Οι κ.κ. Μητσοτάκης και Θεοδωράκης συνέπεσαν στην ...
εκτίμηση ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ είναι επικίνδυνη για τον τόπο, ενώ εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για την επιχειρούμενη «άλωση» του κράτους
Την πρώτη τους συνάντηση είχαν την Πέμπτη στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Σταύρος Θεοδωράκης.
Η συνάντηση, που ορίστηκε μετά από τηλεφωνική επικοινωνία των δύο το πρωί της Δευτέρας, ξεκίνησε λίγη ώρα μετά τις 12 το μεσημέρι και διήρκεσε περίπου μία ώρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους οι κ.κ. Μητσοτάκης και Θεοδωράκης συνέπεσαν στην εκτίμηση ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ είναι επικίνδυνη για τον τόπο, ενώ εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για την επιχειρούμενη «άλωση» του κράτους.
Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωράκη στη συζήτηση ήταν πολλά τα κοινά σημεία και αρκετές οι διαφορές αλλά μια από τις συμπτώσεις ήταν η ανάγκη για αλλαγή του εκλογικού νόμου, ένα ζήτημα για το οποίο ο επικεφαλής του Ποταμιού είπε ότι βρήκε σύμφωνο τον πρόεδρο της ΝΔ.
Από το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη επεσήμαναν ότι η άποψή του είναι ότι θα μπορούσε να εξεταστεί κάποια αναλογικότερη μορφή του εκλογικού νόμου.
Ακόμη, σύμφωνα με κύκλους της ΝΔ, η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα, καθώς και οι δύο πλευρές, αν και από διαφορετική σκοπιά και διαφορετικές εκτιμήσεις, συμπίπτουν στην ανάγκη των μεταρρυθμίσεων και της ανάπτυξης, όπως και στην ανάγκη εξυγίανσης του κράτους.
Στην ατζέντα της συνάντησης βρέθηκαν τα θέματα της παιδείας, το ασφαλιστικό, ο εκλογικός νόμος και η συνταγματική αναθεώρηση.
«Θεωρούμε ότι ο τρόπος συνομιλίας και η στάση και των δύο, και σε αυτό συμφώνησαν, βοηθά στην αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου», αναφέρουν πηγές της ΝΔ και προσθέτουν ότι κοινή διαπίστωση του κ. Μητσοτάκη και του κ. Θεοδωράκη ήταν η προσπάθεια άλωσης του κράτους από την κυβέρνηση.
Προσερχόμενος στη συνάντηση, ο κ. Θεοδωράκης δήλωσε στους δημοσιογράφους πως ο διάλογος είναι χρήσιμος «όχι μόνο για να αισθανόμαστε εμείς καλά».
Όπως εξήγησε, «Είναι χρήσιμο είναι για να αισθάνεται και μια ασφάλεια η κοινωνία, να ξέρει ότι υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι αποφασισμένοι, παρά τις διαφορές τους, να συμπλεύσουν για κάποιες μεγάλες μεταρρυθμίσεις για τη χώρα. Και αυτό είναι ένα μήνυμα που πρέπει να στέλνουμε στον απογοητευμένο μας λαό που φοβάται ότι θα πηγαίνουμε από παρακμή σε παρακμή».
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ποταμιού, «υπάρχει άλλος δρόμος, ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων» και όπως υπογράμμισε, «θα συζητήσουμε για να δούμε που συμφωνούμε και που διαφωνούμε σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις».
Πάντως, ερωτηθείς σχετικά ο κ. Θεοδωράκης υποστήριξε ότι δεν υπάρχει μέτωπο με τη ΝΔ, «αλλά μέτωπο με όλες με τις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις» για διάφορα ζητήματα, όπως εκείνο που αφορά στον τρόπο που η κυβέρνηση διαχειρίζεται το δημόσιο και τις προσλήψεις.
«Έχουμε μέτωπο για να σταματήσει αυτή η πρακτική», τόνισε.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι είναι σημαντικό να έχουν έναν διάλογο, οι φιλοευρωπαϊκές μεταρρυθμιστικές δυνάμεις του τόπου καθώς -όπως είπε- «έχουμε πολύ δύσκολα θέματα απέναντί μας».
Στη συνέχεια, απευθυνόμενος προς τον κ. Θεοδωράκη ανέφερε: «Έχω αναγνωρίσει τη συνολική σου προσπάθεια για την αποστροφή στον λαϊκισμό και την έμφαση στον ορθό λόγο, κάτι στο οποίο θέλω και εγώ να σταθώ ιδιαίτερα».
Σημειώνεται ότι η συνάντηση των δύο αντρών ήρθε και στον απόηχο των δηλώσεων του βουλευτή του κόμματος Ιάσωνα Φωτήλα που υποστήριξε ότι το Ποτάμι θα πρέπει να συμπλεύσει με την Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ακόμη, τονίζεται πως την Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δει στο γραφείο του στη Βουλή την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και τον γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.