Κομφούζιο με τα κέντρα φιλοξενίας


Κομφούζιο έχει δημιουργηθεί με τη ...


χωροθέτηση των κέντρων φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, τα οποία θα πρέπει να είναι έτοιμα έως το τέλος του μήνα, αλλά και των hotspots σε Σάμο και Κω. Καινούργια παράμετρος, ο υπουργός Επικρατείας και Συντονισμού του κυβερνητικού έργου Αλέκος Φλαμπουράρης, ο οποίος φέρεται να έχει αναλάβει και την αρμοδιότητα της κατασκευής τους.

Aπό την τηλεόραση και διά στόματος Αλέκου Φλαμπουράρη, πληροφορήθηκε λίγο πριν από την Πρωτοχρονιά ο δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης ότι κέντρο φιλοξενίας μεταναστών πρόκειται να δημιουργηθεί στα όρια της πόλης του, στον συνοικισμό της Ανδρομάχης, σε παλαιό εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο. 

Η τοπική κοινωνία αντέδρασε άμεσα, ενώ σήμερα έχει οργανωθεί συγκέντρωση κατοίκων που εναντιώνονται στη δημιουργία του κέντρου φιλοξενίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το συγκεκριμένο σημείο περνά ο περιφερειακός δρόμος της πόλης, έργο πολλών εκατομμυρίων ευρώ, που αναμένεται να ολοκληρωθεί σε έναν χρόνο. 

Ο κ. Χιονίδης συμμετείχε χθες στη σύσκεψη που συγκάλεσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας με τους εκπροσώπους της επιτροπής που έχει συσταθεί από την Κεντρική Ενωση Δήμων (ΚΕΔΕ) για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα. Ωστόσο, μετά το τέλος της σύσκεψης τόνισε ότι θα προσπαθήσει να κλείσει ραντεβού και με τον υπουργό Συντονισμού, προκειμένου να ξεκαθαριστεί το θέμα που έχει αναστατώσει την τοπική κοινωνία.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», από την κυβέρνηση εξετάζονται επίσης χώροι στους νομούς Σερρών και Κιλκίς για τη δημιουργία του κέντρου φιλοξενίας στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά η λύση της Κατερίνης φαίνεται να είναι επικρατέστερη. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αναμένεται η τελική απόφαση να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.

Στη σύσκεψη με τον αναπληρωτή υπουργό, που πάντως έγινε σε καλό κλίμα, και ο δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος εξέφρασε την αντίρρησή του για το σημείο στο νησί που έχει χωροθετηθεί το hotspot. Ο κ. Αγγελόπουλος πληροφορήθηκε για τη δημιουργία του hotspot εξίσου αιφνιδίως, όταν στις 8 Ιανουαρίου δημοσιοποιήθηκε το σχετικό ΦΕΚ. 

Όπως εξήγησε στον κ. Μουζάλα, στην περιοχή δεν υπάρχει νερό και αποχέτευση, ενώ είναι δύσκολο να μεταφερθούν άνθρωποι στο βουνό. Ο δήμαρχος Κω Γιώργος Κυρίτσης, ο οποίος έχει αρνηθεί τη δημιουργία hotspot στο νησί σε οποιοδήποτε σημείο, δεν παρευρέθηκε στη σύσκεψη.

Την ικανοποίησή του για τη συνάντηση εξέφρασε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο οποίος πρώτος είχε θέσει το θέμα της συνεργασίας τοπικής αυτοδιοίκησης με το υπουργείο σε μόνιμη βάση. Όπως δήλωσε, «επρόκειτο για μια πολύ καλή σύσκεψη. Καθίσαμε στο ίδιο τραπέζι οι δήμαρχοι και το υπουργείο, αφού, όπως έχουμε τονίσει, δεν μπορεί να υπάρξει εθνικός σχεδιασμός, χωρίς τη σύμπραξη της τοπικής αυτοδιοίκησης». 

Ο δήμαρχος Αθηναίων επεσήμανε ότι υπάρχει μια μεγάλη ευκαιρία μέσα από ευρωπαϊκούς πόρους, «όχι μόνο να αντιμετωπίσουμε το προσφυγικό ζήτημα, αλλά να δημιουργήσουμε και προϋποθέσεις ανάπτυξης σε τοπικές κοινωνίες που θα δεχθούν τμήμα αυτής της ευθύνης». Η συνάντηση υπουργείου και επιτροπής της ΚΕΔΕ αναμένεται να επαναληφθεί σε δύο εβδομάδες.