Νέα Δημοκρατία-Τζιτζικώστας: Ψήφο κατά συνείδηση με αιχμές κατά Μεϊμαράκη


Να μην συνταχθεί ...

ανοικτά με το «καραμανλικό» σύστημα και την επιλογή του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή που στηρίζει τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη για την ηγεσία της Ν.Δ. επέλεξε ο Απόστολος Τζιτζικώστας.Από την Θεσσαλονίκη, την καρδιά του «καραμανλικού» συστήματος στο Βορρά, ο 38χρονος περιφερειάρχης, προτίμησε, όπως είχε προαναγγείλει το Βήμα, να δηλώσει ότι προκρίνει την ψήφο κατά συνείδηση, καθώς η άποψή του είναι πως οι ψηφοφόροι δεν μπορούν να καθοδηγηθούν.
Παρά τις πιέσεις που ασκήθηκαν τις τελευταίες ημέρες και την επιλογή πολλών υποστηρικτών του, κυρίως αυτοδιοικητικών στελεχών και κομματικών παραγόντων, να δηλώσουν την στήριξή τους στον κ. Μεϊμαράκη, ο ίδιος εμμένει στη γραμμή της ουδετερότητας με μια δήλωση που χρήζει ποικίλων ερμηνειών και ο καθένας κάνει τη δική ανάγνωση, ανάλογα με τι τον εξυπηρετεί.
Ο κ. Τζιτζικώστας κινούμενος όμως στη γραμμή υπεράσπισης των όσων διατυμπάνιζε κατά την τρίμηνη εσωκομματική προεκλογική περίοδο, αφού κάλεσε τους πολίτες που ψήφισαν στον πρώτο γύρο να συμμετάσχουν την προσεχή Κυριακή στο δεύτερο γύρο, ευχαρίστησε τους φίλους της ΝΔ σε όλη την Ελλάδα που πίστεψαν και στήριξαν όσα ανέδειξε για την παράταξη με την υποψηφιότητά του: δηλ. α) για μια Ν.Δ.με διαφορετική νοοτροπία, ανανεωμένη και σύγχρονη, ανοιχτή στο διάλογο, συλλογική στις αποφάσεις της, αξιοκρατική στα όργανά της, αποφασιστική στην εφαρμογή της ιδεολογίας μας και β) για μια Ν.Δ. «μακριά από το λαϊκισμό, τις συμφωνίες πίσω από κλειστές πόρτες και τις συναλλαγές κάτω από το τραπέζι».
Ειδικά αυτές οι αναφορές για μια ανανεωμένη και σύγχρονη Ν.Δ.και τις συμφωνίες πίσω από κλειστές πόρτες και συναλλαγές κάτω από το τραπέζι, εκτιμώνται ως αιχμές στο «καραμανλικό» σύστημα που πολέμησε, κατά τους υποστηρικτές του, λυσσαλέα την υποψηφιότητά του.
Κάποιοι, άλλοι σε μια προσπάθεια να τον ερμηνεύσουν, κατά το δοκούν και στα πλαίσια της εξυπηρέτησης της δική τους στρατηγικής και των δικών τους επιδιώξεων, λένε ότι «έκλεισε το μάτι» στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο ίδιος, έχοντας ως μελλοντική παρακαταθήκη το 20.3% του πρώτου γύρου, φρόντισε να πει ότι παραμένει πιστός στις προαναφερόμενες αρχές για ανανεωμένη, σύγχρονη και με διαφορετική νοοτροπία και αντίληψη Ν.Δ.και έστειλε μήνυμα ότι «οι νεοδημοκράτισσες και οι νεοδημοκράτες δεν χρειάζονται ούτε γραμμές, ούτε υποδείξεις, ούτε καθοδήγηση», καθώς«θα αποφασίσουν με βάση τη συνείδησή τους και μόνο».
«Η ελεύθερη βούληση των φίλων της παράταξής μας δεν πρέπει να χειραγωγείται. Και αυτό οφείλουν να το σεβαστούν όλοι και πρώτος εγώ» τόνισε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε πως ο ίδιος θα συνεχίσει να μάχεται με όλες του τις δυνάμεις από την πρώτη γραμμή της παράταξης, όποια και αν είναι η επιλογή της βάσης για να ξαναφτιαχθεί μια μεγάλη, σύγχρονη και ανοιχτή Κεντροδεξιά Παράταξη, που συνομιλεί και πάλι με την κοινωνία.
Γραμμή ο κ. Τζιτζικώστας δεν έδωσε μένει να φανεί πως θα αντιδράσουν οι περίπου 82.000 ψηφοφόροι που τον στήριξαν στον πρώτο γύρο, καθώς αρκετοί είναι υπέρ της αποχής, πολλοί και κυρίως αυτοδιοικητικά στελέχη και κομματικοί παράγοντες, λόγω της καραμανλικής κυριαρχίας ειδικά στο Βορρά προτιμούν τον κ. Μεϊμαράκη και ορισμένοι προκρίνουν τον κ. Μητσοτάκη.
Η απόφαση του κ. Τζιτζικώστα δεν ήταν εύκολη, καθώς προηγήθηκε, όπως κατεγράφη στο Βήμα, πολύωρη σύσκεψη το βράδυ της Δευτέρας, αλλά και νωρίς το πρωί της Τρίτης, με βασικούς υποστηρικτές του για τη στάση που πρέπει να τηρήσει.
Κατά τις δυο συσκέψεις υπήρξαν αρκετές τοποθετήσεις υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Μεϊμαράκη (π.χ.ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη Μηνάς Σαμαντζίδης που έκανε αργότερα και δημόσια δήλωση), αλλά και πολλοί οι οποίοι έκλιναν πιο διακριτικά προς την πλευρά του κ. Μητσοτάκη.
Αυτή τη στιγμή το κλίμα στη Βόρεια Ελλάδα, τουλάχιστον σε επίπεδο στελεχών, δηλ. δημάρχων, αντιδημάρχων, αντιπεριφερειαρχών και περιφερειακών συμβούλων, αλλά και γενικά κομματικών παραγόντων είναι υπέρ του κ. Μεϊμαράκη στη λογική ότι η περιοχή είναι «καραμανλική».
Και όπως λένε από τη στιγμή που ο ίδιος ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής τάσσεται υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Μεϊμαράκη, τότε και οι ίδιοι, μετά τον αποκλεισμό του κ. Τζιτζικώστα από το δεύτερο γύρο, δεν έχουν πολλούς λόγους να πάνε απέναντι στο «καραμανλικό» σύστημα που κυριαρχεί στην ευρύτερη περιοχή.
Μάλιστα, πολλούς από αυτούς τους συνάντησε χθες ο κ. Μεϊμαράκης στη Θεσσαλονίκη, καθώς είχε σειρά συναντήσεων με δημάρχους, εκπροσώπους κοινωνικών, επαγγελματικών και επιστημονικών φορέων της πόλης και περιφέρειας.
Βέβαια και σε άλλες περιοχές, όπως π.χ. στην Ήπειρο, έχουμε πρώην υποστηρικτές του κ. Τζιτζικώστα να στηρίζουν τον κ. Μητσοτάκη, όπως π.χ. στην Ήπειρο, ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης.
Η μάχη των δυο μονομάχων, των κκ. Μεϊμαράκη και Μητσοτάκη έχει μεταφερθεί στη Κεντρική Μακεδονία, όπου μαζί με το Λεκανοπέδιο της Αττικής, είναι δυο περιοχές που θα κρίνουν τη μάχη.
Ο κ. Μητσοτάκης θα βρίσκεται από το απόγευμα της Τρίτης στη Θεσσαλονίκη για τον εορτασμό των Θεοφανίων και δεν αποκλείεται να βρεθεί μαζί με τον κ. Τζιτζικώστα, παρουσία του Μητροπολίτη κ. Άνθιμου στη Θεία Λειτουργία της μεγάλης εορτής και στη συνέχεια του Αγιασμού των Υδάτων.
Όχι σε οικουμενική από τον Μεϊμαράκη
Λίγη ώρα πριν από τη δημόσια δήλωση του κ. Τζιτζικώστα, ο κ. Μεϊμαράκης στη μεγάλη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, είπε ότι δεν έχει υπάρξει επικοινωνία με τον περιφερειάρχη, καθώς όπως διευκρίνισε: «ενόψει της 10ης Ιανουαρίου δεν είναι πρέπον να το κάνω».
«Δεν πρέπει να φανεί ό,τι κάνω συναλλαγή, ανοίγω πόρτες και ζητώ στήριξη. Δεν πιστεύω ότι μπορεί να οδηγηθεί ένα τόσο μεγάλο ποσοστό όπως αυτό που συγκέντρωσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας» είπε ο κ. Μεϊμαράκης.
Μάλιστα, ανέφερε ότι θα ήθελε να τον καλέσει για να του ευχηθεί Χρόνια Πολλά, αλλά θεώρησε ότι αυτό θα παρεξηγηθεί. «Την επόμενη φορά, αν έχω εκλεγεί, θα τον επισκεφθώ ως επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης» είπε.
Ο κ. Μεϊμαράκης κάλεσε τα μέλη της Ν.Δ.που θα προσέλθουν την Κυριακή να ψηφίσουν, να σκεφθούν από πριν ποιος υποψήφιος έχει εμπειρία και να αναλογιστούν την προσφορά του καθενός, διευκρινίζοντας όμως ότι και ο ίδιος και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν τόσο θετικά όσο και αδυναμίες.
Ο κ. Μεϊμαράκης είπε ότι μετά τις εσωκομματικές εκλογές δεν θα υπάρχουν νικητές ή ηττημένοι. «Απλά θα έχουμε εκλέξει εκείνον που θα οδηγήσει τη ΝΔ και θα βάλει τη δική του σφραγίδα στο κόμμα» τόνισε και εξήγγειλε συνέδριο για την προσεχή Άνοιξη, όπου θα αλλάξουν όλα στο κόμμα.
Για μια ακόμη φορά επανέλαβε ότι επί προεδρίας του η ΝΔ δεν πρόκειται να ψηφίσει περικοπές συντάξεων, όχι γιατί ξαφνικά έγινε η αξιωματική αντιπολίτευση αντιμνημονιακή, αλλά γιατί είναι υφεσιακά μέτρα και τάχθηκε κατά της οικουμενικής κυβέρνησης, λέγοντας πως δεν τον απασχολεί το θέμα, καθώς αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ χάσει τη δεδηλωμένη, τότε θα ακολουθηθούν οι διαδικασίες που προβλέπει το Σύνταγμα.
Όμως στη συνέντευξή του επεφύλαξε ορισμένα καρφιά για τον κ. Μητσοτάκη: α) ότι δεν επιτρέπεται να κάνεις συναλλαγή με τον ΣΥΡΙΖΑ για τη συνταγματική αναθεώρηση, στη λογική του «τόσα μου ψηφίζεις και τόσα σου ψηφίζω», β) σχετικά με το πρόγραμμα των 111 ημερών του κ. Μητσοτάκη είπε πως «δεν συμμερίζομαι την άποψη εκείνων που λένε ότι χρειάζεται χρόνο η ΝΔ και υπαινίσσονται ότι το κόμμα ούτε τον Ιανουάριο ούτε τον Σεπτέμβριο δεν ήταν έτοιμο».
Ειδικά για το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης ήταν ενδεικτικό το καρφί: «Πολλές είναι οι προτάσεις που θα ψηφιστούν και από βουλευτές άλλων κομμάτων. Πιστεύω ότι ο πατέρας του θα του έχει μεταβιβάσει την κοινοβουλευτική του εμπειρία ότι αυτή είναι η διαδικασία στην οποία οι βουλευτές ψηφίζουν κατά συνείδηση και δεν επιτρέπεται να υπάρχει κομματική πειθαρχία» τόνισε ο κ. Μεϊμαράκης.