιστεί για μαζική διανομή (DVB-T2 + HEVC).
Οι τιμές εκκίνησης της δημοπρασίας
Εκεί που η μελέτη αρχίζει και αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι στο σημείο προσδιορισμού της τιμής εκκίνησης των αδειών. Οι μελετητές σημειώνουν ότι «από την προκαταρκτική μας ανάλυση μια πιθανή τιμή εκκίνησης για κάθε δημοπρατούμενη άδεια θα μπορούσε να κυμαίνεται από 500.000 έως 3,5 εκατ. ευρώ». Ωστόσο προτείνουν στις ελληνικές αρχές «να στραφούν προς τις χαμηλότερες τιμές του εύρους παρά προς τις υψηλότερες. Επίσης τονίζουν ότι όσο μεγαλύτερη είναι η κοινωνική αξία που η Ελλάδα αποδίδει στις άδειες, «τόσο χαμηλότερη πρέπει να είναι η κατώτατη τιμή. Με λίγα λόγια τα εξωπραγματικά ποσά των 350 εκατ. που φιλοδοξούσε να συγκεντρώσει η κυβέρνηση από τις αδειοδοτήσεις αποδεικνύονται όνειρα θερινής νυκτός.