«Νew Left», προοδευτικό κέντρο, η προοδευτική συμμαχία;


«New Left» είναι το ...
πολιτικό σχέδιο που προτείνει η Φώφη Γεννηματά. Μια νέα Αριστερά, συγχρονισμένη με άλλες αντίστοιχες προσπάθειες που γίνονται στην Ευρώπη, για την ανασύνταξη του χώρου. 

«Σε όλα τα Ευρωπαϊκά Σοσιαλδημοκρατικά Κόμματα, όπου μέσα από αντιπαραθέσεις, συγκρούσεις και «πειραματισμούς» επιδιώκεται η δημιουργία της «new left», που θα ανανεώσει την πολιτική ηγεμονία μέσα στην Ένωση και θα δώσει τέλος στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της σκληρής λιτότητας», επισήμανε στην ομιλία της στο Ενιαίο Πολιτικό Κέντρο του ΠαΣοΚ.  

Η πρόεδρος του ΠαΣοΚ ξεκαθάρισε ότι η ίδια θα είναι υποψήφια εφόσον γίνουν εκλογές από τη βάση. «Δεν δίστασα προκειμένου να διευκολύνω τη δημιουργία του νέου μεγάλου ρεύματος της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης να θέσω τον εαυτό μου στην κρίση των πολιτών που θα αποδεχθούν την πρότασή μας και θα συμμετέχουν στις διαδικασίες μας. Και αυτό μπορούν να πράξουν όσοι άλλοι έχουν τη θέληση να ηγηθούν αυτής της προσπάθειας», είπε.

Η πρότασή της, την οποία επανέλαβε αναλυτικά στη συνεδρίαση,  είναι η ακόλουθη:    

-Πολιτική Προγραμματική Συνδιάσκεψη τον Μάρτιο, για να αποφασιστεί η νέα Διακήρυξη, το προγραμματικό πλαίσιο, το όνομα και τα σύμβολα.
-Αυτονομία των χώρων, με σεβασμό στην προσωπικότητα του κάθε στελέχους, με αναλογική εκπροσώπηση στη βάση της πρόσφατης εκλογικής ετυμηγορίας, με ενεργό παρουσία των Κινημάτων, της Αυτοδιοίκησης, των Συνδικάτων, των Επιμελητηρίων, όλων των ζωντανών δημιουργικών και παραγωγικών εκφραστών της κοινωνίας.
-Αμεση εκλογή από την βάση του επικεφαλής της συμπαράταξης, ως τον Μάιο, με ανοιχτό μητρώο, χωρίς κανέναν αποκλεισμό -εκλογή που θα διαμορφώσει και τη βάση της παράταξης.

«Θέλω να καταστήσω σαφές ότι το εγχείρημά μας είναι ανοιχτό,και με καθαρούς όρους. Δεν δεχόμαστε συμφωνίες για καρέκλες, λογικές προσωπικών στρατηγικών και κυριαρχία μικροεγωισμών που μπορεί να υπονομεύσουν την αξιοπιστία του. Δεν πρόκειται για μια κίνηση κορυφής αλλά για μια πρωτοβουλία που στηρίζεται στη βάση της παράταξης. Από αυτή θα κριθούμε όλοι», παρατήρησε. Και πρότεινε:
• Να δημιουργηθούν δίκτυα ενεργών πολιτών που θα πάρουν στα χέρια τους το εγχείρημα σε τοπικό και κλαδικό επίπεδο.
• Να αναληφθούν όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες ως το τέλος Φεβρουαρίου, για τον διάλογο και την ωρίμανση των αποφάσεων.
• Να συγκροτηθούν ξεκινώντας από τις Δυνάμεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, Κινήσεις Πολιτών), μια Ενιαία Πολιτική Οργανωτική Επιτροπή που θα εξειδικεύει τα βήματα και την προετοιμασία για την Συνδιάσκεψη. Σε αυτήν την Οργανωτική Επιτροπή μπορούν να συμμετέχουν κόμματα, δίκτυα και προσωπικότητες του ευρύτερου χώρου, από την στιγμή που θα αποφασίσουν την συμμετοχή τους στην κοινή προσπάθεια.


Η κυρία Γεννηματά, έθεσε το πλαίσιο το διμέτωπου αγώνα απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, που  «επιχειρούν και πάλι να πολώσουν και να διχάσουν τους Έλληνες, να διαμορφώσουν το νέο δικομματισμό και να «εξουθενώσουν» τον ενδιάμεσο πολιτικό χώρο». «Και οι δύο όμως», πρόσθεσε», «αδυνατούν να δώσουν θετικές απαντήσεις στις σημερινές προκλήσεις, να οδηγήσουν τη χώρα σε έξοδο από την κρίση και να δημιουργήσουν καλύτερες ημέρες για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι δέσμια του λαϊκισμού, της ιδεοληψίας και του κυνισμού της. Στηρίζει και στηρίζεται στην λογική της ήσσονος προσπάθειας, του κομματικού ελέγχου, στην έφοδο στο κράτος, στην συκοφάντηση των πολιτικών αντιπάλων». Σε ότι αφορά τη ΝΔ, είπε ότι «δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η ΝΔ είναι πάντα η Ελληνική Δεξιά! Ο διαχρονικός πολιτικός αντίπαλος της Δημοκρατικής Παράταξης, του ΠΑΣΟΚ, του δικού μας πολιτικού χώρου.
Η Δεξιά της συντήρησης και του ρετρό νεοφιλελευθερισμού, που φυσικά δεν απαρνείται τον εαυτό της και τις διαχρονικές πολιτικές της, ούτε τις πολιτικές της περιόδου 2004-2009 που οδήγησαν στην κρίση και τα μνημόνια».

Δεν παρέλειψε επίσης να ασκήσει κριτική και στο Ποτάμι, το οποίο δεν κατονόμασε αλλά μίλησε για τη  συνεργασία των «μεταρρυθμιστικών» δυνάμεων που προτείνει ο Σταύρος Θεοδωράκης. «Πράγματι ο τόπος χρειάζεται συγκεκριμένες και τολμηρές αλλαγές, τομές, μεταρρυθμίσεις. Και εμείς είμαστε αποφασισμένοι να τις κάνουμε πράξη. Κάθε προοδευτική μεταρρύθμιση, όμως, έχει βαθιά πολιτικό περιεχόμενο, πρέπει πραγματικά να εξυπηρετεί την ανάπτυξη, τους πολίτες, την παροχή ποιοτικών δημόσιων αγαθών, και να στηρίζεται από ενεργές δυνάμεις της κοινωνίας. Οι απολίτικες γενικεύσεις εξυπηρετούν ίσως προσωπικούς στόχους, αλλά δεν προσφέρουν στην πολιτική ζωή της χώρας», είπε.

Ο κ. Θεοδωράκης δεν βιάζεται να πάρει αποφάσεις πριν από το συνέδριο του Ποταμιού. Στη συνέντευξη που έδωσε όμως στην εκπομπή «Ανατροπή», δήλωσε ότι «δεν έχουμε καμιά αγωνία για τη διάσωση των παλιών μηχανισμών. Το θέμα δεν είναι αν θα σωθεί ο Σταύρος Θεοδωράκης ή οι Βουλευτές του. Δεν με ενδιαφέρει να αγκαλιαστώ για να αισθανθούμε πολλοί. Αυτό που απαιτείται είναι συνεννόηση για τα μεγάλα προβλήματα της χώρας. Το βαθύ κομματικό κράτος, η εξαγωγική πολιτική και η επιχειρηματικότητα, ένα νέο Σύνταγμα που θα απελευθερώσει δυνάμεις, χωρισμός κράτους εκκλησίας… Το ερώτημα λοιπόν είναι με ποια πολιτική και όχι με ποιο πρόσωπο θα πας. Η Ελλάδα χρειάζεται ένα μεταρρυθμιστικό, εκσυγχρονιστικό, επαναστατικό πρόγραμμα. Για να ισορροπήσει το πολιτικό σύστημα χρειάζονται τρεις πόλοι - τρία πόδια. Δεν αρκεί μια συντηρητική παράταξη. Δεν αρκεί ένα λαϊκίστικο κόμμα. Χρειάζεται μια τρίτη δύναμη, όχι απλά μια κεντροαριστερά - κάτι που μοιάζει σαν ξαναζεσταμένο φαγητό - αλλά ένας μεταρρυθμιστικός εκσυγχρονιστικός πόλος». Την Τετάρτη συνεδρίασε η ΚΟ του Ποταμιού και αποφασίστηκε να σταματήσουν οι δηλώσεις των βουλευτών και η κακοφωνία ως το συνέδριο. 

Θετική ήταν ανταπόκριση του Γιώργου Παπανδρέου στο κάλεσμα της κυρίας Γεννηματά. Στην κοπή της πίτας στα γραφεία του ΚΙΔΗΣΟ, δηλωσε ότι το κόμμα του θα συμβάλλει για να υπάρξει προοδευτική αλλαγή στην Ελλάδα, και ότι θα διαδραματίσει ρόλο για την ενότητα του ευρύτερου χώρου με προοδευτικό πρόσημο. Πρόσθεσε ότι διαρκής μέριμνα του κόμματος είναι η συμπόρευση δημοκρατικών δυνάμεων στη χώρα, αλλά απέκλεισε τη ΝΔ. «Πρέπει να μαζευτούν οι προοδευτικές δυνάμεις. Εμείς θα είμαστε παρόντες στο διακύβευμα, με στόχο να μπει ένα τέλος σε ένα σύστημα που δίνει προνόμια στους ισχυρούς και κάνει χατίρια στον πολίτη.  Η συμπόρευση των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς είναι χρέος για τη χώρα. Οι πολίτες δεν θα συγχωρήσουν άλλη εξέλιξη», σημείωσε.

Στο Ενιαίο Πολιτικό Κέντρο του ΠαΣοΚ, μίλησε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος ανέπτυξε την πρόταση του για την προοπτική του προοδευτικού κέντρου που καλύπτει όλες τις  δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, τη δημοκρατική παράταξη και την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία.

Ο κ. Βενιζέλος θύμισε ότι η ομόφωνη απόφαση του τελευταίου συνεδρίου του ΠαΣοΚ είναι ακριβώς η συμβολή του ΠαΣοΚ στη συγκρότηση του προοδευτικού κέντρου που έχει σαφή αξιακά και πολιτικά χαρακτηριστικά. Η συγκρότηση του χώρου αυτού θέτει όρια στη διείσδυση στο κεντρώο χώρο τόσο της ΝΔ, μέσω της λεγόμενης  κεντροδεξιάς, όσο και του  ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του ψευδεπίγραφου και άκομψου φλερτ με την κεντροαριστερά.

Χρειάζεται όμως, όπως τόνισε, υπομονή και επιμονή ώστε να επιτευχθεί η συμμετοχή όλων, ει δυνατόν, των φορέων και των προσωπικοτήτων του χώρου. Η πρόσκληση στο Ποτάμι πρέπει να είναι συνεχής και όχι φευγαλέα. Η πρόσκληση στην Ένωση Κεντρώων τη θέτει ενώπιον των ευθυνών ενός κοινοβουλευτικού κόμματος.

Οι διαδικασίες και το χρονοδιάγραμμα πρέπει να εγγυώνται  την ισοτιμία όλων των μετεχόντων- κομμάτων, κινήσεων αλλά και προσώπων-  ώστε να προκύψει κάτι νέο  με διαφάνεια και απόλυτη ειλικρίνεια προθέσεων.

Το ζήτημα δεν είναι να ακουστεί απλώς μια άρνηση ή μια επιφύλαξη από τους αποδέκτες της πρόσκλησης πέραν του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ και κατόπιν αυτού η σημερινή Δημοκρατική Συμπαράταξη να οργανώσει μια συνδιάσκεψη, μια διαδικασία άμεσης εκλογής του επικεφαλής και ένα συνέδριο χωρίς ουσιαστική διεύρυνση της προσπάθειας. Αυτό θα είναι απλό τέχνασμα κατώτερο των περιστάσεων. Ο χώρος του προοδευτικού ριζοσπαστικού κέντρου, πρόσθεσε, υπάρχει και έχει κρίσιμο εθνικό ρόλο ανεξαρτήτως του εκλογικού συστήματος και της όποιας διπολικής τάσης καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις λόγω της πλήρους διάψευσης και της διαφαινόμενης κατάρρευσης του ΣΥΡΙΖΑ και της ανάγκης να υπάρξει πρακτική εναλλακτική λύση.

Εναλλακτική λύση, εξήγησε, είναι πάντα μια κυβέρνηση συνεργασίας όλων των φιλοευρωπαϊκών δημοκρατικών δυνάμεων. Αν όμως κάποιο κόμμα που δηλώνει φιλοευρωπαϊκό και δημοκρατικό -αυτό αφορά και τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ- αρνείται τη λύση αυτή, οι υπόλοιπες δυνάμεις εφόσον επαρκούν κοινοβουλευτικά, οφείλουν να αναλάβουν τις αναγκαίες πρωτοβουλίες. Ένας ισχυρός μεσαίος χώρος, αυτόνομος και υπεύθυνος μπορεί να εγγυηθεί την εφαρμογή του εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης μέσω των συνεργασιών αυτών. Με τον τρόπο αυτό ακυρώνεται ο τεχνητός διπολισμός και η αναχρονιστική λογική της αυτοδυναμίας για οποιονδήποτε. Πρακτικά μόνο η γραμμή αυτή οριοθετεί τον μεσαίο χώρο και από το ΣΥΡΙΖΑ και από τη ΝΔ. Επί της ουσίας όμως πρέπει ο χώρος  αυτός να εγκαταλείψει κάθε αμφιθυμία, να υψώσει τείχος στο λαϊκισμό και τη δημαγωγία, να υπερασπιστεί την εθνική προσπάθεια των τελευταίων έξι ετών.

Αυτό που ξεκαθάρισε ο κ. Βενιζέλος, είναι ότι δεν τον ενδιαφέρουν προσωπικά κομματικοί ρόλοι. Όπως είπε χαρακτηριστικά «κλήθηκα να αναλάβω ευθύνες όταν δεν υπήρχαν άλλοι διαθέσιμοι». Τόνισε όμως ότι έχει υποχρέωση να λειτουργεί ως θεματοφύλακας της μονής υπαρκτής εθνικής πολιτικής και της παραταξιακής αξιοπρέπειας και ως καταλύτης των διεργασιών συστράτευσης όλων των δυνάμεων της ευρύτερης παράταξης.