Τι λέει η σύσταση της Κομισιόν προς την Ελλάδα για τη Σένγκεν


Η Ευρωπαϊκή Ένωση ...


καλεί επίσημα την Ελλάδα να προχωρήσει σε αποτελεσματικό έλεγχο των συνόρων της εντός τριμήνου, σε αντίθετη περίπτωση ανοίγει ο δρόμος για επέκταση των εσωτερικών συνοριακών ελέγχων εντός της ζώνης Σένγκεν έως και για δύο χρόνια -και επί της ουσίας προσωρινή αναστολή της συμμετοχής της χώρας στη Συνθήκη Σένγκεν.

Δήλωση με την οποία εκφράζει τη διαφωνία της Αθήνας στην υιοθέτηση από το Συμβούλιο της σύστασης προς την Ελλάδα να εφαρμόσει ένα κατάλογο 50 σημείων προκειμένου να διορθώσει τις «σοβαρές ελλείψεις» (serious deficiencies) που εντοπίστηκαν στα ελληνικά σύνορα κατά την επιτόπια έρευνα που πραγματοποίησαν εμπειρογνώμονες της Κομισιόν τον περασμένο Νοέμβριο (10-13/11/2015) κατέθεσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

Η σύσταση αυτή, η οποία είχε προετοιμαστεί από την Επιτροπή ήδη από την περασμένη Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου και ήταν γνωστό ότι θα υιοθετείτο από το πρώτο Συμβούλιο που θα συνεδρίαζε – και αυτό ήταν το Ecofin της Παρασκευής 12 Φεβρουαρίου. Πέραν της διαφωνίας της Αθήνας, από την ψηφοφορία απείχε η Κύπρος. 

Δίνεται στην Αθήνα προθεσμία ενός μηνός ώστε να καταθέσει στρατηγικό σχέδιο απάντησης στις ελλείψεις, ενώ αν μέσα σε τρεις μήνες οι «σοβαρές ελλείψεις» δεν καλυφθούν, τότε θα μπορεί να ενεργοποιηθεί το Άρθρο 26 του Κανονισμού 1053/2013 του Μηχανισμού Αξιολόγησης Σένγκεν που δίνει τη δυνατότητα να επεκταθούν οι εσωτερικοί συνοριακοί έλεγχοι εντός της ζώνης ως και για 2 χρόνια.

Σύμφωνα με το Σχέδιο Σύστασης, που έχει υπόψη του «Το Βήμα», αποδίδεται πολύ μεγάλη σημασία στον καλό έλεγχο των συνόρων στη Χίο και στη Σάμο. Στα δύο νησιά εντοπίστηκαν σοβαρές ελλείψεις κυρίως λόγω της ανεπάρκειας στην ταυτοποίηση και στην καταγραφή παράνομων μεταναστών, στο προσωπικό και στον αναγκαίο εξοπλισμό. 

Αναγνωρίζεται πάντως ότι η Ελλάδα βρίσκεται υπό μία πίεση χωρίς προηγούμενο λόγω και του μεγάλου αριθμού των ανθρώπων που φθάνουν στη χώρα. Ωστόσο, η σωστή ταυτοποίηση και καταγραφή κρίνεται απαραίτητη είναι απόλυτα απαραίτητη ώστε να αποφευχθούν κίνδυνοι για την εσωτερική ασφάλεια μέσω των δευτερογενών κινήσεων εντός της Ζώνης Σένγκεν.

Η σύσταση δίνει έμφαση σε συγκεκριμένες κρίσιμες τεχνικές λεπτομέρειες. Χαρακτηριστικά αναφέρονται:

- η σαφής αναγραφή στα έγγραφα που δίδονται σε παράνομους μετανάστες ότι αυτό δεν τους δίνει το δικαίωμα να μείνουν ή να μπουν σε άλλα κράτη – μέλη,
- η βελτίωση της ποιότητας των εγγράφων «προσωρινής διαμονής» ώστε να αποφεύγεται η πλαστοποίησή τους,
- ο έλεγχος των εγγράφων με όλες τις σημαντικές βάσεις δεδομένων (SIS, Interpol), 
- η βελτίωση της ποιότητας των δακτυλικών αποτυπωμάτων που λαμβάνονται,
- η επιτάχυνση της διαδικασίας επιστροφής όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας και η εφαρμογή του Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής Ελλάδος – Τουρκίας,
- η πληρέστερη θαλάσσια επιτήρηση των θαλασσίων ελληνοτουρκικών συνόρων και η καλύτερη συνεργασία ανάμεσα στις ακτοφυλακές των δύο χωρών. 


Αβραμόπουλος: Δεν προβλέπεται αποβολή από τη ζώνη Σένγκεν

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με δημοσιεύματα που επαναφέρουν θέμα εξόδου της Ελλάδας από τη Σένγκεν ο Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Μετανάστευσης και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα για επαφές με την ελληνική κυβέρνηση, δήλωσε: 

«Σήμερα το Συμβούλιο υιοθέτησε (όπως ήταν και αναμενόμενο!) τις συστάσεις για να βελτιωθούν οι ελλείψεις και αδυναμίες στον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της Ελλάδας –που είναι και τα εξωτερικά σύνορα της ζώνης Σένγκεν. 


Από τη στιγμή που διαπιστώθηκαν αυτές οι αδυναμίες ξεκίνησε μια διαδικασία -η οποία αποβαίνει στη προστασία της ζώνης Σένγκεν μέσω της εφαρμογής των κανόνων. Δεν είναι απαραίτητο ότι αυτή η διαδικασία θα οδηγήσει στο άρθρο "26" βάσει του οποίου θα μπορεί να ληφθεί απόφαση για να συνεχίσουν να ισχύουν οι έλεγχοι στα σύνορα μεταξύ χωρών Σένγκεν, όπως συμβαίνει ήδη στη Γερμανία και στην Αυστρία για παράδειγμα. 

Δεν προβλέπεται αποβολή από τη ζώνη Σένγκεν. Αντί να εστιάζουμε στη κινδυνολογία, μπορούμε να διαπιστώσουμε τα θετικά βήματα στα οποία κάνουν αναφορά και οι πρόσφατες ανακοινώσεις της Επιτροπής. Υπάρχει σαφής επιτάχυνση από την ελληνική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέχει κάθε δυνατή στήριξη για να αντιμετωπιστούν οι αδυναμίες που σχετίζονται και με τη μεταναστευτική πίεση. 

Όλοι δουλεύουμε για τον ίδιο σκοπό: να αποκατασταθεί η ομαλή και η πλήρης λειτουργία της ζώνης Σένγκεν και να διαφυλαχθεί η ελεύθερη μετακίνηση».