Να κερδίσει το ...
στοίχημα της ενότητας και να προσδιορίσει τον ρόλο της στις πολιτικές εξελίξεις καλείται η Ν.Δ., τα μέλη της οποίας σήμερα ψηφίζουν από τις επτά το πρωί το νέο πρόεδρό τους, ο οποίος θα επιχειρήσει την ανασυγκρότηση του κόμματος και θα της δώσει τα πολιτικά χαρακτηριστικά της επόμενης περιόδου.
Ήδη υπάρχει προσέλευση κόσμου που ψηφίζει και η σημερινή διαδικασία είναι πιο γρήγορη καθώς τα μέλη της ΝΔ δεν συμπληρώνουν την αίτηση επανεγγραφής, ούτε πληρώνουν αντίτιμο.
Στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης" της ΔΕΘ λειτουργεί το μεγαλύτερο εκλογικό κέντρο της Βόρειας Ελλάδας με 12 κάλπες. Τα υπόλοιπα εκλογικά κέντρα στη Θεσσαλονίκη είναι στα ίδια σημεία με τον πρώτο γύρο, εκτός από το Λιμάνι, όπου μεταφέρθηκε στην Αποθήκη Δ΄ από την Αποθήκη Γ΄.
Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής θα ψηφίσει στις 9.45 το πρωί στο παραδοσιακό κτίριο του Δήμου Θεσσαλονίκη στη συμβολή των οδών Β. Όλγας και 25ης Μαρτίου.
Ο Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος στον πρώτο γύρο ήρθε τρίτος, θα ψηφίσει στη 1.00 το μεσημέρι στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης".
Η αξιωματική αντιπολίτευση, που κέρδισε το στοίχημα στον πρώτο γύρο με την εντυπωσιακή για την εποχή και τα δεδομένα, συμμετοχή των 404.000 ψηφοφόρων που εγγράφηκαν και ως μέλη της, δίνει μια από τις πιο κρίσιμες μάχες κατά τη μεταπολιτευτική της ιστορία.
Αυτή τη φορά η μάχη είναι στο εσωτερικό της, καθώς πρέπει να κερδίσει και το στοίχημα της ενότητας, την οποία θα κληθούν να διαφυλάξουν την επομένη των εκλογών, είτε οΒαγγέλης Μεϊμαράκης είτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Οι σημερινές εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας αποτελούν μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διαδικασία, όχι μόνο για το μέλλον της Ν.Δ., αλλά και για τον ρόλο που θα διαδραματίσει στη χώρα εν όψει και ενδεχόμενων πολιτικών διεργασιών, αλλά και τη θέση της έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.
Η εκλογή αρχηγού στη ΝΔ ανέκαθεν ήταν μια διαδικασία έντονων εσωκομματικών συγκρούσεων και παρασκηνιακών συμφωνιών. Και η παρούσα εκλογή, αν και δεν είχε τον έντονα πολιτικό χαρακτήρα παλαιότερων αναμετρήσεων, ανέδειξε αντιθέσεις, εκλεκτικές πολιτικές φιλίες και επαναπροσδιόρισε πολιτικές συμμαχίες.
Ειδικά τις τελευταίες δυο εβδομάδες φώτισε δυο διαφορετικά ακροατήρια με σαφές ιδεολογικό πρόσημο, ενώ η προεκλογική κούρσα έφερε στην επιφάνεια πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, αδυναμίες και δυνατά σημεία των υποψηφίων.
Οι δυο σημερινοί διεκδικητές της ηγεσίας, έφθασαν στις κάλπες με διαφορετική στόχευση. Σε αυτή την μακρά προεκλογική περίοδο (αρχικά με τέσσερις υποψηφίους επί τρεις μήνες και τώρα επί τρεις εβδομάδες με δυο), πολλές φορές βγήκαν μαχαίρια, ακούστηκαν αιχμηρά σχόλια και έγιναν φαρμακερές αναφορές.
Το κρίσιμο στοιχείο είναι πόσοι από τα 404.000 μέλη της Ν.Δ. που αποτελούν την κομματική και κοινωνική της βάση θα προσέλθουν σήμερα στις κάλπες. Αυτή η βάση της ΝΔ θα κρίνει σήμερα ποια στρατηγική ήταν αποτελεσματική και ποια πολιτική πρόταση ήταν πιο ελκυστική και σε συνδυασμό με τα λεγόμενα «υπόγεια ρεύματα» (δηλ. τη στάση των παραγόντων, στελεχών, βουλευτών και ψηφοφόρων που στήριξαν στον πρώτο γύρο τουςΑπόστολο Τζιτζικώστα και Άδωνι Γεωργιάδη), θα καθορίσει το εκλογικό αποτέλεσμα.
Ο κ. Μεϊμαράκης ξεκινά με ένα προβάδισμα 11 ποσοστιαίων μονάδων καθώς στον πρώτο γύρο απέσπασε 39,8% έναντι 28,5% του κ. Μητσοτάκη. Το αποτέλεσμα όμως θα καθορίσει το ύψος της συμμετοχής και το αν θα προσέλθουν στον δεύτερο γύρο οι 128.000 ψηφοφόροι που στον πρώτο γύρο ψήφισαν τους δύο υποψηφίους που έμειναν εκτός, τον κ. Τζιτζικώστα που απέσπασε 20,4% (82.000 ψηφοφόρους) και τον κ. Γεωργιάδη με 11,3% (46.000 ψηφοφόροι).
Ο κ. Γεωργιάδης συντάχθηκε από την πρώτη στιγμή με τον κ. Μητσοτάκη και έθεσε στη διάθεσή του τους οργανωμένους πυρήνες των υποστηρικτών του ανά την επικράτεια.
Ο κ. Τζιτζικώστας, πάλι, συνέστησε ψήφο κατά συνείδηση και η δήλωσή του θεωρήθηκε πως έκλινε ελαφρά προς τον κ. Μητσοτάκη. Πολλοί υποστηρικτές του, βουλευτές και στελέχη, στηρίζουν τον κ. Μεϊμαράκη, αν και υπάρχουν και ορισμένοι που τάσσονται στο πλευρό του κ. Μητσοτάκη, αλλά σημασία έχει τι θα πράξουν οι απλοί ψηφοφόροι.
Τα μέλη της Ν.Δ. ψηφίζουν από το πρωί τις επτά έως τις επτά το απόγευμα, οπότε και θα κλείσουν οι κάλπες. Η διαδικασία στο δεύτερο γύρο είναι πιο απλή, σύντομη και χωρίς ιδιαίτερη ταλαιπωρία: τα μέλη της Ν.Δ. δεν καταβάλλουν αντίτιμο, ψηφίζουν όσοι ψήφισαν στον πρώτο γύρο και μάλιστα στο ίδιο εκλογικό κέντρο, δεν ταλαιπωρούνται στις ουρές, διότι δεν γίνεται εγγραφή τους ως μέλους, όπως στον πρώτο γύρο.
«... Επειδή το fax είχε κατά κάποιον τρόπο (ξεπεραστεί) αποφασίσαμε αυτή τη φορά να δεχθούμε και το e-mail. Δηλαδή, οι εκπρόσωποι των υποψηφίων μαζί με τον πρόεδρο των τοπικών εφορευτικών επιτροπών θα μπορούν να φωτογραφίσουν όπου μπορούν και όσο μπορούν το πρακτικό της ψηφοφορίας και να μας το αποστείλουν με e-mail, ώστε να έχουμε πιο γρήγορα ένα αποτέλεσμα. Σημασία έχει όμως η επιβεβαίωση του αποτελέσματος» είπε ο πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής, Γιάννης Τραγάκης.
Το ζητούμενο, όμως, από σήμερα το βράδυ, οπότε και θα γίνει γνωστός ο νέος αρχηγός (ανεπίσημα έως τις 9:30-10 μ.μ. και επίσημα κατά τις 11 μ.μ.), είναι κατά πόσο μπορούν όλοι να συμπορευτούν την επομένη των εκλογών, αν και τόσο ο Κώστας Καραμανλής (σ.σ. λέει ότι δεν φοβάται διάσπαση) όσο και ο Αντώνης Σαμαράς (σ.σ. τονίζει πως ο ρόλος του είναι ενοποιητικός) δεν ανησυχούν για φυγόκεντρες δυνάμεις.