Τη δική του εκδοχή για ...
την εμπλοκή του στην πολύκροτη υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ έδωσε, για πρώτη φορά, σε άτυπη ενημέρωση που έκανε το μεσημέρι της Πέμπτης, ο κ.Σταύρος Παπασταύρου, πρώην στενός συνεργάτης του κ. Αντώνη Σαμαρά, παρουσία των συνηγόρων του, κ. Οββαδία Ναμία και κυρίας Άσπας Μάλλιου, αλλά και του επενδυτή κ. Σάμπυ Μιωνή.
Καταγγέλλοντας «νοσηρό πολιτικό κλίμα, θεωρίες συνωμοσίας αλλά και προσωπική στοχοποίηση, με χαρακτηριστικά πολιτικής δίωξης», ο κ. Παπασταύρου αναφέρθηκε διεξοδικά σε όλους και σε όλα. Τελεί εξάλλου εν αναμονή της τελικής κρίσης των φορολογικών αρχών στις 7 Φεβρουαρίου 2016, και ενώ ελλοχεύει ο κίνδυνος καταλογισμού σε βάρος του, καθώς και μελών της οικογενείας του, ποσού 3,3 εκατομμυρίων ευρώ, για φοροδιαφυγή.
Έχοντας ήδη καταθέσει σχετικό υπόμνημα στο Κέντρο Φορολόγησης Μεγάλου Πλούτου μόλις στις 7 Ιανουαρίου 2016 (σσ.: το ΚΕΦΟΜΕΠ διενεργεί έλεγχο 13 ετών), ο κ. Παπασταύρου αμφισβητεί ευθέως τα νέα στοιχεία που έχουν εμφανιστεί, τα χαρακτηρίζει μάλιστα ως «δήθεν στοιχεία», τα οποία τον παρουσιάζουν ως τελικό δικαιούχο - ιδιοκτήτη (beneficial owner), και όχι μόνον ως πληρεξούσιο, της εταιρείας STABRI, μέσω της οποίας εμπλέκεται στη λίστα Λαγκάρντ.
Ο ίδιος επιμένει ότι το στοιχείο αυτό είναι «αγνώστου προέλευσης, αμφιβόλου γνησιότητας και χωρίς κανένα διακριτικό γνώρισμα, καμία σφραγίδα και υπογραφή» (σσ: πηγές εκτιμούν ότι ίσως πρόκειται για στοιχεία που έχει παραδώσει στις αρχές ο Ερβέ Φαλτσιανί), «όταν εκείνος από την άλλη πλευρά έχει φροντίσει να αποδείξει με εμπεριστατωμένο τρόπο την ανάμειξή του ως πληρεξουσίου και μόνον της εταιρείας STABRI, ιδιοκτησίας του Σάμπυ Μιωνή».
«Με βάση το εν λόγω στοιχείο», είπε ο κ. Παπασταύρου, «επιχειρείται να του καταλογιστεί φορολογικά ως προσωπική του περιουσία το υπόλοιπο του λογαριασμού της STABRI, των 5,4 εκατομμυρίων δολαρίων, καθώς και ποσά που αντιστοιχούν σε ελληνικούς λογαριασμούς του, κινήσεις των οποίων δεν έχει καταστεί εφικτό να αιτιολογήσει λόγω της ασφυκτικής πενταήμερης προθεσμίας που ετέθη από τις φορολογικές αρχές, χωρίς δυνατότητα παράτασης».
Ο κ. Παπασταύρου κοινοποίησε φάκελο με οικονομικά στοιχεία (σσ: είναι στη διάθεση του Βήματος), προκειμένου να τεκμηριώσει τη θέση του:
-Τις καρτέλες της HSBC - λίστα Λαγκάρντ στις οποίες αναφέρεται το όνομα του: σε έναν προσωπικό λογαριασμό που είναι κλειστός, μηδενικός από τις 8 Αυγούστου 2005, και στον οποίο είναι δικαιούχος, και σε ένα δεύτερο υψους 5,4 εκατομμυρίων δολαρίων στον οποίο είναι πληρεξούσιος (attorney) της εταιρείας STABRI.
-Το μετοχολόγιο της STABRI που αποδεικνύει την ιδιοκτησία του Σάμπυ Μιωνή και την ιδιότητα Παπασταύρου ως εμπιστευματούχου (trustee).
-Τα εμβάσματα προς τον λογαριασμό STABRI που δείχνουν ότι ο μόνος που τον τροφοδοτούσε ήταν ο Μιωνής. Την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου, κατατέθηκε στις αρχες η αναλυτική κίνηση του λογαριασμού, η ροή του χρήματος με άλλα λόγια, βασει της οποίας προκύπτει οτι «ουδεμία κίνηση έλαβε χώρα απο τον Σταύρο Παπασταύρου η/και τους γονείς του, ούτε και προς όφελός τους, ενώ τα χρήματα παρέμεναν στον λογαριασμο αποταμιευόμενα».
-Τη μεταφορά όλων των χρημάτων του λογαριασμού της STABRI σε προσωπικό λογαριασμό του Μιωνή, τον Δεκέμβριο του 2011, προτού ξεσπάσει το σκάνδαλο της λίστας Λαγκάρντ.
Ο άλλοτε στενός συνεργατης του Αντώνη Σαμαρά δεν έκρυψε την πεποίθησή του περί πολιτικού δακτύλου, παρουσιάζοντας ακόμη και ΦΕΚ που αναφέρει ότι εις εκ των δυο ελεγκτών της υπόθεσής του, αποσπάσθηκε από Περιφερειακή Διεύθυνση Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, στο πολιτικό γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ.Τρύφωνα Αλεξιάδη.
Πάντα κατά την εκδοχή Παπασταύρου, ήταν ο ελεγκτής εκείνος που επιφυλάχθηκε, και ζήτησε περισσότερα στοιχεία για την υπόθεση, αποτρέποντας την αρχειοθέτησή της. Λύση που είχε προτείνει στις 10 Ιουλίου 2015, η έκθεση του ΣΔΟΕ, ύστερα απο «εξονυχιστικό» έλεγχο δέκα μηνών, καθώς δεν προέκυψαν - όπως τονίζεται - στοιχεία απόκρυψης εισοδήματος.
Τον λόγο πήρε και ο κ. Μιωνής που στάθηκε στο ηθικό σκέλος που τον βαραίνει, καθώς με δική του απόφαση έχρισε τον κ. Παπασταύρου και τους γονείς του πληρεξουσίους στον τραπεζικό λογαριασμό της STABRI, σε φάση της ζωής του κατά την οποία η υγεία του διέτρεχε κίνδυνο. «Εάν ό μη γένοιτο, κάτι μου συνέβαινε, εκείνοι θα εκτελούσαν τις εντολές μου, υπό τη μορφή μεταθανάτιας πληρεξουσιότητας», υποστήριξε.