Αμηχανία επικράτησε ...
στα κομματικά επιτελεία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού έπειτα από την νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εκλογές για την προεδρία της ΝΔ. Η Φώφη Γεννηματά, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της στον Κορυδαλλό και στη Νίκαια, την Δευτέρα, έκανε δήλωση on camera και αφού έστειλε δημόσια συγχαρητήρια στον νέο πρόεδρο της ΝΔ, δήλωσε:
«Με τις απόψεις του κ. Μητσοτάκη μας χωρίζει άβυσσος. Οι νεοφιλελεύθερες εξάλλου αντιλήψεις εφαρμόζονται καθημερινά και από αυτή την κυβέρνηση με χαρακτηριστικό παράδειγμα το ασφαλιστικό. Εμείς έχουμε υποχρέωση να δουλέψουμε για να δυναμώσουμε το δικό μας σπίτι που είναι η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία και σε αυτή την κατεύθυνση θα αναλάβω άμεσα νέες πρωτοβουλίες».
Η σπουδή της επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να βάλει τόσο έντονες διαχωριστικές γραμμές από τη ΝΔ με την οποία το ΠαΣοΚ συγκυβέρνησε περίπου δύο χρόνια, προκάλεσε ερωτήματα. Ωστόσο, στη Δημοκρατική Συμπαράταξη -όπου κυριαρχούσε η πρόβλεψη ότι νικητής των εκλογών θα ήταν ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης- έχουν αποφασίσει ότι πρέπει να κινηθούν πιο γρήγορα από όσο είχαν υπολογίσει προς δύο κατευθύνσεις: Να ξεκινήσουν διμέτωπο αγώνα κατά της ΝΔ και κατά του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκαθαρίζοντας τις θέσεις τους και τις απόψεις τους για μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων. Επιπλέον, να επισπεύσουν τις πρωτοβουλίες για την ανασυγκρότηση του χώρου.
Σε ότι αφορά τον πρώτο στόχο, διαμηνύουν ότι η στάση τους για το ασφαλιστικό είναι η ακόλουθη: «Να αλλάξει η συνολική αντίληψη της επιχειρούμενης παρέμβασης. Μια αντίληψη προχειρότητας, αποσπασματικότητας και εισπρακτικού χαρακτήρα παρεμβάσεων, ισοπεδωτικής προς τα κάτω προσαρμογής.
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει μειώσεις των συντάξεων και αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις. Το νομοσχέδιο δημιουργεί κίνητρα εισφοροδιαφυγής και φοροδιαφυγής και τιμωρεί τους νέους, τους αγρότες, τους ειλικρινείς επαγγελματίες και μικρομεσαίους επιχειρηματίες».
Σε ότι αφορά τη δεύτερη επιδίωκη τους, διευκρινίζουν ότι «ο στόχος της Προγραμματικής Συνδιάσκεψης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είναι σχέδιο ανασυγκρότησης και εξόδου από την κρίση. Το επόμενο βήμα είναι η πολιτική, προγραμματική , διακηρυκτική συνδιάσκεψη μέσα στο 1ο τρίμηνο του 2016 για την οποία δουλεύουμε καθώς και η οργανωτική συγκρότηση μας με σύγχρονους όρους», αναφέρεται σε άτυπη ενημέρωση της Συμπαράταξης.
ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ αναγνωρίζουν ότι ο κ. Μητσοτάκης έρχεται κουβαλώντας μεγάλη προσδοκία για τους πολίτες που θέλουν να αντιταχθούν στον αριστερό λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Προσθέτουν όμως ότι ως νέος αρχηγός έχει να κουμαντάρει ένα ολόκληρο κόμμα και όχι πλέον μόνο τον εαυτό του και ότι μένει να αποδείξει τις ηγετικές του ικανότητες.
Δεν έχουν όμως αμφιβολία ότι τόσο η Δημοκρατική Συμπαράταξη όσο και το Ποτάμι θα συμπιεστούν, τουλάχιστον σε πρώτη φάση. Για αυτό τον λόγο, η Δημοκρατική Συμπαράταξη ανανεώνει την πρόσκληση συνεργασίας προς το Ποτάμι. «Όσοι πιστεύουμε στις αρχές της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας έχουμε υποχρέωση να συνεργαστούμε. Όποιος από εμάς το αγνοήσει στη συγκεκριμένη συγκυρία παίζει το παιχνίδι του ΣΥΡΙΖΑ και της δεξιάς παράταξης», παρατηρούν.
Το Ποτάμι προς το παρόν δεν ανταποκρίνεται σε κανενός είδους προσκλήσεις, οι περισσότεροι όμως αναγνωρίζουν ότι θα πρέπει να φτιάξει ένα καθαρό σχέδιο για το μέλλον του και να αποσαφηνίσει το στίγμα του. Τη Δευτέρα το πρωί, ο Σταύρος Θεοδωράκηςσυγκάλεσε ευρεία σύσκεψη στελεχών στη Βουλή ενόψει του συνεδρίου του Φεβρουαρίου και της «μάχη του ασφαλιστικού». Όπως ήταν αναμενόμενο συζητήθηκε και το νέο τόπιο που προέκυψε μετά τις εκλογές στη ΝΔ, καθώς υπάρχει η διαδεδομένη αντίληψη ότι το Ποτάμι θα πληγεί περισσότερο από την εκλογή του κ. Μητσοτάκη.
Κοινή παρατήρηση των στελεχών, όπως μεταδίδεται από τη Σεβαστουπόλως, ήταν ότι η εκλογή Μητσοτάκη είναι μια ευκαιρία για τη ΝΔ να αποβάλει τα συντηρητικά της χαρακτηριστικά και να κινηθεί στον μεταρρυθμιστικό χώρο, κάτι βεβαίως που δεν έκανε τα χρόνια που κυβερνούσε. Το Ποτάμι όπως επεσήμαναν πολλά στελέχη θα πρέπει να συνεχίσει να είναι «γεννήτρια ιδεών» και να τροφοδοτεί την κοινωνία με τις λύσεις που έχει ανάγκη.
Κάτι τέτοιο άλλωστε έγινε και το Σάββατο, όταν το Ποτάμι κατέθεσε την πρότασή του για το χτύπημα της σπατάλης στο Δημόσιο με παράλληλη ελάφρυνση της φορολογίας, ζητώντας από τα άλλα κόμματα να πάρουν θέση στην πρότασή του για σταδιακή άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων.
Βουλευτές αλλά και στελέχη καυτηρίασαν την πρακτική λίγων αλλά συγκεκριμένων Μέσων που με «ρεπορτάζ» τους πριν από κάθε κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή «ανακαλύπτουν» διχόνοιες και αποχωρήσεις από την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Και παρά το γεγονός ότι κάθε φορά διαψεύδονται πανηγυρικά, επιμένουν. «Το Ποτάμι δεν έχει προσβληθεί από τις αρρώστιες των παλιών κομμάτων», τονίστηκε: «Συζητάμε και συναποφασίζουμε. Και θα συνεχίσουμε να λέμε σκληρές αλήθειες που από ό,τι φαίνεται ενοχλούν».
Παρ΄όλα αυτά ήταν διάχυτη η αμηχανία πολλών στελεχών για τις εξελίξεις στο προσεχές διάστημα και για την πίεση που ενδεχομένως να υποστεί το Ποτάμι μολονότι ο κ. Θεοδωράκης έχει την ανάλυση ότι ο δρόμος του κ. Μητσοτάκη στο εσωτερικό του κόμματος του δεν θα είναι στρωμμένος με ροδοπέταλα και ότι θα έχει να αντιμετωπίσει μεγάλα προβλήματα που ίσως ανακόψουν τη δυναμική του.
Μέχρι το συνέδριο που είναι προγραμματισμένο για τις 26-28 Φεβρουαρίου, το Ποτάμι θα προτείνει μια σειρά από μεταρρυθμιστικές τομές ελπίζοντας ότι ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ θα τολμήσουν να πάρουν θέση. «Είμαστε το Κίνημα που δεν κρύβεται» επεσήμανε ο Σταύρος Θεοδωράκης και πρόσθεσε: «Μας κλέβουν τα ρούχα»,αναφερόμενος στις αποσπασματικές αντιγραφές των θέσεων του Ποταμιού. «Δεν μας πειράζει.
Το Ποτάμι είναι μαγιά του καινούργιου και έχουμε υποχρέωση εμείς που δεν έχουμε βαρίδια και υποχρεώσεις σε συμφέροντα και συντεχνίες να παράγουμε λύσεις και όχι συνθήματα. Και σε όλους αυτούς - αριστερά και δεξιά - που μας καλούν σε μέτωπα τους απαντάμε ότι πράγματι ο τόπος έχει ανάγκη από μεγάλες συνεργασίες. Συνεργασίες όμως για να συγκρουσθούμε με τις παθογένειες που μας οδήγησαν στην κρίση και όχι για να αισθανθούμε ασφαλείς κάτω από ευκαιριακές πολιτικές ομπρέλες».
Σε ό,τι αφορά την πρόταση Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό όλοι επεσήμαναν ότι βρίσκεται στα χνάρια των παλιών λαθών. Το Ποτάμι τις επόμενες μέρες θα εξειδικεύσει τις προτάσεις του για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση των τριών πυλώνων, που έχει στο κέντρο της τις δυνάμεις της παραγωγής και όχι του κρατισμού.